Κολύμπι: γιατί κάνει καλό στην υγεία μας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη, το κολύμπι αποτελεί ίσως την πιο ευχάριστη δραστηριότητα εκγύμνασης. Βυθιστείτε στην αγκαλιά του υγρού στοιχείου και γυμναστείτε διασκεδάζοντας ωφελώντας ταυτόχρονα και την υγεία σας.

Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το κολύμπι αποτελούσε προσφιλή ενασχόληση όχι μόνο για τους αρχαίους Έλληνες αλλά και για τους Αιγύπτιους, τους Ασσύριους και τους Ρωμαίους. Τον 17ο αιώνα, το κολύμπι έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Ιαπωνίας ενώ την ίδια εποχή, οι Άγγλοι, μετέτρεψαν το κολύμπι από άθλημα σε προϊόν μαζικής διασκέδασης, κατασκευάζοντας τις πρώτες οργανωμένες παραλίες και προωθώντας τον θαλάσσιο τουρισμό.

Οι Έλληνες και το κολύμπι

Ως λαός μπορούμε κάλλιστα να υπερηφανευόμαστε για τις κολυμβητικές μας ικανότητες. Ζώντας σε μια χώρα περιστοιχισμένη από θάλασσα, μαθαίνουμε κολύμπι την ίδια εποχή που κάνουμε και τα πρώτα μας βήματα.

Ειδικά τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, ελάχιστοι είναι εκείνοι που περνούν τα σαββατοκύριακα χωρίς ούτε καν να ρίξουν μια βουτιά σε κοντινές ή πιο μακρινές από τις πόλεις παραλίες. Ακόμη και τις εργάσιμες ημέρες, τα απογεύματα, οι παραλίες της Αττικής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές καθώς γεμίζουν αμέσως μόλις σχολάσουν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους.

Στη θάλασσα –για τους τολμηρούς χειμερινούς κολυμβητές- ή σε ανοιχτή θερμαινόμενη ή κλειστή πισίνα, το κολύμπι είναι μια αγαπημένη συνήθεια ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα. Επιλέξτε ένα γυμναστήριο με πισίνα ή απευθυνθείτε στο γυμναστήριο του Δήμου σας προκειμένου να μην χάσετε επαφή με το κολύμπι ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει το μηδέν. Όσο για τα στιλ κολύμβησης; Είναι τέσσερα και αποτελούν και τα αντίστοιχα ολυμπιακά αγωνίσματα: ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα και ύπτιο.

Πόσο μας ωφελεί το κολύμπι;

Η πιο ευχάριστη και διασκεδαστική άσκηση που μας θυμίζει τα ατελείωτα παιδικά μας παιχνίδια στο νερό, είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό μας. Πέρα από το κάψιμο πολλών θερμίδων και την απώλεια βάρους, το κολύμπι βελτιώνει σημαντικά την καρδιαγγειακή ικανότητα και ενδυναμώνει ώμους, πλάτη, κοιλιακούς, πόδια, χέρια και γλουτούς.



Βελτιώνει τη στάση του σώματος και συμβάλλει στην ευελιξία ενώ καταπολεμά παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Ενδυναμώνει τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων ενώ δρα σημαντικά στην αποκατάσταση της κίνησης μετά από τραυματισμούς ή σπασίματα. Όσο για τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσετε να κολυμπάτε; Απαραίτητο είναι ένα μαγιό, ένας ειδικός σκούφος κολύμβησης αν κολυμπάτε σε πισίνα καθώς και ειδικά γυαλιά για να μην ερεθίζονται τα μάτια από το χλώριο της πισίνας.

Τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε τη δική σας ασφάλεια ή του παιδιού σας στη θάλασσα;

-Ελέγξτε το δελτίο καιρού πριν πάτε για κολύμπι, ώστε να μην βρίσκεστε στη θάλασσα αν έχει δυνατό αέρα ή καταιγίδα. Παρόλο που αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα είναι σπάνια, η παραμονή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια καταιγίδας είναι επικίνδυνη, δεδομένου ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

-Πριν μπείτε στο νερό, ελέγξτε αν υπάρχουν τσούχτρες, μέδουσες, ή άλλοι επικίνδυνοι οργανισμοί στη θάλασσα που το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

-Αποφεύγετε να κάνετε βουτιές σε ρηχά νερά.

-Μην κολυμπάτε αν είστε πολύ κουρασμένοι, νιώθετε υπερβολικό κρύο ή ζέστη.

-Μάθετε τα όριά σας στο κολύμπι και σεβαστείτε τα. Μην προσπαθείτε να φθάσετε έναν δυνατότερο και ικανότερο κολυμβητή και μην ενθαρρύνετε το αντίστροφο. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους άπειρους κολυμβητές. Αν φαίνονται κουρασμένοι παροτρύνετέ τους να μείνουν στη στεριά.

-Μην επιχειρείτε να κολυμπήσετε αντίθετα στο ρεύμα. Προσπαθήστε να κολυμπήσετε έξω από αυτό.

-Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική όσον αφορά το κολύμπι μετά το φαγητό. Αν έχετε καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα, είναι καλύτερα να αφήσετε να ολοκληρωθεί η πέψη πριν κολυμπήσετε. Επιπλέον, μην μασάτε τσίχλα ή φαγητό όταν κολυμπάτε, είναι επικίνδυνο.

-Στο Αιγαίο η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Λίγα βήματα από την ακτή, μπορεί τα νερά να είναι άπατα, επομένως μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους.

Με την επιστημονική συνεργασία του www.iator.gr .

πηγή: www.clickatlife.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Από τι κινδυνεύει ένας καπνιστής που γυμνάζεται;
  • Oι 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου!
  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κάνουμε σεξ το καλοκαίρι
  • Οι μύες που γυμνάζονται στο κολύμπι (video)
  • Η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου και τα οφέλη του στην υγεία!
  • Πως θα προστατευτείτε από τις φθινοπωρινές ιώσεις που πλησιάζουν!
loading...