Με ποιο τρόπο σε παχαίνει ο κακός ύπνος

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το ήξερες ότι για τα περιττά κιλά σου μπορεί να ευθύνεται το γεγονός ότι δεν κοιμάσαι αρκετά;

Τι θα κάναμε χωρίς τον ύπνο; Πώς θα ζούσαμε; Ο ύπνος, όμως, πάρα τα άπειρα θετικά του, συνδέεται και με το σωματικό βάρος. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα είναι το γιατί και πως ο ύπνος επηρεάζει τα κιλά ενός ανθρώπου.

Κάτι στο οποίο έρχεται να απαντήσει μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της στο 19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι ο λίγος ύπνος οδηγεί με 5 τρόπους τον δείκτη της ζυγαριάς προς τα πάνω, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Μπερδεύει την όρεξη σου
Το σώμα σου απελευθερώνει κάποιες ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή σου για φαγητό και σύμφωνα με τη νέα μελέτη ο λίγος ύπνος τις αποσυντονίζει και μαζί το κάθε πότε θες να φας. Έτσι μπορεί να αμβλύνει την αποτελεσματικότητα της γλυκαγόνης που ρυθμίζει το αίσθημα του κορεσμού και αντίστοιχα να τροφοδοτεί την παραγωγή της γκρελίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της πείνας». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νομίζεις ότι πεινάς παρόλο που έχεις φάει αρκετά.

Κάνει λιγότερο απολαυστικό το φαγητό
Παραβλέποντας τον ύπνο μπορεί να αποκτήσεις αυξημένα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών, ενώσεις στον εγκέφαλο, που επίσης συνδέονται με την όρεξη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ενδοκανναβινοειδή λειτουργούν κάπως σαν είδος επιβράβευσης στο μυαλό σου, δίνοντας την αίσθηση της ευχαρίστησης όταν τρως. Όταν αυτά είναι ανεβασμένα συνεχίζεις μέχρι να σου έρθει αυτή η αίσθηση και τελικά να φας πολύ παραπάνω απ' όσο πραγματικά χρειάζεσαι.

Διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου
Προηγούμενη μελέτη της σουηδικής ερευνητικής ομάδας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Οποιεσδήποτε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου είναι σημαντικές γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην επεξεργασία διάφορων θρεπτικών συστατικών.

Σε κάνει να καις λιγότερες θερμίδες
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σοβαρά τον μεταβολισμό υποστηρίζει η μελέτη, καθώς διαπίστωσαν πως όσοι πέρασαν ένα βράδυ άυπνοι το επόμενο πρωί έκαψαν 5 έως 20% λιγότερες θερμίδες σε δραστηριότητες όπως η αναπνοή και η πέψη, συγκριτικά με τις μέρες που κοιμούνται φυσιολογικά. Πρακτικά αυτό δείχνει πως οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να «κοιμίσουν» τον μεταβολισμό σου και να σου προσθέσουν επιπλέον κιλά.

Σε κάνει παρορμητικό
Ο ελάχιστος ύπνος δεν επηρεάζει μόνο το σώμα σου αλλά και τις συνήθειες σου. Όταν κάποιος δεν έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ τείνει να καταναλώνει τροφές με περισσότερες θερμίδες. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται στο ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη σκέψη και σε κάνει πιο παρορμητικό.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ