Οι διαφορές ανάμεσα σε τζόκινγκ, τρέξιμο και σπριντ

  • Κατηγορία Running
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι διαφορετικό αντίκτυπο έχει στο σώμα και την υγεία σου σου το τζόκινγκ, το τρέξιμο και το σπριντ.

Τρέξιμο, τζόκινγκ, σπριντ. Παρότι αυτές οι τρεις αθλητικές δραστηριότητες μοιάζουν ίδιες και παρότι, προφανώς, έχουν πολλές ομοιότητες, στην πραγματικότητα διαφέρουν ως προς τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα και την υγεία σου. Επίσης, ενώ εσύ μπορεί να νομίζεις ότι τρέχεις, στην πραγματικότητα, λόγω του ρυθμού που ακολουθείς, μπορεί απλώς να κάνεις τζόκινγκ. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τις διαφορές τους.

Τζόκινγκ Vs Τρέξιμο
Το τζόκινγκ συνιστά τρέξιμο σε χαμηλή ένταση. Αν "τρέχεις" με ρυθμό που να καλύπτεις λιγότερα από 10 χιλιόμετρα μέσα σε 1 ώρα, τότε κάνεις τζόκινγκ.

Μία από τις διαφορές του με το τρέξιμο είναι ότι τα γόνατα δεν σηκώνονται τόσο ψηλά και τα χέρια δεν πηγαίνουν τόσο πολύ μπρος-πίσω, επειδή η ταχύτητα είναι πιο χαμηλή και δεν δημιουργείται πολλή κίνηση.

Στο τζόκινγκ, λοιπόν, έχεις χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, γι' αυτό και μπορείς να κάνεις τζόκινγκ για περισσότερη ώρα απ' όση τρέχεις. Αντίθετα, είναι πιο δύσκολο το να συνεχίσεις να τρέχεις για πολλή ώρα.

Οι διαφορές ανάμεσα σε τζόκινγκ, τρέξιμο και σπριντiStock

Τα οφέλη του τζόκινγκ στην υγεία
Σύμφωνα με μία έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το τζόκινγκ ωφελεί στη μακροζωία και περιορίζει τα σημάδια της διαδικασίας της γήρανσης. Επίσης συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία και προλαμβάνει την παχυσαρκία.

Ο θετικός του αντίκτυπος στην υγεία, βέβαια, δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, το τζόκινγκ, όπως και άλλες μορφές αεροβικής γυμναστικής, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαφόρων ειδών καρκίνου, με μόνο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.

Επιπλέον, συνεισφέρει σε πιο δυνατά κόκαλα και συνδέσμους, ενδυναμώνει τους μύες και σε βοηθάει να χάσεις βάρος.

Τι συμβαίνει με το τρέξιμο
Κατά μέσο όρο, ένας αθλούμενος μπορεί να τρέχει για έως και 60 λεπτά αλλά να κάνει τζόκινγκ επί αρκετές ώρες θέτοντας ως προτεραιότητά του την αντοχή και όχι την ταχύτητα ή τη δύναμη.

Το τρέξιμο σού επιτρέπει να κάψεις υψηλότερο ποσοστό λίπους σε σχέση με αυτό των υδατανθράκων, κάτι το οποίο το κάνει ιδανικό για να χάσεις βάρος πιο γρήγορα ή για να κερδίσεις δύναμη και να χτίσεις μύες - όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση με το τι διατροφή ακολουθείς.

Τρέχοντας, θα έχεις όλα τα οφέλη του τζόκινγκ, θα βελτιώσεις τον μεταβολισμό και θα γραμμώσεις τον κορμό σου.

Τι συμβαίνει με το σπριντ
Το σπριντ αποτελεί μία τελείως διαφορετική κατηγορία από το τζόκινγκ και το τρέξιμο. Συνίσταται στο να τρέχεις με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορείς για μία περιορισμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας δρομέας δεν μπορεί να διατηρήσει την υψηλότερη ταχύτητά του για περισσότερα από 30-35 δευτερόλεπτα, λόγω χημικών διαδικασιών που συμβαίνουν στο σώμα.

Κάνοντας σπριντ, καις ακόμα περισσότερες θερμίδες και λίπος απ' ότι με το τρέξιμο και χτίζεις μύες.

Για να μιλήσουμε τεχνικά, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής, όσο πιο υψηλή ταχύτητα είναι εκείνη με την οποία τρέχεις, τόσο μικραίνει η φάση κατά την οποία οι πατούσες σου μένουν σε επαφή με το έδαφος.

Με την αύξηση της ταχύτητας, επίσης, το σώμα σου μετακινεί το κέντρο του βάρους του και αυξάνεται η καμπύλη της κίνησης στους μηρούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Συνεπώς, η βιομηχανική του σπριντ απαιτεί μεγαλύτερη ορμή, ταχύτητα και δύναμη.

Ποια μορφή είναι προτιμότερη
Αν θέλεις να χάσεις βάρος, το τζόκινγκ είναι αρκετό δεδομένου του ότι θα συνηθίσεις στο να καλύπτεις μεγάλες αποστάσεις, αλλά το τρέξιμο μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικό. Μπορείς να φτιάξεις ένα προπονητικό πλάνο στο οποίο να συνδυάζεις αυτές τις δύο μορφές άσκησης ή να ξεκινήσεις με τζόκινγκ μέχρι να δυναμώσει ο οργανισμός σου και να περάσεις στο τρέξιμο. Το σπριντ, πάλι, προορίζεται για όσους ψάχνουν για αυτό το κάτι παραπάνω της πρόκλησης που προσφέρει.

 Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ