Τραυματισμός γόνατος: 5 tips αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το γόνατο αποτελεί τη μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και την πιο πολυσύνθετη και είναι αυτό που απορροφά το μεγαλύτερο βάρος του σώματος, πολύ περισσότερο κατά την άσκηση.

Αποτελείται από διαφορετικά στοιχεία (αρθρικές επιφάνειες μηρού και κνήμης, μηνίσκοι, σύνδεσμοι, μύες και τένοντες). Εάν νιώθεις πόνο στο γόνατο δες που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται. Ο φυσικοθεραπευτής Κώστας Χριστόπουλος σου δίνει 5 tips αποκατάστασης.

Τι συμβαίνει όταν τραυματίζεσαι στο γόνατο;

1 Περιορίζεται η κάμψη της άρθρωσης.
2 Εμφανίζεται πρήξιμο.
3 Υπάρχει πόνος.
4 Εμφανίζει ερυθρότητα στο δέρμα, στην επιγονατική περιοχή.

Που οφείλεται ο πόνος στο γόνατο;

Ερεθισμός τένοντος: Συνήθως οφείλεται σε έντονη άσκηση (π.χ. ποδηλασία, σκάλες κ.λπ.)

Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα: Πολύ μικρές και μερικού πάχους ρήξεις ανταποκρίνονται πολύ καλά στη συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση νάρθηκα και τη φυσικοθεραπεία. Συνήθως όμως η ρήξη κάποιου τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός.

Τραυματισμός της επιγονατίδας και του χόνδρου: Το "γόνατο του δρομέα" είναι μια μορφή τενοντίτιδας. Αυτός ο τραυματισμός προκαλείται κυρίως λόγω υπέρχρησης και προκαλεί πόνο στο μπροστινό μέρος του γόνατος.

Τραυματισμός των μηνίσκων ή ρήξη μηνίσκων: Ο μηνίσκος λειτουργεί σαν το αμορτισέρ του γόνατος, απορροφά μέρος των φορτίων που μεταφέρονται από τον μηρό και τα διαμοιράζει σε μεγαλύτερη επιφάνεια στην κνήμη. Οι τραυματισμοί των μηνίσκων και των συνδέσμων του γόνατος αποτελούν περίπου το 20% των τραυματισμών των αθλούμενων. Επιπλεον, οι ρήξεις των μηνίσκων έχουν ποικίλα σχήματα. Το είδος της ρήξης καθορίζει και το είδος της θεραπείας.

Εξάρθρημα της επιγονατίδας: Προκαλείται από ξαφνική περιστροφή ή χτύπημα στο γόνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις το οίδημα μπορεί να χρειαστεί μέρες για να υποχωρήσει εντελώς.

2222banner

Πώς αντιμετωπίζεται

1 Στην αρχική φάση χρειάζεται: Ξεκούραση, πάγο, πίεση και ανύψωση.
2 Χαλάρωση των περιφερειακών μυικών ομάδων με μάλαξη και ξεκούραση.
3 Αναλγητικά gel, που ανακουφίζουν από τον πόνο.
4 Πάγος ή ζεστό, ανάλογα την κλινική αξιολόγηση από τον γιατρό.
5 Όταν ο αρχικός πόνος και το οίδημα υποχωρήσουν, μπορεί να ξεκινήσει η φυσικοθεραπεία. Συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να αποκαταστήσουν τη μυϊκή ισχύ και το εύρος κίνησης.Ασκησιολόγιο δίνεται με ισομετρικές ασκήσεις, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας, ασκήσεις κινητικού ελέγχου με το βάρος του σώματος, ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των γλουτιαίων μυών και του τετρακέφαλου, πάντα βάσει της κλινικής εξέτασης και διάγνωσης. Καλό είναι να κάνεις μόνον αυτές που θα σου συστήσει ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής σου και να μη δοκιμάσεις άλλες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί πλήρως το εύρος κίνησης. Το γόνατο για να μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά στο περπάτημα, τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και στις αθλητικές δραστηριότητες, πρέπει να τεντώνει τελείως, να έχει πλήρη έκταση, αλλά και να λυγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς πόνο. Όταν λυγίζεις και τεντώνεις το γόνατό σου για να αυξήσεις το εύρος κίνησης, είναι φυσιολογικό να νιώθεις κάποια μικρή δυσφορία στο όριο του διαθέσιμου εύρους κίνησης, αρκεί αυτή να μην έχει διάρκεια. Το σώμα σου θα ανταποκριθεί και σταδιακά το εύρος κίνησης θα φτάσει το φυσιολογικό.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όσο πιο άμεση είναι η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, τόσο καλύτερο είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα. Η αντιμετώπιση δεν αφορά μόνο την μείωση του οιδήματος και του πόνου στο γόνατο που είναι τα αποτελέσματα της κάκωσης αλλά και την πρόβλεψη κάποιου χειρότερου τραυματισμού.

Πηγή: Wefit.gr

1111banner

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 9 καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για αποκατάσταση
  • Ποιες ασκήσεις βοηθούν αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα
  • Πώς θα εκτελείς squats χωρίς να διαλύσεις την μέση σου
  • 8 τροφές που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών
  • Αποκατάστησε τους μύες σου με μπύρα!
  • Το συγκινητικό μήνυμα του Μελέτη Κακουμπάβα μετά το ατύχημά του!
loading...