Ο κανόνας των 4 δευτερολέπτων για να καις περισσότερο λίπος στο γυμναστήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το απόλυτο fitness tip για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου.

Γενικά, δεν μιλάμε για εσένα, μην αρπάζεσαι, υπάρχει πολύς κόσμος που μπορεί να σου κατεβάσει και την πιο απίθανη δικαιολογία για να αποφύγει τη γυμναστική. Ποια είναι, όμως, η πιο συχνή; Η έλλειψη χρόνου. Παραδέξου ότι την έχεις χρησιμοποιήσει κι εσύ. Γι’ αυτό και τα μεγαλύτερα fitness trends της εποχής μας έχουν να κάνουν με σύντομα σε διάρκεια προγράμματα γυμναστικής και HIIT προπονήσεις. Τι είναι, όμως, αυτός ο νέος κανόνας των 4 δευτερολέπτων για τον οποίο μιλάει αυτή τη στιγμή όλος ο γυμναστηριακός πλανήτης και πώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως fitness tip για να απογειώσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου;

Ο κανόνας των 4 δευτερολέπτων

Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, το να ασκείσαι επί 4 δευτερόλεπτα στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου μπορεί να σε βοηθήσει να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα από την προπόνησή σου, είτε ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους είτε το χτίσιμο μυϊκού όγκου.

Μην κοροϊδευόμαστε όμως μεταξύ μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρκούν 4 δευτερόλεπτα γυμναστικής για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι αλλά μάλλον ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτείς αυτό το εύρημα για να διαχωρίσεις τα υψηλής από τα χαμηλής έντασης διαστήματα της προπόνησής σου.

Η τεχνική συνίσταται στο να κάνεις κατά τη διάρκεια του προγράμματός σου "ξεσπάσματα" 4 δευτερολέπτων όπου θα χρησιμοποιείς το μέγιστο των δυνατοτήτων σου (π.χ. κάνοντας "σπριντ" σε μία προπόνηση με σταθερό ποδήλατο) και να τα επαναλαμβάνεις έως 30 φορές, αφήνοντας διαλείμματα 15 έως 30 δευτερολέπτων για αποθεραπεία ανάμεσά τους.

Σε τι ωφελεί το συγκεκριμένο προπονητικό πρωτόκολλο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, το λίπος αρχίζει να μεταβολίζεται με πιο ωφέλιμο τρόπο, αυξάνεται η μυϊκή μάζα στο πόδια (το πείραμα έγινε με τη χρήση στατικού ποδηλάτου) και βελτιώνονται τόσο η εκρηκτική δύναμη όσο και η αερόβια ικανότητα.

Τι πρέπει να προσέξεις

Καθώς πρόκειται για πρόσφατη μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν διασταυρωθεί, είναι σημαντικό να μην βάλεις τον κανόνα των 4 δευτερολέπτων σε εφαρμογή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την εποπτεία ενός επαγγελματία, πτυχιούχου γυμναστή. Επίσης, μάλλον προσφέρεται κυρίως για προπόνηση με σταθερά όργανα γυμναστικής, όπως είναι τα ποδήλατα ή τα ελλειπτικά μηχανήματα και δεν μπορεί να βρει τέλεια εφαρμογή σε κάθε είδος άσκησης. Τέλος, ο συγκεκριμένος κανόνας θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες μορφές εκγύμνασης.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ