Άλλο γυμναστική, άλλο προπόνηση: Σε τι διαφέρουν;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ποια είναι η διαφορά του να κάνεις γυμναστική από το να κάνεις προπόνηση και ποια είναι τα οφέλη κάθε είδους άσκησης.

Οι περισσότεροι αθλούμενοι πιστεύουν ότι η γυμναστική είναι το ίδιο πράγμα με την προπόνηση, αλλά στην πραγματικότητα αυτές οι δύο μορφές άσκησης είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Μάλιστα, πολλοί άντρες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο δεν κάνουν προπόνηση, όπως οι ίδιοι συχνά πιστεύουν, αλλά απλώς γυμνάζονται.

Να γυμνάζεσαι ή να προπονείσαι;

Το να καταλάβεις ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο concepts άσκησης είναι απαραίτητο για να επιτύχεις τους στόχους που έχεις θέσει σχετικά με τη φυσική σου κατάσταση.

Αν αυτό που θέλεις είναι το να βελτιώσεις την εικόνα του σώματός σου, να βάλεις μύες ή να φτάσεις έναν συγκεκριμένο στόχο -π.χ. να μειώσεις το ποσοστό λίπους στο σώμα σου- το να τρέχεις κάθε απόγευμα επί μία ώρα δίπλα από τη θάλασσα ή το να σηκώνεις στο κουτουρού ελεύθερα βάρη στο γυμναστήριο, δεν πρόκειται να σε πάει μακριά.

Σίγουρα με το να γυμνάζεσαι θα δεις οφέλη, αλλά μόνο με την προπόνηση θα δεις πραγματική διαφορά. Κι αυτό γιατί το να προπονείσαι σημαίνει ότι γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να επιτύχεις τον στόχο ή τους στόχους που έχεις θέσει.

Από την άλλη, αν δεν έχεις κάποιον συγκεκριμένο στόχο και ασκείσαι απλώς και μόνο για λόγους ευεξίας, τότε ίσως ένα προπονητικό πρόγραμμα να μην είναι το κατάλληλο για σένα concept.

Το να γυμνάζεσαι είναι κάτι πιο απλό από το να προπονείσαι και μπορεί όντως, σε γενικές γραμμές, να σε κάνει πιο fit. Μπορείς να γυμναστείς πηγαίνοντας για τρέξιμο ή για κολύμπι, βγαίνοντας μία βόλτα για χαλαρό περπάτημα, κάνοντας ποδήλατο ή κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης με αλτήρες για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, να χάσεις βάρος και να τονώσεις τους μύες σου.

Προπόνηση: Μία 24/7 απασχόληση

Το να προπονείσαι είναι κάτι που είναι σχετικά πολύπλοκο, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τη φυσική δραστηριότητα και το πρόγραμμα ασκήσεων που ακολουθείς, π.χ. με το ότι θα πρέπει να γνωρίζεις τον ακριβή αριθμό των σετ και των επαναλήψεων που έχεις να κάνεις.

Ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη του ολόκληρο τον τρόπο που ζεις, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών του ύπνου σου, της διατροφής σου και του χρόνου που αφιερώνεις στην αποθεραπεία σου.

Το να κάνεις γυμναστική σημαίνει ότι απλώς ασκείσαι με όποιον τρόπο και όποτε θέλεις ενώ το να κάνεις προπόνηση σημαίνει ότι κάθε άσκηση, δραστηριότητα, στοιχείο της διατροφής σου και ό,τι άλλο κάνεις μέσα στην ημέρα είναι μελετημένο με τέτοιον τρόπο που να σου επιτρέπει να επιτύχεις έναν συγκεκριμένο στόχο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για να το θέσουμε με ένα παράδειγμα, το να πηγαίνεις κάθε απόγευμα για τζόκινγκ στο άλσος της Νέας Σμύρνης δεν είναι το ίδιο με το να προετοιμάζεσαι για να τρέξεις μαραθώνιο στο τέλος της χρονιάς. Στην προπόνησή σου όλα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γνωρίζεις με ποιον τρόπο, σε ποιο βαθμό και πότε θα δεις βελτίωση.

Ένα αβαντάζ της προπόνησης είναι το ότι σε βοηθάει να προλάβεις την κούραση, μιας και κάθε προπονητικό πλάνο είναι έτσι σχεδιασμένο έτσι ώστε να περιλαμβάνει την απαραίτητη και μόνο άσκηση που πρέπει να κάνεις αλλά και τα διαστήματα ξεκούρασης που απαιτούνται για να αναπτυχθούν οι μύες σου και να αποφύγεις τους τραυματισμούς και το σύνδρομο υπερπροπόνησης.

Τα 3 προαπαιτούμενα μίας προπόνησης

Αν αναρωτιέσαι σχετικά με το αν ο τρόπος με τον οποίο ασκείσαι συνιστά όντως προπόνηση και δεν κάνεις απλώς γυμναστική, τσέκαρε το αν εκπληρώνει τα τρία προαπαιτούμενα που ακολουθούν.

- Έχεις θέσει έναν καλά καθορισμένο στόχο πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου;

- Το πλάνο σου για να επιτύχεις αυτόν τον στόχο λαμβάνει υπόψη του όλες τις μεταβλητές που μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτυχία του μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

- Ο στόχος που έχεις θέσει είναι ρεαλιστικός ή, τουλάχιστον, σε βοηθάει να ανακαλύψεις το μέχρι που μπορείς πραγματικά να φτάσεις;

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ