9 ώρες ύπνου καθημερινά κάνουν τόσο κακό όσο η αϋπνία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μην παίρνεις ελαφρά τη καρδία τις συνέπειες.

Ο πολύωρος ύπνος βλάπτει τόσο όσο και η αϋπνία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βοστόνη. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 57 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι ο υπερβολικός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικές παθήσεις.

Να διευκρινίσουμε όμως τα εξής δύο σημαντικά στοιχεία:

1. Το να κοιμάσαι πολλές ώρες μες στο Σαββατοκύριακο είναι ωφέλιμο, καθώς βοηθάς τον οργανισμό σου να αναζωογονηθεί, να ξεκουραστεί και κρατάς την κατάθλιψη μακριά. Το ίδιο ισχύει και τους εφήβους, που χρειάζονται μια επιπλέον "δόση" ύπνου για να "αναγεννηθούν" ψυχή τε και σώματι.
2. Οι ερευνητές ορίζουν ως υπερβολικό ύπνο, το να κοιμάται κάποιος πάνω από 9 ώρες σε καθημερινή βάση για αρκετούς μήνες.

Οι παρενέργειες του πολύωρου ύπνου στην υγεία

Μεταβολές των γνωστικών λειτουργιών
Να σημειωθεί ότι οι γνωστικές λειτουργίες "περνούν" από τον εγκέφαλο και αφορούν τον λόγο, τη μνήμη, τη βούληση, την αντίληψη και την προσοχή/συγκέντρωση. Το να κοιμάται λοιπόν κάποιος περισσότερες από 9 ώρες ανά νύχτα βλάπτει τον εγκέφαλο, γιατί όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λεκτικής ευχέρειας, σε δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων, σε μείωση της μνήμης, ακόμα και να "πυροδοτήσει" ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Διαταραχές του μεταβολισμού
Ο πολύωρος ύπνος αποσυντονίζει τη λειτουργία του μεταβολισμού και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, παχυσαρκία και διαβήτη. Ο λόγος είναι απλός: Όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο λιγότερο κινείσαι, με τον οργανισμό να επιβραδύνει τον ρυθμό όλων των ζωτικών λειτουργιών του που σχετίζονται άμεσα με το μεταβολισμό.

Καρδιαγγειακές παθήσεις
Ο πάρα πολύς ύπνος αυξάνει επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης C στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως η δημιουργία αρτηριοσκληρωτικών πλακών στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών που προκαλεί τη στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφειας σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Εγκεφαλικό επεισόδιο
Οι πάρα πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ακόμα και η ανάγκη που έχει κάποιος να κοιμάται υπερβολικά πολύ αποτελεί ένα προγνωστικό παράγοντα, ένα είδος "συναγερμού" πριν την κλινική εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ