Τα πλεονεκτήματα του να κοιμάσαι χωρίς ρούχα

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Λοιπόν, αυτά είναι εξαιρετικά επιστημονικά νέα!

Όταν έρθει η στιγμή του μακάριου βραδινού ύπνου, κάθε άντρας έχει τις δικές του ενδυματολογικές συνήθειες: σατέν πιτζάμα, βαμβακερό φανελάκι-σλιπάκι, σωβρακοφανέλα, σκελέα, μποξεράκι (και ό,τι άλλο βάλει ο νους). Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, το 83% των αντρών κοιμάται φορώντας ένα από τα παραπάνω, ενώ 15% φορά στολές υπερηρώων ή αποκριάτικα κοστούμια. Ωστόσο 2% προτιμούν να μπαίνουν κάτω από τα σεντόνια ολόγυμνοι. Αυτοί είναι μάλλον οι πιο ωφελημένοι.

Ο καθηγητής της νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Berkeley, Matthew Walker, εξηγεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Why We Sleep ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ολόγυμνοι έχοντας διατηρηθεί επί εννιά μήνες υπό την κάλυψη μιας απαλής μεμβράνης στη μήτρα της μητέρας τους. Αυτό δικαιολογεί το λόγο που από την απαρχή του ανθρώπινου είδους, βρέφη και ενήλικες, προτιμούσαν να κοιμούνταν ολόγυμνοι, έχοντας απλώς την κάλυψη ενός δέρματος ζώου ή κάποιου υφάσματος αργότερα -ανάλογα με τις θερμοκρασίες των εποχών. "Καλύτερος και βαθύτερος ύπνος χάρη στην αίσθηση της μητρικής θαλπωρής. Αυτό χαρίζεις στον εαυτό σου όταν κοιμάσαι εντελώς γυμνός", γράφει ο Walker. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Καλύτερη υγεία
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο γαλήνιος ύπνος που κάνει όποιος δε φορά τίποτε πάνω (ακόμη και αν πρέπει να κουκουλωθεί με κουβέρτες τις κρύες νύχτες του χειμώνα) έχει πολλά ευεργετήματα στην υγεία και στην ψυχολογία: θωράκιση ανοσοποιητικού, ολοκληρωμένες κυτταρικές διεργασίες επανόρθωσης όλων των εσωτερικών οργάνων, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερος έλεγχος αναπνοής, ενίσχυση μυϊκού ιστού, μεγιστοποίηση παραγωγής ορμονών που καταπολεμούν το στρες, αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Με άλλα λόγια, αυτός που κοιμάται γυμνός ξυπνά υγιέστερος, ομορφότερος, νεότερος, ψυχραιμότερος, ενεργητικότερος.

Εντονότερη σεξουαλική ζωή
Όποιος κοιμάται με μια σύντροφο, η οποία επίσης προτιμά να κοιμάται γυμνή, η επαφή δέρματος με δέρμα δημιουργεί αυτόματη αύξηση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της ανάγκης για οικειότητα και "συγκόλληση". Σύμφωνα με τα γραφόμενα του επιστήμονα, αυτή η ορμόνη υπάρχει σε υψηλά επίπεδα τόσο στα νεογέννητα όσο και στις μητέρες τους, κάτι που στη δική σου περίπτωση μεταφράζεται σε διαρκή πόθο και πάθος για αγάπη (και "συγκόλληση").

Πολλαπλασιασμός γονιμότητας
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι άνδρες που κοιμούνταν γυμνοί ή έστω με ένα φαρδύ μποξεράκι είχαν λιγότερες επιπτώσεις στην ποσότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους, συγκριτικά με εκείνους που προτιμούσαν στενά σλιπ. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι όσο οι όρχεις δεν "αερίζονται" επαρκώς -τουλάχιστον στις οκτώ ώρες του βραδινού ύπνου- τόσο ελαχιστοποιείται η ικανότητά τους να παράγουν ποιοτικό σπέρμα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ