Αυτό το έδαφος είναι ιδανικό για τρέξιμο αν θες να αποφύγεις τραυματισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν τώρα που όλα τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, ήσουν ένας από αυτούς που αποφάσισαν να ξεκινήσουν το τρέξιμο ως μορφή καθημερινής άθλησης, σίγουρα θα γνωρίζεις, πως το τρέξιμο συνδέεται με την εμφάνιση κάποιων τραυματισμών και ειδικά με πόνους στις αρθρώσεις λόγω των κραδασμών που δέχονται τα κάτω άκρα.

Οι περισσότεροι δρομείς μπορεί να εμφανίσουν πόσνους στα γόνατα και τις αρθρώσεις και ένας τρόπος να το αποφύγεις αυτό, είναι να επιλέξεις ένα αθλητικό παπούτσι που να είναι κατάλληλο για τρέξιμο και να ταιριάζει καλά σε εσένα και στο δικό σου πέλμα.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως μεγάλο ρόλο για την αποφυγή τραυματισμών παίζει και το έδαφος πάνω στο οποίο τρέχεις, αφού ειδικά ένας τύπος εδάφους, δείχνει να μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης τραυματισμών.

Όπως διαβάζουμε στο runfun.gr μπορεί να μην υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το ποιο είναι το καταλληλότερο έδαφος για τρέξιμο ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι καλύτερα να τρέχετε στο γρασίδι και γενικά σε ένα μαλακό έδαφος.

Μελέτη που έγινε σε 44 ενήλικες δρομείς και δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport συνέκρινε το τρέξιμο στην άσφαλτο και στο φυσικό χορτάρι. Οι δρομείς φορούσαν ειδικούς πάτους που μετρούσαν την πίεση καθώς το πόδι τους χτυπούσε στο έδαφος και μπορούσε να καταγράψει την πίεση σε διαφορετικά σημεία του ποδιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γρασίδι ασκεί λιγότερη πίεση σε όλη την επιφάνεια του πέλματος. Η μέγιστη πίεση στο πόδι –σε ολόκληρο το πέλμα– ήταν 12% μεγαλύτερη στην άσφαλτο σε σύγκριση με το γρασίδι.

Μια άλλη μελέτη, με 15 συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Research in Sports Medicine ακολούθησε παρόμοιο πρωτόκολλο, με τους συμμετέχοντες να φορούν ειδικούς πάτους ενώ έτρεχαν σε τσιμέντο, γρασίδι ή συνθετικό καουτσούκ. Και αυτή διαπίστωσε ότι το γρασίδι ασκεί λιγότερη πίεση στο πόδι σε σύγκριση με το τσιμέντο.

Από την άλλη ο διάδρομος του γυμναστηρίου θεωρείται μια μεσαίας σκληρότητας επιφάνεια. Μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gait & Posture και εξέτασε 27 δρομείς διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το τρέξιμο στο έδαφος, το τρέξιμο στον διάδρομο μειώνει τη πίεση στο πόδι και ειδικά στη φτέρνα του ποδιού κατά 26-32%, ανάλογα με την ταχύτητα.

Το συμπέρασμα από τα στοιχεία αυτά είναι ότι οι μαλακές επιφάνειες είναι καλύτερες για τρέξιμο. Οι ειδικοί που μελετούν τον πόνο στα γόνατα συστήνουν τρέξιμο σε πιο μαλακές επιφάνειες καθώς τα πάντα στο πόδι μας, από το πέλμα μέχρι το γόνατο, είναι συνδεδεμένα.

Η πίεση από το πέλμα που χτυπάει στο έδαφος επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος και η μαλακότερη επιφάνεια έχει και μικρότερη κρούση.

Οι μελέτες δείχνουν -και το καταλαβαίνουμε εμπειρικά- ότι το τρέξιμο στο γρασίδι ή σε άλλη μαλακή επιφάνεια αυξάνει τον χρόνο που το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Αυτό διανέμει τη δύναμη σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ποδιού ενώ τα ισχία και τα γόνατα μπορούν να δουλεύουν καλύτερα.

Έτσι μοιράζονται και απορροφώνται οι κραδασμοί από διάφορα σημεία του ποδιού, καθώς και από τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού.

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ