Πώς θα ξεφορτωθείς την μπυροκοιλιά χωρίς να κόψεις το ποτό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Υπάρχει τρόπος να χάσεις λίπος χωρίς να χάσεις την απόλαυση του αλκοόλ.

Στα περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα '80s, η Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ δεν προσφέρει το παραμικρό στις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου παρά μόνον «κενές θερμίδες». Την πρώτη εκείνη μελέτη ακολούθησαν και άλλες, καθώς επίσης και μια σειρά επιστημονικών άρθρων, στα οποία γινόταν ενδελεχής αναφορά στο πώς και γιατί το αλκοόλ ευθύνεται για τα περιττά κιλά. Επιστέγασμα όλων αυτών αποτέλεσε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Κι όμως, παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά χωρίς να χρειαστεί να κόψεις μαχαίρι τα «ξύδια». Για την ακρίβεια, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσεις να λαμβάνεις υπόψη σου τα εξής:

Ναι στις μικρές παρασπονδίες
Για το πώς και γιατί οι μικρές, διατροφικές πάρασπονδίες μπορούν να σε ωφελήσουν στον αγώνα σου ενάντια στα περιττά κιλά, τα έχουμε ξαναπεί. Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και μια σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στη Διεθνή Επιθεώρηση της Παχυσαρκίας (μτφρ: International Journal of Obesity), σύμφωνα με την οποία «η επιτυχία μιας δίαιτας δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το καθαυτό πρόγραμμα διατροφής όσο από το για πόσο καιρό εφαρμόζεται σωστά αυτό».

Αν δεν το έπιασες το υπονοούμενο, σημασία δεν έχει το πόσο αυστηρά ακολουθείς πιστά ένα εξαντλητικό πρόγραμμα διατροφής όσο το για πόσο καιρό είσαι διατεθειμένος να το ακολουθήσεις, έστω κι αν χρειαστεί αραιά και που να κάνεις καμιά «απρέπεια». Όπως, για παράδειγμα, να πιεις ένα παγωμένο ποτήρι μπίρα. Ή, ακόμη καλύτερα, ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, που, όπως θα δεις και παρακάτω, ωφελεί...

Εκτίμησε την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη
Πιθανότατα να μην το γνωρίζεις, αλλά ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση σου με τη ζυγαριά είναι και η ευαισθησία που παρουσιάζουν τα κύτταρά σου στην ινσουλίνη. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, η ευαισθησία στην ινσουλίνη επηρεάζει άμεσα την ικανότητά του σώματός να αφομοιώνει και να αποθηκεύει την ενέργεια που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Έτσι, αν για παράδειγμα τα κύτταρά σου παρουσιάζουν κακή ευαισθησία στην ινσουλίνη, τότε μια «περιποιημένη» μακαρονάδα είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε λίπος που θα «κάτσει» στην περιοχή της κοιλιάς (ή όπου αλλού, τέλος πάντων, έχεις τις λιποαποθήκες σου). Αντίστοιχα, αν το κορμί σου διαθέτει καλή ευαισθησία στην ινσουλίνη, τότε είναι πολύ πιο πιθανό η μακαρονάδα αυτή, αντί για λίπος, να «μεταμορφωθεί» σε μυικό γλυκογόνο, το οποίο ο οργανισμός σου θα μπορέσει εν συνεχεία να χρησιμοποιήσει στο γυμναστήριο.

Το πιο ενδιαφέρον όλων; Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Kyushu στην Ιαπωνία, η «πρόσληψη αλκοόλ βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη». Πρόσεξε όμως: η μελέτη κάνει λόγο για «κατανάλωση αλκοόλ», όχι μπίρας, κοκτέιλ, μηλίτη ή άλλων αλκοολούχων σκευασμάτων. Κάτι που, με τη σειρά του, μας φέρνει στο εξής...

Όχι στη ζάχαρη
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικούς μήνες στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών (μτφρ: Journal of American Medical Association), «μια σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της εμφάνισης παχυσαρκίας, σε άτομα όλων των ηλικιών αλλά και των δύο φύλων». Πράγμα που, κατά μια έννοια, σημαίνει ότι ποτά που πίνονται «νέτα-σκέτα» όπως η βότκα, το τζιν ή ακόμη και το κρασί, δεν ευθύνονται για την «μπάκα» σου στο βαθμό που ευθύνονται τα πολύχρωμα (και «φορτωμένα» με περιττές θερμίδες ελέω των σιροπιών και των συσκευασμένων χυμών που περιλαμβάνουν) κοκτέιλ.

Bonus: Μάθε ποια ποτά κάνουν καλό
Ναι, κάποια είδη αλκοόλ, εκτός από τη διάθεσή σου, ωφελούν και την υγεία σου. Όπως, για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι γνωστό ότι περιέχει μια εξαιρετικά ωφέλιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό, την ρεσβερατρόλη. Η συκεκριμένη ουσία, μάλιστα (σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Illinois), «διαθέτει ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες ενώ επιπλέον καταπολεμά την εμφάνιση φλεγμονών». Και με βάση τα συμπεράσματα μιας άλλης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington, η ουσία αυτή είναι πολύ πιθανό να δρα ενάντια στην συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν, πάντως, όλα αυτά δεν σου αρκούν για να αλλάξεις το αγαπημένο σου ποτό με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μάθε ακόμη ότι με βάση μια τρίτη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά, η ρεσβερατρόλη καταπολεμά ακόμη την εμφάνιση καταρράκτη και τη δημιουργία θρόμβων, ενώ δρα προληπτικά κι εναντίον της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Και κάπως έτσι η ευχή «στην υγειά σου» αποκτά κυριολεκτική σημασία...

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ