Ακόμη κι οι αγύμναστοι 80άρηδες μπορούν να “χτίσουν” μύες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Νέα έρευνα της σχολής Επιστήμης Αθλημάτων και Άθλησης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που δεν συνηθίζουν να αθλούνται συστηματικά είναι σε θέση να “χτίσουν” μύες το ίδιο εύκολα όσο και οι συνομίληκοί τους που θεωρούνται εντατικά αθλούμενοι με υψηλό βαθμό.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Frontiers in Physiology”, συνέκρινε την ικανότητα ανάπτυξης μυών δυο διαφορετικών ομάδων ηλικιωμένων ανδρών. Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίστηκε “master athletes” και περιλάμβανε εβδομηντάρηδες και ογδοντάρηδες οι οποίο αθλούνταν επί πολλά χρόνια και ακόμη σήμερα εξακολουθούν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο σε κάποιο άθλημα. Η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε άτομα της ίδιας ηλικίας, τα οποία ωστόσο ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει σε συστηματική άσκηση.

Κάθε εξεταζόμενος ανιχνεύθηκε με την βοήθεια ανιχνευτή ισοτόπων. Κλήθηκε να κάνει διάφορες ασκήσεις. Οι ερευνητές έκαναν μυϊκή βιοψία από τον μυϊκό ιστό καθενός εξεταζόμενου 48 ώρες πριν και μετά την άθληση, και εξέτασαν τα δεδομένα αυτά προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μύες αντιδρούσαν στην άσκηση. Μέσω του ανιχνευτή ισοτόπων μπόρεσαν να δουν πώς ακριβώς αναπτύσσονται οι πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές ανέμεναν ότι η πρώτη ομάδα των “master athletes” θα είχε αυξημένη ικανότητα ανάπτυξης μυών λόγω του υψηλού επιπέδου σωματικής υγείας και ευεξίας επι χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πραγματικότητα και οι δυο ομάδες είχαν την ίδια ικανότητα ανάπτυξης των μυών ως αποτέλεσμα της άσκησης.

“Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι δεν έχει σημασία αν ήσουν συστηματικά αθλούμενος σε όλη τη ζωή σου, μπορείς ακόμη να αντλήσεις οφέλη από την άσκηση οποτεδήποτε κι αν ξεκινήσεις”, δηλώσει ο δρ. Λάιτ Μπριν, επικεφαλής της έρευνας. “Προφανώς μια μακροχρόνια σύζευξη υγείας και άθλησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχεις υγεία σε όλο το σώμα, αλλά ακόμη κι αν ξεκινήσεις αργότερα στη ζωή σου αυτό θα βοηθήσει να καθυστερήσει η χαλάρωση και η εξασθένιση των μυών που σχετίζεται με την ηλικία”.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post - Πηγή: hellasjournal.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ