Θα δοκιμάσουν φαρμακευτική κάνναβη σε 20.000 ασθενείς

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο η μεγαλύτερη δοκιμή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη με τη συμμετοχή 20.000 ασθενών.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει το φιλόξοδο πρόγραμμα Project Twenty21, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σε 20.000 ασθενείς για χρονικό διάστημα 48 μηνών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πειστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ξεκινήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων κάνναβης για σειρά ιατρικών περιπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική κάνναβη νομιμοποιήθηκε το 2018.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν οι δημιουργοί της προγράμματος δεν έχουν όλοι οι ασθενείς πρόσβαση, καθώς η ιατρική κοινότητα παραμένει δύσπιστη για το κατά πόσο αυτή μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς.

«Η ιατρική κάνναβη παραμένει απρόσιτη για πάρα πολλούς» δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Νατ από το ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο Drug Science -τον οργανισμό πίσω από το Project Twenty21.

Και προσθέτει: «Οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία, με σημαντικό χρέος από το κόστος των ιδιωτικών συνταγών ή τιμωρούνται επειδή είναι αναγκασμένοι να στραφούν στη "μαύρη αγορά". Δεν αξίζουν κανένα από αυτά και η κατάσταση με τη συνταγογράφηση πρέπει να αλλάξει».

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, το οποίο έχει την υποστήριξη του Royal College of Psychiatrists (RCP), αναμένεται να παρουσιαστούν την προσεχή Πέμπτη.

Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών θα χορηγηθεί

Το Project Twenty21 θα μελετήσει τις επιδράσεις της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς με:

- χρόνιο πόνο,
- επιληψία,
- σκλήρυνση κατά πλάκας,
- διαταραχή μετατραυματικού στρες,
- σύνδρομο Tourette,
- διαταραχή άγχους ή
- ιστορικό κατάχρησης ουσιών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη της ιατρικής κάνναβης. Τα δεδομένα αυτά θα αντλούνται από την πορεία των ασθενών, που θα χρησιμοποιούν τα σκευάσματα.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κάποιας μορφής χρόνιο πόνο.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ