Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους εγκάρσιους κοιλιακούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

 

Πώς θα προπονείς σωστά τους "κρυφούς" κοιλιακούς σου με όφελος ακόμη πιο τονωμένο six-pack.

Η κοιλιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις μπροστά στο σώμα σου. Εκτός από τον ορθό κοιλιακό (αυτή την ομάδα μυών που όταν καλογυμναστεί σχηματίζεται ο πολυπόθητο six-pack) υπάρχει μια σειρά άλλων μυών και συνδέσμων υποστήριξης, που ξεκινούν από ψηλά και κάτω από το στήθος (πρόσθιοι οδοντωτοί), περνούν από το πλάι του πυρήνα (έσω και έξω λοξοί), μπαίνουν βαθιά κάτω από τους λοξούς και τον ορθό (εγκάρσιος κοιλιακός), κατεβαίνουν κάτω μέχρι τη βουβωνική χώρα (βουβωνικός σύνδεσμος και απονεύρωση έξω κοιλιακού) και καταλήγουν να υποστηρίζονται μέχρι και πίσω από τον κορμό, από τους ραχιαίους.

Από όλους αυτούς τους μυς, οι εγκάρσιοι είναι οι πιο "κρυφοί", επειδή απλά αποτελούν το εσωτερικό στρώμα κοιλιακών, διαδραματίζοντας σταθεροποιητικό ρόλο σε όλο τον πυρήνα του κορμού. Αλλά επειδή οι εγκάρσιοι δεν συνδέονται με κάποιο μοχλικό σύστημα, η σύσπαση των μυϊκών τους ινών επιτελείται με ειδικές πιέσεις στα σπλάχνα που εκτελείς αναπνέοντας.

Η βασική άσκηση για την ενεργοποίηση των εγκάρσιων κοιλιακών
Τη συναντάς συχνά σε τάξεις γιόγκα και δεν είναι τίποτε παραπάνω από βαθιές αναπνοές και ταυτόχρονο "ρούφηγμα" της κοιλιάς προς τα μέσα.

 

 

Η άσκηση ξεκινά με το άνω μέρος του κορμού σε όρθια στάση και με τα κάτω άκρα να στηρίζονται στο έδαφος από τα γόνατα και τις μύτες των ποδιών.

- Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και προσπαθείς να σπρώξεις όλη την κοιλιά προς τα σπλάχνα σου.
- Αφού εκπνεύσεις, γέρνεις εμπρός το άνω μέρος του σώματος μέχρι να το στηρίξεις με τις παλάμες σου, φροντίζοντας η σπονδυλική στήλη να έρθει σε παράλληλη θέση με το έδαφος.
- Από εκεί, με ρουφηγμένη την κοιλιά και αναπνέοντας αργά και σταθερά, φέρνεις το κεφάλι κοντά στο έδαφος λυγίζοντας τους αγκώνες και τεντώνεις πρώτα το ένα χέρι εμπρός και μετά το άλλο.
- Μένεις για μερικά δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεις από την αρχή.

Η συγκεκριμένη άσκηση, εκτός από την εκγύμναση των εγκάρσιων κοιλιακών, παίζει σπουδαίο ρόλο στην τόνωση της πλάτης και της μέσης (πολλές φορές δρα και θεραπευτικά), ενώ επενεργεί θετικά στα εσωτερικά όργανα του σώματος, όπως και του περινέου, μεταφέροντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα στις αρτηρίες και τα νεύρα του πέους.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι τονωμένοι εγκάρσιοι κοιλιακοί, επιτρέπουν στους υπόλοιπους "φανερούς" μυς της κοιλιάς σου να προπονούνται με μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα, οδηγώντας σε καλύτερο μυϊκό τόνο στο σύνολο του πυρήνα.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ