Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα μας όταν γυμναζόμαστε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ξέρετε πως η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας και πως σας βοηθά να διώξετε το άγχος της καθημερινότητας.

Έχει όμως ενδιαφέρον να διαβάσετε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν γυμνάζεστε.

Καίτε θερμίδες. Όταν το σώμα σας διασπά τροφές πλούσιες σε θερμίδες, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, τις μετατρέπει στο μόριο ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη). Στη συνέχεια, η ΑΤΡ μετατρέπεται σε ένα άλλο μόριο, το ADP (διφωσφορική αδενοσίνη), το οποίο εκλύει ενέργεια και επιτρέπει στους μυς να συσπώνται και να κινούνται. Αυτό είναι που συμβαίνει όταν λέμε ότι "καίμε θερμίδες”.

Ζεσταίνεστε. Καθώς το σώμα σας καίει θερμίδες, η θερμοκρασία του ανεβαίνει και ιδρώνετε. Ο ιδρώτας κατεβάζει τη θερμοκρασία του οργανισμού, επιτρέποντας στο σώμα σας να συνεχίσει να γυμνάζεται χωρίς να υπερθερμαίνεστε.

Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα. Η άσκηση ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας προκειμένου να στέλνει πιο γρήγορα αίμα και οξυγόνο στους μυς. Αν γυμνάζεστε συχνά με στόχο την αύξηση της αντοχής, οι παλμοί σας σε φάση ηρεμίας μπορεί να είναι πιο χαμηλοί από το μέσο όρο, καθώς η καρδιά σας μαθαίνει να προμηθεύει αποτελεσματικά με αίμα τα όργανα και τους μυς σας.

Ενεργοποιείται το έντερο. Με την άσκηση, η ροή του αίματος κατευθύνεται μακριά από τον κορμό και το πεπτικό σας προς τους μεγάλους μυς που δουλεύουν με αποτέλεσμα να σας έρθει διάρροια. Συμβουλή: Προσπαθήστε να μην τρώτε 1-2 ώρες πριν την άσκηση.

Οι ορμόνες της χαράς σας κατακλύζουν. Στην αρχή μιας έντονης προπόνησης, ανεβαίνει η αδρεναλίνη και η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη. Το σώμα σας λειτουργεί σαν να προσπαθεί να αποφύγει έναν κίνδυνο. Στη συνέχεια, μπαίνουν στο παιχνίδι οι ενδροφίνες, με αποτέλεσμα να μην νιώθετε τον μυικό πόνο και να βελτιώνεται η διάθεσή σας. Άλλα συστατικά, όπως τα ενδοκανναβινοειδή, μπορεί επίσης να ευθύνονται για την καλή διάθεση μετά την άσκηση, σύμφωνα με μελέτη σε ζώα.

Ο εγκέφαλός σας δουλεύει καλύτερα. Η αεροβική δραστηριότητα βελτιώνει τη σκέψη και τη μνήμη, πιθανότατα χάρη στην αυξημένη αιμάτωση στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι μύες σας φθείρονται (κι αυτό είναι καλό). Κάθε φορά που ένας μυς δυσκολεύεται "σκίζεται” σε διάφορα σημεία. Αυτό όμως δεν είναι επιβλαβές καθώς με τον καιρό οι μικρές αυτές φθορές συμβάλουν στη μυική ανάπτυξη.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ