Πότε μπορεί να σας αρρωστήσει το γυμναστήριο και 4 τρόποι να το αποφύγετε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Είναι γνωστά τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία και την ευεξία μας. Τι συμβαίνει όμως με τους χώρους των γυμναστηρίων; Πάρτε τα μέτρα σας για να μη σας αρρωστήσουν

Την προσοχή εφιστούν οι ειδικοί όσον αφορά το γυμναστήριο και την προπόνησή μας εκεί. Σύμφωνα με τον Bryan Combs, νοσηλευτή στο Τμήμα Nοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, τα γυμναστήρια είναι χώροι γεμάτοι μικρόβια, ιούς και μύκητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι χειρολαβές στα ελλειπτικά μηχανήματα και τα ποδήλατα, οι διάδρομοι, οι αλτήρες και άλλα μηχανήματα εκγύμνασης είναι εστίες μικροβίων και, παρά τον τακτικό καθαρισμό τους από τους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν.

Οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω για την υγιή προπόνηση στο γυμναστήριο:

Απολυμάνετε με κάποιο αντιβακτηριακό

Πριν και μετά την χρήση του εξοπλισμού του γυμναστηρίου, θα πρέπει να απολυμαίνετε με κάποιο αντιβακτηριακό σπρέι ή υγρά μαντηλάκια τις χειρολαβές και τα σημεία που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Καλό είναι να ψεκάζετε με το ίδιο σπρέι και τον σάκο γυμναστηρίου, ο οποίος είναι συχνά γεμάτος βακτήρια.

Χρησιμοποιήστε δικές σας πετσέτες

Σε πολλά γυμναστήρια, χρησιμοποιείται το ίδιο σκεύος για τη μεταφορά τόσο των βρώμικων όσο και των καθαρών πετσετών, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να συγκεντρώνουν ξανά μικρόβια. Επομένως, θα ήταν καλό να έχετε τη δική σας πετσέτα, την οποία θα πρέπει να τοποθετείτε και στους πάγκους που κάθεστε. Μην ξεχνάτε να την πλένετε μετά από κάθε προπόνηση.

Πλύνετε καλά το παγούρι σας

Εάν χρησιμοποιείτε παγούρι για το νερό σας και όχι δοχεία μιας χρήσεως, θα πρέπει να το πλένετε με καυτό νερό και απορρυπαντικό μετά από κάθε προπόνηση ώστε να εξοντώσετε τα βακτήρια.

Προσοχή με τα ρούχα σας

Να φοράτε πάντα παπούτσια στους χώρους του γυμναστηρίου, ειδικά στα αποδυτήρια και τα ντους. Περπατώντας ξυπόλυτοι είναι πιθανό να κολλήσετε το υπερανθεκτικό βακτήριο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) ή να υποστείτε κάποια μυκητίαση στα πόδια.

Τέλος, μην μένετε με τα ρούχα του γυμναστηρίου μετά την προπόνηση. Πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να κάνετε μπάνιο και να πλένετε τα ρούχα που φορούσατε.

Πηγή: ygeiamou.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ