Δελτοειδείς: Πως να γυμνάσεις τη μυική ομάδα που χαρίζει ρωμαλαίους ώμους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η μυική ομάδα που πολλοί άντρες αμελούν να γυμνάσουν τόσο όσο κάνουν με άλλες μυικές ομάδες (όπως οι κοιλιακοί) είναι οι δελτοειηδείς μύες.

Και όμως η εκγύμναση αυτής της μυικής ομάδας σου χαρίζει δυνατούς και γερούς ώμους που όχι άμεσα βελτιώνουν την εξωτερική εμφάνισή σου (όλα σου τα μπλουζάκια και τα σακάκια και τα λοιπά πανωφόρια θα έχουν καλύτερη εφαρμογή) αλλά θεωρούνται και ένα από τα σημεία που πολλές γυναίκες λένε πως προσέχουν σε έναν άντρα (μεγάλο ποσοστό γυναικών σε σχετικές έρευνες λένε πως έλκονται από άντρες με ρωμαλαίους ώμους).

Όπως αναφέρει το gr.askmen.com o ώμος είναι από μόνος του μια μπάλα, η οποία σχηματίζεται από τρία κεφάλια μυών. Αυτά τα τρία κεφάλια είναι οι δελτοειδείς μύες.

> Ο εμπρόσθιος δελτοειδής ξεκινά από την κλείδα. Κύρια εργασία του είναι η απαγωγή των ώμων, όταν περιστρέφονται εξωτερικά.

> Ο μέσος δελτοειδής προέρχεται από το ακρώμιο. Σκοπός του είναι η απαγωγή των ώμων, όταν περιστρέφονται εσωτερικά.

> Ο οπίσθιος δελτοειδής εκφύεται από την ωμοπλάτη και βοηθά στην έκταση των ώμων, στην έξω στροφή, στην εγκάρσια απαγωγή και στην εγκάρσια έκταση.

Αυτοί οι τρεις μύες έρχονται σε επαφή και επισυνάπτονται στο βραχιόνιο μυ, δηλαδή το μπράτσο σου.

Πώς λειτουργούν οι δελτοειδείς

Ο σημαντικότερος ρόλος τους είναι η συνδρομή τους στην εκτέλεση της πλήρους απαγωγής του άνω βραχίονα.

Μια άλλη, λιγότερο γνωστή λειτουργία των δελτοειδών στο σύνολό τους, είναι η προστασία που παρέχουν στον βραχίονά σου κάθε φορά που σηκώνεις ένα βαρύ φορτίο - χάρη σ' αυτήν τη μυϊκή ομάδα δεν παθαίνεις εξάρθρωση όταν κουβαλάς τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Παρατήρησε πόσο διογκώνονται οι δελτοειδείς σου όταν εκτελείς ασκήσεις όπως οι άρσεις θανάτου ή το περπάτημα του αγρότη. Είναι επειδή σηκώνεις ένα πραγματικά βαρύ φορτίο και οι δελτοειδείς σου είναι εκεί για να νιώθεις σίγουρος ότι δεν θα βγει ο ώμος σου από τη θέση του.

Λόγω των πολυάριθμων λειτουργιών τους, οι δελτοειδείς εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε άσκηση του άνω μέρους του σώματος, αλλά και σε πολλές ασκήσεις για όλο το σώμα (στα ημικαθίσματα με μπάρα, στις άρσεις θανάτου, στις έλξεις και στους κοιλιακούς στο μονόζυγο). Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και εκτός προπόνησης (το σούπερ μάρκετ που λέγαμε), είναι πολύ εύκολο να τραυματιστούν.

Δες πως να τους γυμνάσεις

Στα ακόλουθα βίντεο θα δεις μια σειρά από ασκήσεις που εστιάζουν σε αυτή τη μυική ομάδα.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ