Τι να κάνεις αν ταλαιπωρείσαι από τραυματισμό στον ώμο και στο γόνατο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχει μία απλή και ανώδυνη λύση!

Δύο από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ένα άτομο με ενεργή συμμετοχή σε σπορ και προπονήσεις γυμναστηρίου, αφορούν στο τενόντιο πέταλο του ώμου και στη ρήξη μηνίσκου.

«Μια ρήξη τενοντίου πετάλου μπορεί να συμβεί είτε λόγω χρόνιας εκφυλιστικής διαδικασίας, είτε εξαιτίας ύπαρξης συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου, είτε, τέλος σε οξεία τραυματική ρήξη μετά από πτώση ή χτύπημα. Τα κύρια συμπτώματα μετά από μια τέτοια ρήξη είναι οξύς πόνος στην ευρύτερη περιοχή του ώμου και ιδιαίτερα σε κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής -συχνά ακόμη και όταν ο πάσχων είναι ξαπλωμένος-, απώλεια της φυσιολογικής δύναμης του ώμου και αισθητή μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης», λέει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Γρηγόριος Αβραμίδης, και συνεχίζει: «Απ’ την άλλη, οι μηνίσκοι είναι δομές του γόνατος που αποτελούνται από κολλαγόνο, που σκοπό έχουν να απορροφούν και να ελαττώνουν τις πιέσεις που ασκούνται συνεχώς στην άρθρωση του γόνατος, προστατεύοντας τον αρθρικό χόνδρο. Όταν έπειτα από ένα επεισόδιο τραυματισμού δημιουργηθεί ρήξη του μηνίσκου, δηλαδή διακοπή της συνέχειάς του, τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, οίδημα και περιορισμός της κίνησης του γόνατος».

Πώς η αρθροσκόπηση δίνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα
«Και στις δυο περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο και παράλληλα η θεραπεία εκλογής», τονίζει ο κ. Αβραμίδης, και εξηγεί: «Πρόκειται για μια επέμβαση-ρουτίνα της μιας ημέρας για έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, όπου αντί χειρουργικών τομών η ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου λίγων χιλιοστών και συνδέεται με μια οθόνη. Έτσι, ο ορθοπαιδικός χειρουργός έχει πλήρη επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου ή του γονάτου, και στον ίδιο χρόνο εφαρμόζεται η επιδιόρθωση με ισχυρή συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη. Τα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής θεραπείας είναι εξαιρετικά», αναφέρει ο κ. Αβραμίδης προσθέτοντας: «Μολονότι το διάστημα αποφυγής της αθλητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο σε πιο βαρείς τραυματισμούς και σε μεγάλες σε έκταση ρήξεις μηνίσκου, εντούτοις, σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν».

Ευχαριστούμε τον Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Επιμελητή Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Ιδ. Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ & Ιδ. Θεραπευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ (www.grigoriosavramidis.gr).

Δημοσίευση: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ