Από τι κινδυνεύεις όταν «καίγεσαι» στον υπολογιστή;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όταν «λιώνουμε» στη δουλειά, κάποια στιγμή παθαίνουμε burn out, ένα σύνδρομο που δείχνει ότι έχουμε εξαντλήσει σώμα και πνεύμα, ότι είμαστε εξουθενωμένοι και έχουμε φθάσει – αν όχι και ξεπεράσει – τα όριά μας. Ο ΠΟΥ για πρώτη φορά αναγνώρισε το σύνδρομο ως ιατρική πάθηση.

Έτσι το burn out πήρε τη θέση του στην Διεθνή Ταξινόμηση των Νοσημάτων (ICD), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τη διάγνωση και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του ΠΟΥ στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα και θα μπορούσε να βάλει τέλος μια για πάντα στην αντιπαράθεση σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της εξουθένωσης και αν πρέπει να θεωρηθεί ιατρική κατάσταση.

Ο ΠΟΥ ορίζει το burn out ως «ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας και το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία».

Από τι χαρακτηρίζεται
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΠΟΥ το σύνδρομο burn out έχει τρεις διαστάσεις.

1. Αίσθημα έλλειψης ενέργειας ή εξάντλησης
2. Αυξημένη ψυχική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού που σχετίζονταν με τη δουλειά ενός ατόμου
3. Μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα

«Το burn out αναφέρεται ειδικά σε φαινόμενα στον επαγγελματικό χώρο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής», σύμφωνα με την ταξινόμηση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Tarik Jasarevic δήλωσε σχετικά: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που το σύνδρομο burn out συμπεριλαμβάνεται στην ταξινόμηση».

Ο ενημερωμένος κατάλογος ICD, που ονομάστηκε ICD-11, συντάχθηκε πέρυσι κατόπιν συστάσεων από εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο και εγκρίθηκε το Σάββατο.

Ο ICD-11, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022, περιέχει αρκετές άλλες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης της «καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» ως ψυχική διαταραχή.

Επιπλέον για πρώτη φορά αναγνωρίζει τα βιντεοπαιχνίδια (gaming) ως εθισμό, κατατάσσοντάς τα μαζί με τα τυχερά παιχνίδια και τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη.

Τέλος η επικαιροποιημένη λίστα αφαιρεί από τις ψυχικές διαταραχές την τρανσεξουαλικότητα (transgenderism), τοποθετώντας τη στο κεφάλαιο «Συνθήκες που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ