«Ζει» ο κορωνοϊός στα ρούχα μας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί ο νέος κορωνοϊός να επιβιώσει πάνω στα ρούχα μας και αν ναι για πόσο;

Καθώς ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το πλανήτη, πολλά είναι τα άτομα που υιοθετούν επιπλέον ατομικά μέτρα προστασίας, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι οι χώροι του σπιτιού όπως και τα αντικείμενα ή οι επιφάνειες μέσα σε αυτό έχουν απολυμανθεί σωστά. Αυτό, διότι ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες έως και ημέρες σε άψυχες επιφάνειες, κατασκευασμένες από γυαλί, μέταλλο ή και πλαστικό ενώ στην λίστα συμπεριλαμβάνονται και τα ρούχα.

Τι λένε οι ειδικοί;
«Ενδεχομένως ο κοροναϊός να μπορεί να επιβιώσει στα ρούχα για αρκετές ώρες ίσως και για μια ολόκληρη ημέρα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Amesh A. Adalja, MD, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, στο Johns Hopkins Center for Health Security στο Maryland. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την υγρασία όπως και την θερμοκρασία, καθώς επηρεάζουν την ανάπτυξη του νέου ιού» εξηγεί. Γενικότερα, ο Δρ. Amesh A. Adalja δεν πιστεύει ότι τα ρούχα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό «όχημα» για την εξάπλωση του κοροναϊού. Τι μπορούμε ωστόσο, να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι τα ρούχα μας παραμένουν καθαρά;

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα ρούχα;
Εάν όλοι στο σπίτι είναι υγιείς και δεν έχει εμφανίσει κανείς κάποιο «ύποπτο» σύμπτωμα, τότε μπορείτε να πλένετε τα ρούχα σας, όπως κάνατε παλαιότερα. Αν όμως έχετε βγει έξω για να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια και ειδικά αν τα άτομα γύρω σας δεν έχουν κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις, τότε θα ήταν καλό να τα βάλετε στο πλυντήριο, αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι. Αυτό διότι ορισμένα σημεία από τα παντελόνια, τις φούστες ή τις μπλούζες που φοράμε, όπως το φερμουάρ, τα κουμπιά ή και το υλικό τους, μπορεί να περιέχουν υλικά, όπως το πλαστικό ή το μέταλλο, όπου μπορεί να επιβιώσει ο κοροναϊός.

Τι πρέπει να κάνουμε με τα ρούχα ενός ασθενή;
Εάν εμφανίσει κάποιος στο σπίτι «ύποπτα» συμπτώματα, τότε θα ήταν καλό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τον τρόπο που θα καθαρίσετε τα ρούχα του, τις πετσέτες που χρησιμοποιεί, όπως και τα κλινοσκεπάσματά του. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν κρατάτε φορεμένα ρούχα ενός ασθενή. Αφού τα βάλετε στο πλυντήριο, πετάξτε αμέσως τα γάντια σε κλειστό κάδο και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Στην περίπτωση που δεν φοράτε γάντια, πλύνετε για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι και άφθονο νερό.

Πηγή: www.vita.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ