Τι είναι η κόπωση της πανδημίας και πώς θα την αντιμετωπίσεις

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μην αφήσεις τον κορονοϊό και τα απανωτά lockdowns να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία.

Η ψυχολογική κούραση που μας έχει προκαλέσει ο κορονοϊός με όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η πανδημία έχει αποκτήσει, πλέον, όνομα: είναι η κόπωση της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος όρος επινοήθηκε για να περιγράψει τη συναισθηματική βία που νιώθουμε καθώς βρισκόμαστε επί παραπάνω από έναν χρόνο υπό μία κατάσταση που μας προκαλεί στρες.

Καμπανάκι για την ψυχική υγεία στην Ευρώπη
Μάλιστα, αυτή η σοβαρή αδιαθεσία που πολλοί από εμάς αισθανόμαστε, μας έχει κάνει να χάσουμε τα κίνητρά μας. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 60% των Ευρωπαίων πολιτών υποφέρει από την κόπωση της πανδημίας. Ένα ποσοστό που χτυπάει το καμπανάκι στις κυβερνήσεις, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο κορονοϊός καταπονεί και την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού.

Τι συμβαίνει στην Ιταλία
Η Ιταλική Εταιρεία Νευρο-ψυχο-φαρμακολογίας, επιβεβαίωσε ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού επηρεάζουν εξίσου όσους νόσησαν και ξεπέρασαν τον ιό, όσους συνεχίζουν να νοσούν, αλλά και τον γενικό πληθυσμό.

Πιο συγκεκριμένα, το ήμισυ σχεδόν των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, εμφάνισαν ψυχολογικές αλλαγές που κυμαίνονταν ανάμεσα στην αγχώδη διαταραχή που επηρέασε το 42% έως την κατάθλιψη που χτύπησε την πόρτα στο 32% εξ αυτών.

Συμπτώματα κατάθλιψης εμφάνισε και το 10% των μελών των οικογενειών των πάνω από 100.000 ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό στη γειτονική χώρα. Αλλά και άνθρωποι που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τις θανατηφόρες συνέπειές του.

Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες
Πιο σοβαρές είναι οι ψυχικές επιπτώσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας: οι άνεργοι, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και οι γυναίκες.

Επίσης, όσοι είναι πιο εκτεθειμένοι στην ενδοοικογενειακή βία (ένα ακόμα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αναδύθηκε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους), αλλά και οι ηλικιωμένοι που νιώθουν όλο και περισσότερη μοναξιά.

Τηλεργασία και ψυχική κόπωση
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε για τα εκατομμύρια των τηλεργαζομένων, που πριν από έναν χρόνο και εντελώς ξαφνικά έπρεπε να μάθουν να δουλεύουν από το σπίτι τους. Είτε εντελώς μόνοι, είτε με τα παιδιά τους τα οποία θα έπρεπε να προσέχουν. Κι όλα αυτά, χωρίς να σημειώσουν την παραμικρή απώλεια στην αποδοτικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι όσοι βρεθήκαμε να δουλεύουμε από το τραπέζι της κουζίνας μπροστά στο laptop μας, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μία τελείως διαφορετική καθημερινότητα από αυτή στην οποία είχαμε συνηθίσει να ζούμε πριν. Η οποία απαιτούσε από εμάς νέες οργανωτικές δεξιότητες.

Η έρευνα του LinkedIn
Μία έρευνα του LinkedIn, έδειξε και αυτή με τη σειρά της το ότι οι συνέπειες της κόπωσης της πανδημίας είναι πολλές και ανησυχητικές. Σε σημείο που να αποτελούν μέρος μίας κατάστασης η οποία κάνει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πιο συγκεκριμένα, το 46% όσων έλαβαν μέρος απάντησαν ότι, σε σχέση με την πραγματικότητα πριν από την πανδημία, πλέον νιώθουν περισσότερη ανησυχία και στρες όσον αφορά την εργασία τους. Επίσης, το 18% των συμμετεχόντων βίωσε πιο σοβαρά συμπτώματα στην ψυχική του υγεία, υποφέροντας από αγχώδεις διαταραχές και αϋπνία.

Πέρα από τα ψυχολογικά συμπτώματα, το 48% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι από το σπίτι τους εργάζονται τουλάχιστον μία ώρα παραπάνω κάθε ημέρα, ενώ το 16% φοβούνται ότι η εταιρεία τους θα τους απολύσει μετά το πέρας του lockdown.

Η νέα οργάνωση της καθημερινότητάς μας
Η αλήθεια είναι ότι η οργάνωση του τρόπου που εργαζόμασταν πριν από την πανδημία, μας επέτρεπε το να δραπετεύουμε από τη ζωή στο γραφείο και να αποστασιοποιούμαστε από τη δουλειά μας. Είναι απολύτως αναμενόμενο, λοιπόν, το να νιώθουμε χαμένοι μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Παρόλα αυτά, είναι κρίσιμης σημασίας το να την εκμεταλλευτούμε για να δομήσουμε μία νέα σχέση με τον εαυτό μας. Να μάθουμε να τον ακούμε και να αναστοχαζόμαστε τα συναισθήματά μας, τις ανησυχίες, τους φόβους μας.

Άλλωστε, η καλή ψυχολογική μας κατάσταση, η παραγωγικότητα και η ικανότητα να εργαζόμαστε μέσα σε ομάδες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γι’ αυτό και πρέπει οι εταιρείες να στηρίζουν ψυχολογικά τους εργαζόμενούς τους, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις ή και παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

Singles: Οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα γραφεία;
Στην Ισπανία, πολλές εταιρείες επισπεύδουν την επιστροφή στο γραφείο όσων μένουν μόνοι τους και δεν μπορούν να συναντήσουν ελεύθερα τους φίλους τους. Κι αυτό γιατί αποτελούν μία ομάδα ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στο να επηρεαστεί η ψυχική τους υγεία από την παρατεταμένη απομόνωση. Θα γεμίσουν λοιπόν στο άμεσο μέλλον τα γραφεία με singles; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά.

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σου
Πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, σε περίπτωση που δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος, την κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές που εντάσσονται στον όρο-ομπρέλα της κόπωσης της πανδημίας, είναι το ότι δεν είσαι μόνος σου. Και ότι για όλα υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή την κατάσταση αρκεί πρώτα απ’ όλα να αποδεχτείς εσύ ο ίδιος το ότι όντως έχεις θέμα.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ