Η σωστή στάση του σώματος και πως να τη διατηρήσετε....

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τον περισσότερο χρόνο σου τον περνάς καθισμένος, όρθιος ή ξαπλωμένος; Γνωρίζεις ότι η πολύωρη παραμονή σε αυτές τις θέσεις δρα σωρευτικά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε παρατεταμένη βλάβη τόσο τους μυς, όσο και στα οστά.

Για να διατηρήσεις το σώμα σου υγειές και πλήρως λειτουργικό, είναι σημαντική η εκτέλεση διορθωτικών ασκήσεων με την βοήθεια κάποιου ειδικού. Μπορείς επιπλέον να υιοθετήσεις τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες ώστε να μειώσεις τα προβλήματα.


Καθιστή Στάση

 

Το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί να είναι σε όρθια θέση και να φέρει το βάρος του και στα δύο πόδια, με τα κάτω άκρα σε ευθυγράμμιση με την σπονδυλική στήλη, για την σωστή υποστήριξη του κορμού και του κεφαλιού. Στο σημερινό κόσμο, όμως, οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε καθιστή θέση. Χρησιμοποίησε αυτές τις προτάσεις για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων από την πολύωρη καθιστή θέση:
 

-Σήκω από την καρέκλα σου αρκετές φορές την ημέρα, για να λειτουργήσουν οι αρθρώσεις των ισχίων/γονάτων και να εκτίνετε την σπονδυλική στήλη.

- Χρησιμοποίησε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ για να βελτιώσεις την κινητικότητα των αρθρώσεων και την λειτουργία των μυών.

- Εάν έχεις την δυνατότητα, για κάποιες ώρες τις ημέρας, απαλλάξου από την καρέκλα σου και κάθισε πάνω σε μία μπάλα ισορροπίας, ώστε να δυναμώσεις  τους μύες σου μέσω της προσπάθειας να ισορροπήσεις.
 

Όρθια Στάση

 

Η όρθια θέση σε κακή στάση σώματος, είναι ότι χειρότερο για την υγεία του σκελετού σου. Λαβε υπόψη σου αυτές τις συμβουλές για να ελαχιστοποιήσεις τα προβλήματα: 
 

- Προσπάθησε να μην καμπουριάζεις και να κρατάς τον αυχένα σου μακρύ έχοντας τους ώμους σου πίσω και κάτω μακριά από τα αυτιά σου. 

- Κράτησε την λεκάνη σου σε ουδέτερη θέση χωρίς να αυξάνεις την φυσική λόρδωση της μέσης σου. 

- Όταν είσαι σε ορθοστασία μην μεταφέρεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο, αντ’αυτού μοίρασε το και στα δυο πόδια.

- Όταν γνωρίζεις ότι θα περπατήσεις αρκετά μία μέρα, φρόντισε να φορέσεις το κατάλληλο παπούτσι, αποφεύγοντας τα πολύ ψηλά τακούνια. 

- Όταν μεταφέρεις τσάντες φρόντισε να μοιράζεις το βάρος τους και στα δύο χέρια.


Ξαπλωτή Στάση

 

Η παρατεταμένη καθιστή θέση και η κακή στάση σώματος, δημιουργούν μυϊκές ανισορροπίες και μπορεί να κάνει τον ύπνο ανήσυχο. Ενσωμάτωσε αυτές τις προτάσεις για έναν ποιοτικότερο ύπνο:
 

- Να κοιμάσαι ανάσκελα σε κρεβάτι με ανατομικό στρώμα, ώστε η θωρακική μοίρα (το μεσαίο πάνω μέρος της πλάτης) και η οσφυϊκή μοίρα (η μέση) να μην βυθίζονται μέσα στο στρώμα. Αν αισθάνεσαι άβολα σε αυτή τη θέση, δοκίμασε να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Ξεκίνησε στη θέση αυτή για λίγα λεπτά κάθε βράδυ και σταδιακά αύξησε τον χρόνο που μένεις σε αυτήν την θέση. Δεδομένου ότι οι δομές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σου στήλης αρχίζουν να προσαρμόζονται, το ύψος του μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα μπορεί να μειωθεί και σταδιακά να αφαιρεθεί.

- Επέλεξε ένα μαξιλάρι για την υποστήριξη του κεφαλιού σου, που τοποθετεί τα μάτια σε μια θέση όπου είναι κάθετα προς το ταβάνι. Βεβαιωθείτε ότι το πάχος του μαξιλαριού δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να σπρώχνει το κεφάλι πολύ μπροστά.

- Εάν κοιμάσαι στο πλευρό σου, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα. Αυτό θα κρατήσει το πάνω πόδι, στην σωστή θέση σύμφωνα με την υποδοχή του ισχίου. Όταν κοιμάσαι στο πλευρό σου, το μαξιλάρι που χρησιμοποιείς για το κεφάλι πρέπει να είναι αρκετά παχύ για να το κρατήσει σε μια ευθεία  με τη σπονδυλική στήλη.

- Απέφυγε να κοιμάσαι πάνω στο στομάχι, γιατί  μπορεί να υπερεκτείνει το κάτω μέρος της πλάτης υπερβολικά και να στρέψει το λαιμό.

myself.gr

http://www.fitnesspulse.gr/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Τα σημεία του σώματός σου που παρατηρούν οι γυναίκες στην παραλία!
  • Πώς θα μαυρίσεις με ασφάλεια φέτος το καλοκαίρι
  • Πως θα αποκτήσεις πιο γρήγορο μαύρισμα το φετινό καλοκαίρι
  • Πώς να φτιάξεις σώμα για παραλία σε λιγότερο από μήνα
  • Πώς θα προετοιμάσεις το σώμα σου για την παραλία
loading...