Το μυστικό για υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις βρίσκεται στο έντερο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είναι εκείνα ακριβώς τα βακτήρια που χρησιμοποιούν άθελά τους ως «αέριο» μέγιστης προώθησης της αντοχής τους όλοι οι ελίτ αθλητές.

Πρόσφατη έρευνα εντόπισε ένα πολύ συγκεκριμένο βακτήριο που φαίνεται να υπάρχει στη μικροβιακή χλωρίδα του γαστρεντερολογικού συστήματος πολλών ελίτ αθλητών και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει και τις δικές σου επιδόσεις.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και μελέτησαν τα αέρια 40 αθλητών σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν το εντερικό μικροβίωμά τους, δηλαδή ο μικρόκοσμος με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα έντερά τους, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη νοητική, σωματική και ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου, ακόμη και τη φυσική δύναμη.

Μετά από πολλά μερόνυχτα εν μέσω αερίων που δημιουργούσαν συγκεκριμένες τροφές που κατανάλωναν οι αθλητές, ανακάλυψαν ότι πολλά από εκείνα τα βακτήρια που κάνουν το έντερό μας να παράγει αέρια, είναι σε θέση να επηρεάσουν τον ενεργειακό μας μεταβολισμό, καθιστώντας ευκολότερο το σπάσιμο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των ινών. Συμμετέχουν επίσης στην αποφυγή φλεγμονών καθώς και άλλων νευρολογικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του Harvard με επικεφαλής τον Dr. Jonathan Scheiman πήγαν τη μελέτη τους ένα βήμα παραπέρα, αφού μετά τα αέρια, έστρεψαν το επιστημονικό ενδιαφέρον τους στα κόπρανα 20 ελίτ μαραθωνοδρόμων. Επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες ο Scheiman συνέλεγε δείγματα κοπράνων από τους αθλητές που συμμετείχαν στο μαραθώνιο της Βοστώνης, τοποθετώντας τα σε ξηρό πάγο μέσα στο αυτοκίνητό του.

«Προσπερνώντας το δύσοσμο κομμάτι της έρευνας, οι αναλύσεις έδειξαν ένα καινοφανές αποτέλεσμα: Μετά τη σύγκριση των δειγμάτων πριν και μετά την κούρσα, παρατηρήθηκε μια ξαφνική και σταθερή παρουσία ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηρίων, τα οποία έχουν την ιδιότητα να διασπούν το γαλακτικό οξύ, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κόπωση και τον μυϊκό πόνο», δήλωσε ο Scheiman.

«Με βάση αυτό το πρωτόγνωρο δεδομένο, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μελέτη του εν λόγω βακτηρίου, με σκοπό να βρούμε τρόπους πολλαπλασιασμού του στη μικροχλωρίδα του εντέρου».

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ