Τα όργανα του σώματος που προσβάλει το ηλεκτρικό τσιγάρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι βλάβες προκαλεί σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ακόμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν πάρει μακιτεντάνη (φάρμακο που αντιμετωπίζει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, την υπέρταση στα αγγεία και τους πνεύμονες, και το οξειδωτικό στρες) ή μπεπριδίλη (φάρμακο που αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες και τον κυτταρικό θάνατο σε περίπτωση υπέρτασης ή στηθάγχης) δεν είχαν ενδείξεις ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, οξειδωτικού στρες ή φλεγμονής. Τα οφέλη των δύο αυτών δραστικών ουσιών δείχνουν ότι η ενδοθηλίνη 1 παίζει καθοριστικό ρόλο στη στένωση των αρτηριών και επίσης η πρωτεΐνη FOXO-3, που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

«Η μελέτη αναδεικνύει αρκετούς μοριακούς μηχανισμούς δια των οποίων τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Αυτό είναι η συνέπεια των τοξικών χημικών ουσιών που παράγονται κατά τη διαδικασία του ατμίσματος και οι οποίες μπορεί παρούσες σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα ίδια τα υγρά αναπλήρωσης. Το σημαντικότερο είναι ότι εντοπίσαμε το ένζυμο NOX-2 που διαμεσολαβεί σε όλες τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα και βρήκαμε επίσης ότι η τοξική ουσία ακρολεΐνη που παράγεται από τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων όταν μετατρέπονται σε ατμό, ενεργοποιεί τις αρνητικές δράσεις του NOX-2», εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής

Οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν

Σημειώνει δε ότι «τα δεδομένα μας ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν υγιεινή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα και η «ασφάλεια» τους δεν δικαιολογείται. Επιπλέον, δεν έχουμε ακόμη εμπειρία σχετικά με τις παρενέργειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία που προκύπτουν από τη μακροχρόνια χρήση τους. Η μόδα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νέων, προκαλεί μια τεράστια γενιά ανθρώπων που εξαρτώνται από τη νικοτίνη, οι οποίοι κινδυνεύουν από την μετάβασης από τα παραδοσιακά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Έρευνες όπως οι δικές μας πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση για τους κινδύνους τους και πρέπει να ληφθούν αυστηρά για την προστασία των παιδιών μας από τους κινδύνους που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην υγεία τους».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ