Οι φυσικές δεξιότητες που κάθε άντρας πρέπει να «έχει»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Απ' την ισορροπία μέχρι το σήκωμα βάρους αυτές είναι οι απαραίτητες φυσικές ιδιότητες κάθε άντρα.

Το πιο πιθανό είναι να άρχισες να περπατάς γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής σου, να έμαθες να τρέχεις περίπου ένα χρόνο αργότερα και λίγο μετά να έκανες τα πρώτα σου, μικρά, άλματα. Κάπως έτσι απέκτησες τις πρώτες σου φυσικές κινήσεις που σε βοήθησαν να εξελιχθείς και να παίζεις με τα άλλα παιδιά. Τώρα πια που είσαι ολόκληρος άντρας το πιθανότερο είναι να μην σκέφτεσαι καν τους τόσους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να κινηθεί το σώμα σου. Βγαίνουν ενστικτωδώς.

Αυτή, όμως, η κοινή αντίληψη είναι λάθος γιατί θα έπρεπε να βλέπεις αυτές τις κινήσεις ως δεξιότητες. Και ως γνωστόν πρέπει συνεχώς να τις αναπτύσσεις, για να μένεις σε φόρμα και να έχεις αντοχές.

Τι σημαίνει όμως να διαθέτεις φυσικές δεξιότητες; Η αλήθεια είναι ότι ενώ πολλές φυσικές κινήσεις γίνονται ενστικτωδώς, δεν σημαίνει πως κάνεις καλά μια δουλειά, απλά επειδή την κάνεις. Η αποτελεσματικότητα είναι αυτή που μετράει. Γι' αυτό απαιτείται να έχεις σωστή τεχνική σε ό,τι κάνεις.

Μπορεί, λοιπόν, να είσαι ικανός να κάνεις μερικά άλματα σε κουτί στο γυμναστήριο αλλά θα ήσουν το ίδιο ικανός αν έπρεπε να προσγειωθείς σε ανώμαλο έδαφος, καθώς προσπαθείς να κατέβεις σε μια δύσβατη ερημική παραλία ή να κουβαλήσεις την καλή σου για λίγο επειδή χτύπησε το πόδι της; Τα παραδείγματα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα εκεί έξω είναι πολύ πιο δύσκολα απ' ότι σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα γυμναστηρίου.

Ιδού, τα δέκα πράγματα που κάθε άντρας πρέπει να «έχει».

Ισορροπία

Η ισορροπία βοηθά πολύ στην σταθερότητα των αρθρώσεων, ενώ συγχρόνως ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση. Μπορείς να εξασκηθείς σε αυτήν εύκολα στο σπίτι ή να προτιμήσεις ένα αθλητικό χώρο που θα έχει δοκό.

Για να την εξελίξεις περισσότερο μπορείς να κάνεις τα εξής:

>Περπάτα μπρος και πίσω στο δοκό (ή στην οριοθετημένη στενή περιοχή που έχεις για άσκηση).

>Κάνε περιφορά γύρω απ' τον εαυτό σου ενώ είσαι στο δοκό.

>Προσπάθησε να σταθείς στο ένα πόδι, να κάνεις ένα κάθισμα squat και να αλλάξεις κατεύθυνση, να κινηθείς γρήγορα πάνω στον δοκό, να κουβαλάς βάρος ενώ τον διασχίζεις ή να πετάξεις κάτι.

Τρέξιμο

Ικανότητα – κλειδί για κάθε έκτακτη κατάσταση αλλά και η καλύτερη μορφή αερόβιας γυμναστικής. Το κακό είναι ότι μπορεί να προκαλέσει εύκολα τραυματισμούς.

Το μυστικό για να γίνεις καλύτερος στο τρέξιμο είναι να εναλλάσσεις ταχύτητα, απόσταση και χρόνο. Επίσης βοηθά πολύ το να μην τρέχεις μόνο στο πεζοδρόμιο ή σε κάποιο γήπεδο με κουλουάρ, αλλά να δοκιμάσεις να τρέχεις σε διάφορες επιφάνειες, απ' το πιο κοντινό άλσος ως την παραλία. Τα εμπόδια και η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης είναι επίσης ένας τρόπος να βελτιωθείς.

Έρπειν

Αν έχεις πάει στρατό ξέρεις τι θα πει. Απαιτεί αντίθετη κίνηση, δηλαδή να κουνάς το δεξί χέρι συγχρόνως με το αριστερό πόδι, κάτι που στη πράξη είναι πιο δύσκολο απ' ότι ακούγεται. Ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση, δυναμώνει τα άκρα, αυξάνει την ευλυγισία και σε μεγάλες αποστάσεις είναι μια πολύ καλή άσκηση για όλο το σώμα. Αν το κατέχεις θα τη βγάλεις καθαρή σε δύσκολες καταστάσεις όπως το σενάριο να πρέπει να πέσεις στο έδαφος για να διαφύγεις από κάπου ή να κατέβεις με περισσότερη ασφάλεια μια πολύ απότομη πλαγιά / επιφάνεια.

Για να το εξελίξεις δοκίμασε να το κάνεις με χέρια, γόνατα και πόδια που ακουμπούν στο έδαφος ή με ελαφρώς σηκωμένα τα γόνατα. Μια άλλη καλή τεχνική είναι να έρπεσαι με την πλάτη να ακουμπά κάτω, χρησιμοποιώντας τα πόδια σου και τους ώμους σου. Ακόμη καλύτερα αν κουβαλάς βάρος και μάθεις να το κάνεις σε διάφορες επιφάνειες.

Άλμα

Μιλάμε για μια κατεξοχήν κίνηση που υποδηλώνει χαρά και ελευθερία. Είναι όμως και πολύ πρακτική ειδικά αν πρέπει να περάσεις ένα εμπόδιο. Ή μια τεράστια λακκούβα με νερό τις βροχερές μέρες του χειμώνα. Μια κίνηση που κάνει καλό στην ψυχολογία και δυναμώνει το σώμα.

Για να πετύχεις καλύτερα άλματα πρέπει να κάνεις φουλ εξάσκηση. Προτιμότερο έχοντας δύο δίσκους με βάρη για άλμα εις μήκος ή να δοκιμάσεις άλμα με το ένα πόδι. Προσπάθησε επίσης να εξασκείσαι σε διαφορετικές επιφάνειες και να οριοθετείς διαστήματα για άλματα ακριβείας.

Αναρρίχηση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση γιατί μπορείς να την κάνεις σε διάφορα μέρη. Από φράχτες και τοίχους μέχρι σκάλες και βράχια. Εκτός από διασκεδαστική, η αναρρίχηση είναι μια άσκηση με σημαντικά οφέλη για το σώμα αφού αυξάνει τη δύναμη και την ευκινησία. Εδώ η τεχνική είναι απαραίτητη τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τη διατήρηση της ενέργειας. Γι' αυτό θα πρέπει να ξέρεις πώς να κρεμιέσαι.

Ένα μονόζυγο στο σπίτι θα γίνει το τέλειο εξάρτημα για να εξασκηθείς. Αλλιώς πάρε εξοπλισμό που θα σε κρατά ασφαλή και δοκίμασε να σκαρφαλώσεις σε διαφορετικά ύψη και επιφάνειες (βράχια, τοίχοι, δέντρα κτλ).

Η κίνηση της μαϊμούς

Ουσιαστικά πρόκειται για οριζόντιο σκαρφάλωμα. Αν αναρωτιέσαι που θα σου χρησιμεύσει μια τέτοια τεχνική το πιο πιθανό είναι σε περίπτωση που σου αρέσουν τα extreme sports. Ένα κλασικό πολύζυγο σαν αυτό που έχουν τα περισσότερα σχολεία και οι παιδικές χαρές είναι ιδανικό για προπόνηση, προτού φτάσεις στο επίπεδό να κρεμιέσαι με ένα σχοινί πάνω από ένα ποτάμι.

Κινήσεις μπρος και πίσω σε ένα τέτοιο πολύζυγο, αυξομειώνοντας το διάστημα που πρέπει να κινήσεις τα χέρια σου ή το ύψος της δομής που χρησιμοποιείς θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος. Ειδικά αν προσθέσεις βάρος, όπως φορώντας μια backpack.

Άρση βαρών

Η κορυφαία άσκηση για να δυναμώσεις το κορμί σου και να χτίσεις μυς είναι άλλωστε ο πυρήνας του fitness. Θέλει βέβαια τεχνική για καλύτερα αποτελέσματα και να αποφύγεις τραυματισμούς. Λεπτομέρειες όπως η στάση του σώματος, η ένταση και η αναπνοή παίζουν μεγάλο ρόλο και είναι αυτές που θα σου επιτρέψουν να αυξήσεις το βάρος που μπορείς να σηκώσεις στους ώμους σου. Η ικανότητα αυτή θα σου χρησιμεύσει πάρα πολύ στην καθημερινότητα. Απ' τα ψώνια που θα κουβαλήσεις στο σπίτι μέχρι πιο απαιτητικές εργασίες.

Χρειάζεται εξάσκηση με σωστή τεχνική. Προσπάθησε να σηκώνεις διάφορα αντικείμενα, με διαφορετικό μέγεθος και βάρος. Ακόμη και ανθρώπους. Επίσης μην μένεις μόνο στις ίδιες επιφάνειες. Δοκίμασε τις αντοχές σου σε πιο ανώμαλα εδάφη.

Κουβάλημα

Το κουβάλημα απαιτεί δυνατά χέρια όπως η άρση βαρών αλλά είναι ακόμη πιο πρακτικό. Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν είναι στατικό αλλά πρέπει να μετακινείσαι κουβαλώντας βάρος, κάτι που το κάνει πιο κουραστικό.

Για να εξασκηθείς μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες τεχνικές ρίχνοντας το βάρος είτε στους ώμους είτε στο στήθος ή στη μέση. Να αλλάζεις μεριά που κουβαλάς το φορτίο, να κάνεις καθίσματα έχοντας κάποιο βάρος πάνω σου. Επίσης βοηθά να σηκώνεις διάφορα αντικείμενα (μέχρι και ανθρώπους), να το κάνεις σε μεγάλες αποστάσεις και ανομοιόμορφες επιφάνειες. Ή ακόμη και να σέρνεσαι έχοντας κάποιο φορτίο.

Πετάς και πιάνεις

Αυτά τα δύο πάνε πακέτο συνήθως. Είναι όπως όταν παίζεις μπάσκετ ή βόλεϊ. Πρέπει να μπορείς να πετάξεις αλλά και να πιάσεις την μπάλα. Ικανότητες που χρησιμεύουν στον στρατό αλλά κι αν πάρεις τον δρόμο για την ύπαιθρο. Η συγκέντρωση που απαιτεί σε συνδυασμό με την συνεργατικότητα την κάνουν μια αρκετά διασκεδαστική εξάσκηση. Δυναμώνει τον πυρήνα του σώματος και κάνει καλύτερη την κίνηση.

Για να γίνεις καλύτερος πρέπει να αλλάζεις την απόσταση ανάμεσα σε σένα και το άλλο άτομο, τον άνθρωπο που εξασκείσαι, το μέγεθος και το βάρος του αντικειμένου και να δοκιμάσεις να το κάνεις με ένα εμπόδιο, όπως ένα φιλέ.

Φυσική κίνηση

Άπαξ και αποκτήσεις αυτές τις βασικές ικανότητες, προσθέτοντας διάφορες τεχνικές, μπορείς να δουλέψεις σε άλλες όπως το κολύμπι και να γίνεις ένα αμφίβιο πλάσμα που μπορεί να κατακτήσει το νερό. Καθώς αυξάνεις το εύρος και το βάθος των ικανοτήτων σου θα νιώσεις πολύ πιο δυνατός στο να αντιμετωπίσεις κάθε κατάσταση. Κάθε άντρας πρέπει να ξέρει πώς να κινείται φυσικά και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο αυτό απαιτεί αρκετή εξάσκηση.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ