Τα 3 μυστικά που θα βάλουν φτερά στα πόδια σου

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχουν κόλπα για να τρέξεις καλύτερα και ταχύτερα.

Το τρέξιμο είναι σκληρό. Απαιτεί προσπάθεια. Συχνά οι άνθρωποι λένε ότι τρέχουν μερικές φορές τη βδομάδα, αλλά βαριούνται – φυσικό: το ένα πόδι εμπρός, το άλλο πίσω δεν είναι τρέξιμο. Αναμφίβολα, οι περισσότεροι τρέχουν ή περπατούν για να χάσουν βάρος, να γυμναστούν ή να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Κι αυτοί είναι σπουδαίοι λόγοι. Αλλά όσο το τρέξιμο γίνεται βαρετό ή επίπονο, καταντά μάταιο. Πολλές φορές και επικίνδυνο.

Για σένα που έχεις λόγους να τρέχεις μερικά χιλιόμετρα κάθε πρωί, ένα έχουμε να σου πούμε: Εκπαιδεύοντας το σώμα σου να τρέχει καλύτερα και γρηγορότερα, θα διαπιστώσεις ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η βαρεμάρα θα έχει παραχωρήσει τη θέση της στην πρόκληση: ταχύτεροι χρόνοι, περισσότερα χιλιόμετρα, καλύτερη υγεία, ωραίο σώμα. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα, που θα σε βοηθήσουν να τρέχεις λίγο πιο «επαγγελματικά».

1. Κορδώσου
Διατηρώντας το κεφάλι ψηλά, τον κορμό ευθυτενή, και τη σπονδυλική στήλη ίσια ενώ τρέχεις, κερδίζεις δυο πράγματα: Πρώτον, αποκτάς την ιδανική στάση σώματος. Δεύτερον, επιτρέπεις υψηλότερη κίνηση των γονάτων και μεγαλύτερο διασκελισμό, γεγονός που θα κάνει το τρέξιμό σου ομαλότερο, λιγότερο ασταθές και, φυσικά, πιο γρήγορο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αφομοιώσεις αυτή την τακτική χωρίς την κατάλληλη εξάσκηση.

Μια καλή προπόνηση είναι τα Α-skips, μικροί βηματισμοί, δηλαδή, με τα γόνατα ψηλά. Προσπάθησε να ταλαντεύεις να χέρα σου με κάθε βήμα καλύπτοντας μια απόσταση 15 μέτρων. Επανάλαβε τρεις φορές και κατόπιν διπλασίασε το χρόνο των διασκελισμών, για άλλες τρεις φορές. Οι ρυθμικές αναπηδήσεις σε κάθε διασκελισμό θα αποτυπωθούν στη «μνήμη» του μυϊκού σου συστήματος βοηθώντας να τρέχεις κάθε φορά γρηγορότερα.

 

 

2. Μη σφίγγεσαι
Ο λόγος που βλέπεις τα μάγουλα και τα σαγόνια των σπρίντερ να τρεμουλιάζουν σαν ζελέ στην αργή κίνηση της τηλεόρασης, είναι γιατί είναι εκπαιδευμένοι στη χαλάρωση κάθε εκατοστού του μυϊκού τους συστήματος. Το τρέξιμο είναι μια έντονη άσκηση και όταν το σώμα είναι σφιγμένο, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό – από το τράβηγμα ενός μυός έως και πτώση από ανισορροπία στο διασκελισμό.

> Πριν ξεκινήσεις, θυμήσου να κάνεις ένα καλό ζέσταμα και μερικές βασικές διατάσεις όλου του σώματος.

> Την ώρα που τρέχεις, προσπάθησε να διατηρείς τους ώμους σου χαμηλά, τον αυχένα και το πρόσωπό σου ήρεμο. Και μην πιέζεις τα πόδια σου να ανεβάσουν ταχύτητα από τα πρώτα λεπτά. Διατηρώντας ένα μέτριο ρυθμό εκκίνησης θα καταφέρεις να τρέξεις γρηγορότερα από το μέσον της διαδρομής και μετά. Κυρίως, θα απομακρύνεις τον κίνδυνο να υποστείς κάποιο τράβηγμα.

3. Ό,τι δεν κινείται, πεθαίνει
Αποκτώντας καλή ποιότητα μυϊκού ιστού, θα αναβαθμίσεις δραστικά το τρέξιμό σου, ενώ διασφαλίζεσαι από τραυματισμούς. Το τρέξιμο απαιτεί ομαλή και ευρεία κινητικότητα στις αρθρώσεις του ισχίου και του ώμου, καθώς και καλή ελαστικότητα του συνόλου του μυϊκού συστήματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες μερικές ασκήσεις προθέρμανσης και μυϊκής ενδυνάμωσης:

> Ξεκίνα με ένα καλό ζέσταμα: ένα πεντάλεπτο τζόκινγκ θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σου, αιματώνοντας ικανοποιητικά τους μυς.

> Σχεδίασε στο γυμναστήριο ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης αυτών των μυών –και με αυτή τη σειρά: γλουτιαίοι, δικέφαλοι και τετρακέφαλοι ποδιών, γαστροκνήμιο, ώμοι, στήθος, πλάτη και χέρια.

Αν θέλεις να προπονηθείς χωρίς όργανα, εστίασε σε πλειομετρικές ασκήσεις όπως τα ημικαθίσματα και οι εκτινάξεις του σώματος, ανεβοκατέβασμα σκαλιού, πιέσεις και εκτάσεις με αλτήρες, push-ups, κοιλιακούς και ραχιαίους.

Μία τελευταία λέξη
0,01% είναι οι πιθανότητες να φτάσεις κάποτε στα επίπεδα ενός σπρίντερ σαν τον Usain Bolt. Αλλά είναι βέβαιο κατά 99,9%, ότι με τις παραπάνω συμβουλές θα τρέχεις κάθε μέρα και καλύτερα. Και αυτό είναι το μυστικό που θα σε κάνει να παίρνεις τους δρόμους κάθε πρωί χωρίς να βαριέσαι, αυξάνοντας την ταχύτητα, τα χιλιόμετρα και την καλή κατάσταση της υγείας σου.

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ