Το ρόφημα που αυξάνει κατακόρυφα τις αθλητικές επιδόσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή των ασκούμενων σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η κατανάλωση καφεΐνης πριν τη γυμναστική θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοσή μας κατά τη διάρκεια πολλών και διάφορων αθλητικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή.

«Τα συμπληρώματα με καφεΐνη βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των αθλητών. Συγκεκριμένα σε μελέτη που έγινε το 2011 φάνηκε πως περίπου το 75% των αθλητών που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν υψηλά επίπεδα καφεΐνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jozo Grgic από το Πανεπιστήμιο Βικτόρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η ερευνητική ομάδα του Grgic διαπίστωσε πως η καφεΐνη βοηθά στη μυική αντοχή, τη μυική ενδυνάμωση, την απόδοση αλμάτων, την ταχύτητα, την αναερόβια δύναμη και την αερόβια αντοχή.

Γενικά διαπιστώθηκε πως η επίδραση της καφεΐνης ήταν μεγαλύτερη για αερόβια άσκηση συγκριτικά με την αναερόβια.

«Η ιδανική δόση καφεΐνης εξακολουθεί να είναι ασαφής», δήλωσε ο Δρ. Grgic.

Παρότι ο καφές αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης καφεΐνης, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για την επίδρασή του στην ενίσχυση της απόδοσής πριν την άσκηση. Η δόση καφεΐνης που προσλαμβάνεται εξαρτάται από τον τύπο του καφέ, τη διαδικασία προετοιμασίας, το μέγεθος του φλιτζανιού, την μάρκα αλλά και τις πρόσθετες γεύσεις.

«Ένας γενικός κανόνας είναι πως δύο φλυτζάνια καφέ περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων αλλά η απόκριση στην δράση της καφεΐνης διαφέρει από άτομο σε άτομο», προειδοποίησε ο Δρ. Grgic. «Τα άτομα που ενδιαφέρονται να προσθέσουν στη διατροφή τους τα συμπληρώματα καφεΐνης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη δόση που θα λάβουν καθώς οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ισχυρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ναυτία, αϋπνία και άλλες».

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ