Τελικά η απώλεια λίπους απαιτεί αερόβια άσκηση; Μάθε αν είναι αλήθεια ή μύθος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Στον κόσμο του fitness, επικρατούν πολλοί μύθοι σχετικά με το ποιο είδος προπόνησης είναι πιο αποτελεσματικό για κάθε στόχο που θέτεις.

Και ένας από τους επικρατέστερους τέτοιους μύθους είναι πως η αερόβια άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε λίπος

Ποιά είναι η αλήθεια; Η εκτέλεση μίας προπόνησης ενδυνάμωσης ολόκληρου του σώματος έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη καύση θερμίδων, από τις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό μεταβολίζεται από το λίπος.

Στην πραγματικότητα οι ασκήσεις cardio είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης μαζί με προπόνηση δύναμης για την αλλαγή που επιθυμείτε στο σώμα σας. Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός δεν θα δώσει την οριστική λύση στην απώλεια λίπους από μόνος του, αλλά σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης που χτίζoυν τη μυϊκή μάζα σας αυξάνοντας τη δυνατότητα να κάψετε περισσότερες θερμίδες στις καρδιαγγειακές ασκήσεις.

Μία μετα-ανάλυση που συμπεριέλαβε δεδομένα από 58 μελέτες, ανέλυσε όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και έδειξε πως η προπόνηση ενδυνάμωσης ακόμη και όταν γίνεται από μόνη της συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Τα προγράμματα ενδυνάμωσης διέφεραν σε κάθε μελέτη αλλά οι συμμετέχοντες ασκούνταν έως και 60 λεπτά και μέχρι 3 φορές την εβδομάδα, έτσι κατάφεραν να μειώσουν περίπου 1.4% του συνολικού ποσοστού λίπους τους.

Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η πεποίθηση πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν συνεισφέρουν στην απώλεια λίπους εφόσον δε βλέπουμε σημαντική διαφορά στη ζυγαριά, στην ουσία ο αριθμός του σωματικού βάρους μας δείχνει το νερό, τους μύς, τα οστά και το λίπος του σώματος ενώ δεν μπορεί να μας προσδιορίσει με ακρίβεια τη σύσταση του σώματος. Με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούμε να διατηρήσουμε ή να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα (ανάλογα με το στόχο που θέτουμε) και να χάνουμε λίπος, αλλά ο αριθμός στη ζυγαριά είναι πολύ πιθανό να μην είναι αυτός που περιμένετε να δείτε όπως μετά από την αερόβια προπόνηση, αυτό συμβαίνει γιατί η μυϊκή μάζα έχει πιο μεγάλη πυκνότητα από το λίπος και ζυγίζει περισσότερο.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ