5 λόγοι για να πίνετε ελληνικό καφέ

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το παραδοσιακό μας ρόφημα, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση

Η καφεΐνη είναι ένα καλά μελετημένο, φυσικό διεγερτικό που μπορεί να ενισχύσει τις αθλητικές και πνευματικές επιδόσεις.

Ο ελληνικός καφές παρέχει μια πολύ συμπυκνωμένη δόση καφεΐνης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους αθλητές.

Μια μελέτη σε 20 αθλητές διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ παρουσίαζαν σημαντικά οφέλη απόδοσης - συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης και των ενεργειακών επιπέδων - σε σύγκριση με όσους έπιναν decaf.

Περιέχει ωφέλιμες ενώσεις

Ο ελληνικός καφές μπορεί να περιέχει υψηλότερα επίπεδα των ευεργετικών ενώσεων που απαντώνται στον παραδοσιακά παρασκευασμένο καφέ.

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν ευεργετικές ενώσεις όπως τα χλωρογενικά οξέα, τα οποία είναι είδη αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που παρέχουν οφέλη για την υγεία.

Για παράδειγμα, τα χλωρογενικά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη φλεγμονή, το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη έδειξε ότι ο καφές που παρασκευάστηκε με τη χρήση λεπτώς αλεσμένων κόκκων καφέ περιελάμβανε υψηλότερες ποσότητες χλωρογενών οξέων από ό, τι ο καφές που παρασκευάστηκε με κόκκους που είχαν μεγαλύτερο μέγεθος.

Ο καφές περιέχει επίσης και άλλες ισχυρές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τερπενοειδών, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Μπορεί να προστατεύσει από την πνευματική εξασθένηση

Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Alzheimer.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 11 μελετών σε περισσότερους από 29.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τον περισσότερο καφέ είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας Alzheimer.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Parkinson και της άνοιας.

Μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση κατά ορισμένων ασθενειών

Ο καφές σαν ρόφημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 18 μελετών έδειξε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται ανά ημέρα σχετίζεται με 7% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κανονική κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά 15%.

Η συχνή κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, καρκίνου του ήπατος, καρκίνου του ενδομητρίου και κίρρωσης του ήπατος.

Η προσθήκη του κάρδαμου μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οφέλη

Ο ελληνικός καφές συχνά παρασκευάζεται με τη χρήση κάρδαμου, ένα νόστιμο μπαχαρικό που έχει συνδεθεί με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία.

Για παράδειγμα, το κάρδαμο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Μία μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι το εκχύλισμα καρδάμου ανέστειλε αποτελεσματικά φλεγμονώδεις ενώσεις, όπως ο TNF-α (παράγοντας νέκρωσης όγκου) και η IL-6 (ιντερλευκίνη).

Το κάρδαμο αποδεικνύεται επίσης ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Πηγή: iatronet.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ