Γιατί κάθε βράδυ πρέπει να κοιμάσαι πάνω-κάτω την ίδια ώρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σύμφωνα με νέα έρευνα η σταθερότητα στον ύπνο φέρνει ευτυχία και επιτυχία.

Στον ύπνο και στο σεξ καλό είναι να μην υπάρχει πρόγραμμα. Αλλά, μήπως το θέμα του ύπνου να το ξαναδούμε λιγάκι; Μπορεί, λοιπόν, το ένα βράδυ να μείνεις ξύπνιος μέχρι τις 2 και το επόμενο να πέσεις ξερός απ' τις 10. Αν τυχαίνει σπάνια, μικρό το κακό. Αν, όμως, συμβαίνει τακτικά τότε εκτός από διαταραχές ύπνου που ίσως εμφανίσεις, βλάπτεις και την καριέρα σου.

Κι αυτό γιατί αυτές οι αλλοπρόσαλλες συνήθειες μπερδεύουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς, το ρολόι του οργανισμού σου δηλαδή. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον βιοφυσικό Dr Andrew J. K. Phillips, που εργάζεται στο Brigham and Women's Hospital, ένα απ' τα καλύτερα της Βοστώνης, το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα είναι εξίσου σημαντικό με τις ώρες που κοιμάσαι.

Κάνοντας τη μελέτη σε φοιτητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, για ένα μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τακτικό πρόγραμμα ύπνου ήταν πιο επιτυχημένοι στις επιδόσεις τους σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν διαφορετική ώρα κάθε βράδυ. Πέρα απ' αυτό, όμως, όσοι ξαπλώνουν την ίδια ώρα καθημερινά είναι πιο πιθανό να ξυπνάνε εύκολα το πρωί, χωρίς να χρειάζονται ξυπνητήρι. Επίσης τους παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος, ενώ άλλοι στριφογυρίζουν στο κρεβάτι μέχρι να εξαντληθούν.

Ο λόγος που όσοι δεν έχουν σταθερότητα στον ύπνο δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν είναι οι αλλαγές στην απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να θέλουμε να κοιμηθούμε.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ