Γιατί κάποιος μπορεί να πάρει κιλά μετά τη γυμναστική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αρκετές φορές όταν κάποιος ακολουθεί πρόγραμμα απώλειας κιλών περιλαμβάνει στη ρουτίνα του και πρόγραμμα εκγύμνασης, ωστόσο, συχνά υπάρχει απογοήτευση καθώς το βάρος αυξάνεται παρά την άσκηση. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτήν την αντίδραση του σώματος;

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι η άσκηση είναι καλή ακόμα και αν παίρνουν βάρος. Παρότι η άσκηση παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η πρόσληψη φαγητού. Ίσως, σκέφτεστε, "αφού ασκούμαι, δεν πειράζει να φάω περισσότερο"» εξήγησε η Κορίν Σελόντ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Η καθηγήτρια, σύμφωνα με το Live Science, εκτιμά ότι όταν παρατηρούμε αύξηση του βάρους μετά την άσκηση, τότε αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού μας καθώς η εξήγηση ίσως βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή.

Η ίδια πιστεύει ότι δεν είναι κακό να ανταμείβουμε πού και πού τον εαυτό μας, αλλά τονίζει ότι η άσκηση είναι σχεδόν απίθανο να εξαλείψει τα αποτελέσματα της αυξημένης συχνότητας κατανάλωσης του junk food.

Σε περίπτωση που δεν έχει αλλάξει η διατροφή, είναι πιθανό άλλοι βιολογικοί παράγοντες να εξηγούν την αύξηση του βάρους.

Αν δεν έχετε συνηθίσει στην απαιτητική γυμναστική και πιέσετε το σώμα σας να αντεπεξέλθει, θα μπορούσατε να καταλήξετε να πιέζετε τους μυς περισσότερο από όσο πρέπει, προκαλώντας πληγές στις μυϊκές ίνες κάτι που προκαλεί το σώμα να στείλει θρεπτικά συστατικά για την επούλωση.
Σύμφωνα με Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αυτός είναι και ο λόγος που οι μυς τείνουν να πονάνε την επόμενη ημέρα από την προπόνηση, οδηγώντας με τον καιρό σε ανάπτυξη των μυών.

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, οι πληγές στους μυς μπορούν να προκαλέσουν και πρήξιμο λόγω κατακράτησης υγρών. Μία άλλη εξήγηση μπορεί να είναι η αλλαγή της ποσότητας του αίματος στο σώμα.

Σύμφωνα με τη Σελόντ, όταν κάνουμε αεροβική, σε κάποιο σημείο, μπορεί να υπάρξει αύξηση της έντασης του αίματος λόγω αύξησης της ποσότητας του οξυγόνου που απαιτούν οι ασκήσεις. Οι μύες χρειάζονται το οξυγόνο που υπάρχει στο αίμα και με αυτόν τον τρόπο όσο περισσότερο αυξάνεται το οξυγόνο που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο τόσο καλύτερη θα είναι η αντίστασή του.

Παρότι κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντική αλλαγή, η Σελόντ πιστεύει ότι όταν όλοι αυτοί αθροιστούν, τότε πιθανόν να μπορεί να εξηγηθεί η αύξηση βάρους.

Πάντως, αυτός δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να εγκαταλείψετε την άσκηση αφού οι περισσότεροι λόγοι, όπως η κατακράτηση υγρών, δεν είναι μόνιμοι.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ