Κιρσοκήλη: Ο εχθρός της ανδρικής γονιμότητας

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η κιρσοκήλη είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται στους νέους άνδρες και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας (ευτυχώς αναστρέψιμης), καθώς μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Η κιρσοκήλη είναι μια ύπουλη νόσος γιατί δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Εμφανίζεται περίπου στο 15% των ενήλικων αντρών και στο 35% αυτών που έχουν πρόβλημα γονιμότητας. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται τυχαία, όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει ή όταν αισθάνεται πόνο στους όρχεις και καταφεύγει για έλεγχο. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνει μικρός αριθμός πασχόντων είναι αίσθημα βάρους στους όρχεις και ήπιος πόνος.

Σε μεγάλες κιρσοκήλες ο άνδρας μπορεί να αισθάνεται πόνο ή τράβηγμα στον όρχι, ιδίως μετά τη σεξουαλική επαφή ή την έντονη σωματική δραστηριότητα. Σπανιότερα οι όρχεις μπορεί να έχουν μειωμένο μέγεθος λόγω ατροφίας.

Η φυσική εξέταση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη διάγνωση της κιρσοκήλης. Η διαγνωστική προσέγγιση συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα οσχέου και σπερμοδιάγραμμα, που αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα.
Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του σπέρματος θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την ικανότητα προς γονιμοποίηση του άνδρα.

Varicocele spermatic cord veins infertility 768x792 1 696x718

Συμπτώματα
Η κιρσοκήλη συνήθως διαγιγνώσκεται στον αριστερό όρχι. Πολλοί άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ώστε να πάνε στον γιατρό και έτσι η κιρσοκήλη μπορεί να βρεθεί τυχαία σε έλεγχο υπογονιμότητας, που αποτελεί και βασικό επακόλουθο της.

Ανάμεσα στα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνονται το αίσθημα βάρους στους όρχεις και σε περίπτωση που η κιρσοκήλη είναι μεγάλη, να μπορεί να ψηλαφηθεί από τον ασθενή.

Θεραπέια
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πιο ενδεδειγμένη θεραπεία, κατά το οποίο γίνεται απολίνωση των διατεταμένων φλεβών. Παρότι υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική είναι η μικροχειρουργική διόρθωση τη κιρσοκήλης η οποία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Γίνεται μόνο από εξειδικευμένους ουρολόγους στη μικροχειρουργική τεχνική. Η εμπειρία του ιατρού σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική επιτρέπουν την οριστική λύση του προβλήματος με ολιγόωρη παραμονή στην κλινική.

Τα μετεγχειρητικά ενοχλήματα είναι ελάχιστα και ο ασθενής φεύγει αυθημερόν από την κλινική. Πριν την επέμβαση, ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενή, ο γιατρός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία σας.

Πηγή: health4u.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ