Πώς να απαλλαγείς από τον επίμονο πόνο στο γόνατο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένας ορθοπαιδικός έχει τις απαραίτητες απαντήσεις.

Αρκετοί άνθρωποι καθημερινά ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, χωρίς απαραίτητα να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός. Η άθληση αλλά και καθημερινές δραστηριότητες όπως οι σκάλες και η πολύωρη καθιστική θέση επιδεινώνουν αυτή την ενόχληση, η οποία σταδιακά γίνεται επίμονος πόνος.

Η ορολογία που χαρακτήριζε αυτή την πάθηση παλαιότερα ήταν η χονδροπάθεια της επιγονατίδος. Σήμερα προτιμούμε τον όρο πρόσθιος πόνος στο γόνατο, καθώς η αιτιολογία του προβλήματος είναι πολυπαραγοντική και σίγουρα ξεπερνάει τα στενά όρια της χονδροπάθειας. Πολύ συχνά η απότομη αύξηση στην ένταση της γυμναστικής ή ακόμη και η επιμονή σε ασκήσεις όπως τα βαθιά καθίσματα (squats) μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του πόνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λύση δίνεται αρχικά με την τροποποίηση των δραστηριοτήτων. Ειδικά αν κάποιος αρχίζει να γυμνάζεται μετά από μακρά περίοδο αποχής, είναι λάθος να θεωρηθεί ως το κλασικό πρόβλημα της ʺαγυμνασιάςʺ γιατί η επιμονή στην άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερο πόνο. Αντιθέτως η αποφυγή ασκήσεων που επιβαρύνουν το γόνατο και η προτίμηση σε ασκήσεις που γυμνάζουν χωρίς να καταπονούν την άρθρωση είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η ενδυνάμωση του τετρακεφάλου είναι το α και το ω σε αυτό το πρόβλημα. Το μυστικό όμως κρύβεται στο πρόγραμμα των ασκήσεων που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Σε αυτό τον τομέα ο ορθοπεδικός είναι υπεύθυνος να μας εξετάσει για να κατανοήσει την αιτία του πόνου στο γόνατο και να μας προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων για την περίπτωση μας.

Η φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα είναι χρήσιμη για την προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα και σπάνια δίνει την οριστική λύση. Δυστυχώς υπάρχουν ασθενείς που υποφέρουν συχνά από τέτοια ενοχλήματα. Σε επίμονες περιπτώσεις οριστική λύση μπορεί να δώσει η αρθροσκόπηση.

Info:

Θανάσης Παπαχρήστος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ

Πηγή: gr.askmen.com

ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ