Η πολλή δουλειά τρώει τα μαλλιά σου;

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γιατί από τις πολλές ώρες δουλειάς μπορεί να χάσεις τα μαλλιά σου.

Τι κοινό έχουν οι δύο διάσημοι κύριοι της φωτογραφίας, εκτός από την υποκριτική και τον κινηματογράφο; Τόσο ο Dwayne "The Rock" Johnson, όσο και ο Jason Statham κουβαλούν έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του αντρικού πληθυσμού: τη φαλάκρα.

Μπορεί οι δύο κύριες αιτίες του φαινομένου της τριχόπτωσης που οδηγεί σε εν μέρει ή ολική απώλεια μαλλιών να είναι η γενετική προδιάθεση και η γήρανση του οργανισμού, ωστόσο μερικοί ακόμα παράγοντες μπορούν να επισπεύσουν το φαινόμενο, όπως είναι η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα αλλά και η χρόνια έλλειψη ύπνου.

Τώρα, μία επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan Νότιο Κορέα συνδέει τη φαλάκρα με την εργασιομανία και το στρες που αυτή προκαλεί.

Αφού οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια 13.391 άντρες-πολίτες της χώρας, ηλικίας 20 έως 59 ετών, -κανένας δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα τριχόπτωσης κατά την έναρξη της μελέτης-, διαπίστωσαν τελικά ότι όσοι εργάζονταν για περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα παρουσίαζαν παθολογική τριχόπτωση με διπλάσιο ρυθμό απ' ό,τι όσοι εργάζονταν έως το πολύ 40 ώρες. Αυτή οφειλόταν στο έντονο άγχος που βίωναν οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες και στην καθημερινή έλλειψη ύπνου.

Εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο Kyung-Hun Son σημειώνει: "Το στρες οδηγεί σε αλλαγή των ορμονικών επιπέδων, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τον φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας των θυλάκων των τριχών, προκαλώντας αλωπεκία".

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ