Ύπνος και lockdown: Γιατί είναι δύσκολο να σηκωθείτε το πρωί;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το «μένουμε σπίτι» έχει αλλάξει τις συνήθειες μας και μεταξύ αυτών τον ύπνο.

Πολλοί θεώρησαν ότι το lockdown λόγω της πανδημίας αποτελεί την ιδανική ευκαιρία και συνθήκη να ξεκινήσουν να κοιμούνται «φυσιολογικές» ώρες και να «τηρούν» το 8ωρο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική με τον ύπνο.

Μπορεί αρκετοί να απολαμβάνουν τις επιπλέον ώρες ύπνου, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να δυσκολεύονται να σηκωθούν και να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Σύμφωνα με τον ειδικό σε ζητήματα ύπνου, Τζέιμς Γουίλσον, γνωστό και ως The Sleep Geek υπάρχει εξήγηση γιατί κάποιοι αισθάνονται νύστα όλη την ημέρα.

Οι λόγοι που δεν έχετε ύπνο

Μιλώντας στη MirrorOnline, δηλώνει: «Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι παλεύουν να σηκωθούν το πρωί και ότι αισθάνονται ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να υπάρχουν λόγοι γι 'αυτό. Το άγχος που δημιουργείται από την κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του, η οποία μπορεί να φανεί σε περισσότερους ανθρώπους καθώς αναφέρουν ότι έχουν ζωντανά όνειρα».

«Επιπλέον, βλέπουμε ανθρώπους να πίνουν περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Να υπενθυμίσουμε ότι το αλκοόλ δεν προκαλεί ύπνο, είναι ηρεμιστικό, σε “χτυπά”, αλλά δεν σου δίνει καλό ύπνο. Στην πραγματικότητα σου προσφέρει απίστευτα κακή ποιότητα ύπνου», προσθέτει ο Γουίλσον. «Εάν πίνετε αλκοόλ, δεν λέω να μην συνεχίσετε, απλά κατανοήστε τον αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα του ύπνου σας», λέει.

Σύμφωνα με τον Γουίλσον, άλλοι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χωρίς ενέργεια είναι η απουσία της άσκησης, ενώ δεν ξεχνά και τη μη έκθεση στον ήλιο. Οπως τονίζει, το φως κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο ενεργοί. «Ετσι, αν βγαίνετε για μια βόλτα, τρέξιμο, ποδήλατο, να το κάνετε το πρωί καθώς μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα οφέλη, όταν πρόκειται για ενεργητικότητα», υπογραμμίζει.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ