Έχει κρύο; Πάμε για διάδρομο!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολλοί τον σνομπάρουν. Άλλοι τον βαριούνται. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν τρέχουν καν. Ο διάδρομος όμως μπορεί να σώσει τις προπονήσεις ιδιαίτερα τον χειμώνα που το κρύο ή η βροχή μπορούν να σας τις στερήσουν. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που το τρέξιμο στον διάδρομο μπορεί να είναι και καλύτερο από αυτό στον δρόμο ή στο γήπεδο.

 

Δείτε πώς να εκτελέσετε σωστά και με ασφάλεια τις προπονήσεις σας στον διάδρομο, αλλά και πώς μπορείτε να εξομοιώσετε τις συνθήκες ώστε να προσεγγίζουν αυτές του εξωτερικού χώρου.

 

Συμβουλές εξομοίωσης
Το τρέξιμο στον διάδρομο μπορεί να είναι σχετικά πιο εύκολο από ό,τι στον δρόμο καθώς ο ιμάντας του διαδρόμου «τραβάει» τα πόδια προς τα πίσω σε κάθε προσγείωση, μειώνοντας το έργο των δικεφάλων και των γαστροκνημίων. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να εξομοιώσετε τις συνθήκες είναι να βάζετε τον διάδρομο σε αυξημένη κλίση (από 0,5 ως 1,5% ανάλογα με τον διάδρομο).
Με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή των μυών των κάτω άκρων αυξάνεται με αποτέλεσμα η μυϊκή επιβάρυνση συνολικά να προσεγγίζει κατά πολύ αυτή του τρεξίματος στον δρόμο. Για ακόμα μεγαλύτερη εξίσωση των πραγματικών συνθηκών, μπορείτε να τοποθετείτε έναν ανεμιστήρα ακριβώς μπροστά σας που να δουλεύει σε χαμηλή ένταση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε έναν «αντίθετο άνεμο» που εμποδίζει ελαφρώς το τρέξιμο σας (ανάλογα με την ένταση του ανεμιστήρα). Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο βελτιώνετε και τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος καθώς ο αέρας θα σας δροσίσει και θα μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας βοηθώντας στην πιο γρήγορη εξάτμιση του ιδρώτα.

 

Κανόνες ασφαλείας
Αυτό που προέχει παντού και πάντα στην προπόνηση είναι η ασφάλειά μας. Έτσι και στον διάδρομο υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντοτε. Πιο σημαντικό από όλα είναι όταν τρέχετε να περνάτε πάντα το κλιπ ασφαλείας στα ρούχα σας (το ειδικό κορδονάκι που είναι συνδεδεμένο με το κουμπί ασφαλείας). Κάτι ακόμα που έχει να κάνει με την τοποθέτηση του διαδρόμου στον χώρο είναι να φροντίζετε τουλάχιστον όταν τρέχετε, στην πίσω πλευρά του διαδρόμου να μη τοποθετείτε μεγάλα αντικείμενα ώστε να μην χτυπήσετε σε ενδεχόμενη πτώση.
Γενικά, αποφύγετε να ανεβαίνετε στον διάδρομο ενώ είναι εν κινήσει αλλά και να μην πραγματοποιείτε έντονες αλλαγές στον ρυθμό του διαδρόμου που εκτός των άλλων επιβαρύνουν σημαντικά και το μοτέρ του. Τέλος, όταν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας μη χρησιμοποιείτε το κουμπί STOP γιατί ο διάδρομος θα σταματήσει απότομα και πιθανόν να χτυπήσετε. Για τον λόγο αυτό, μειώστε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να περπατήσετε και μετά τερματίστε τη λειτουργία του.

 

Φτιάξτε ατμόσφαιρα
Για να γίνει το τρέξιμο στον διάδρομο πιο ευχάριστο και οι συνθήκες υγιεινής ακόμα καλύτερες, καλό είναι κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας να αφήνετε ένα παράθυρο ανοιχτό, ακόμα κι αν έξω η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας θα ανανεώνεται αλλά και ο ρυθμός εφίδρωσης σας θα είναι πια κανονικός αφού ο ιδρώτας θα απορροφάται από την ατμόσφαιρα και δεν θα μένει πάνω σας. Μετά την προπόνηση, ανοίξτε ακόμα περισσότερο το παράθυρο ώστε να αεριστεί ο χώρος. Επίσης, καθαρίστε τα εξωτερικά μέρη του διαδρόμου σκουπίζοντάς τον με ένα στεγνό πανί.

 

Κάντε και τη διαλειμματική σας
Στον διάδρομο μπορείτε να κάνετε όλες τις προπονήσεις σας από ένα ελεύθερο τρέξιμο μέχρι διαλειμματική ή ακόμα και Long Run. Ιδιαίτερα στο συνεχόμενο τρέξιμο, στο Tempo Run ή και στο Long Run, ο διάδρομος παρουσιάζει σημαντικό πλεονέκτημα καθώς μπορείτε να ελέγξετε πλήρως τον ρυθμό που επιθυμείτε να τρέξετε. Μπορείτε όμως να πραγματοποιήσετε ακόμα και διαλειμματικές προπονήσεις. Πώς; Εκτελέστε πρώτα το ζέσταμά σας και στη συνέχεια σταματήστε τον διάδρομο, κι αφιερώστε τον καθιερωμένο χρόνο για διατάσεις. Η πραγματοποίηση ανοιγμάτων στον διάδρομο είναι εφικτή απλά απαιτεί λίγο προσοχή. Ξεκινήστε να τρέχετε σε μία χαλαρή ένταση και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα (15-20). Κατόπιν ρίξτε και πάλι τον ρυθμό, συνεχίζοντας είτε με περπάτημα είτε με χαλαρό τρέξιμο. Επαναλάβετε για 3-4 ακόμα φορές και σταματήστε τον διάδρομο ώστε να ξεκουραστείτε λίγο μέχρι να ξεκινήσετε το κυρίως πρόγραμμα της διαλειμματικής. Με την ίδια λογική (όπως στα ανοίγματα), συνεχίστε και στο κυρίως μέρος της διαλειμματικής, ενώ σε περίπτωση που ο διάδρομός σας υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, προρυθμίστε τα στοιχεία της προπόνησής σας (απόσταση, ένταση, διάρκεια διαλείμματος) από τις ρυθμίσεις πριν ξεκινήσετε.

 

Συμβουλές συντήρησης
• Ζεσταίνετε για μερικά λεπτά τον διάδρομο πριν από κάθε προπόνηση αφήνοντας τον να δουλέψει για λίγο μόνος του ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα (2-4 km/h), ανεβάζοντάς την σταδιακά.
• Καθαρίζετε πάντοτε τα εξωτερικά κομμάτια του διαδρόμου μετά την προπόνηση με ένα στεγνό πανί.
• Κατεβάζετε πάντα την κλίση του διαδρόμου στο 0% αφού ολοκληρώσετε την προπόνησή σας και πριν τον απενεργοποιήσετε
• Λαδώνετε τακτικά τον διάδρομο με προϊόντα που προτείνει ο κατασκευαστής στα σημεία τριβής και κάτω από τον ιμάντα κύλησης.

 

Μπορείτε και κατηφόρα!
Στον διάδρομο μπορείτε να τρέξετε σε επίπεδο έδαφος και σε ανηφόρα. Τώρα μπορείτε και σε κατηφόρα. Για αυτό θα χρειαστείτε μία σανίδα και ένα αλφάδι. Τοποθετήστε στις πίσω βάσεις του διαδρόμου μία σανίδα (τάκος) και βάλτε το αλφάδι κατά μήκος του ιμάντα του διαδρόμου. Τώρα η ένδειξη του αλφαδιού δεν είναι στην ευθεία. Στη συνέχεια, ανοίξτε τον διάδρομο και αυξήστε την κλίση μέχρι το αλφάδι να έρθει και πάλι στο επίπεδο.
Η κλίση στην οποία συνέβη αυτό είναι τώρα το νέο 0% ενώ οι κλίσεις κάτω από αυτό είναι τώρα κατηφορικές, δηλαδή με αρνητική κλίση. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο κατασκευαστής του διαδρόμου πιθανόν να μην προτείνει κάτι τέτοιο επομένως αν το κάνετε τότε θα είναι με δική σας ευθύνη. Τέλος, υπάρχουν και πιο εξελιγμένα μοντέλα τα οποία διαθέτουν και κατηφορική κλίση.

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πως να παραμείνεις fit τα Χριστούγεννα
  • Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;
  • Συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές
  • Diamond push ups: Η άσκηση-διαμάντι για γράμμωση στα χέρια
  • Τι πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε προπόνηση στο κρύο
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
loading...