Τα 6 βασικά λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι οι πρωτάρηδες στο γυμναστήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Αν αποφάσισες να γραφτείς τώρα για πρώτη φορά σε γυμναστήριο καλά έκανες, αφού είναι βέβαιο πως αυτή η κίνηση θα βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση και τη συνολική υγεία σου, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως πιθανά έχεις κάποιες υπερβολικές προσδοκίες στο κεφάλι σου, ενώ πολλά είναι τα λάθη που γενικά κάνουν οι πρωτάρηδες στο γυμναστήριο.

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως αν ο στόχος σου είναι να γίνεις... φέτες εν όψει καλοκαιριού, αυτό είναι μάλλον ανέφικτο, αφού θα έπρεπε να έχεις αρχίσει τη γυμναστική εδώ και καιρό.

Σίγουρα όμως με σωστή προπόνηση και διατροφή θα δεις γρήγορα, αλλά σταδιακά, το σώμα σου να μεταμορφώνεται.

Εκτός λοιπόν από το διακαή πόθο για το κορμί των ονείρων σου, που ωθεί αυτή την περίοδο πολλούς στα γυμναστήρια, αν και δύσκολα θα γίνεις... φουσκωτός σε ένα μόλις μήνα, υπάρχουν και λίγα ακόμη πιθανά λάθη στα οποία ίσως υποπέσεις.

1. Πας χωρίς πρόγραμμα ή στόχους
Είναι αρκετά απλό: κανένα πρόγραμμα, καμία πρόοδος. Το `θέλω να γυμναστώ` δεν αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά μια επιθυμία. Αν π.χ. ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, θα χρειαστείς ένα καλό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Ζήτησε από τον γυμναστή στο γυμναστήριο να σου προτείνει κάποιο πρόγραμμα αλλά μη φοβάσαι να παραδεχτείς ότι είσαι και πρωτάρης και ανίδεος.

2. Σε πιάνει ο ενθουσιασμός και θέλεις να τα κάνεις όλα!
Η πρώτη ημέρα στο γυμναστήριο είναι για ένα πράγμα: να φτάσεις υγιής στη δεύτερη μέρα. Το καταλαβαίνουμε, είσαι ενθουσιασμένος που ξεκίνησες και θέλεις να δεις άμεσα αποτελέσματα, αλλά εάν τα δώσεις όλα την πρώτη φορά το μόνο που θα πάρεις είναι έντονο πόνο ή ακόμα και τραυματισμό. Πηγαίνε χαλαρά, μείνε σε απλές ασκήσεις και χρησιμοποίησε ελαφριά βάρη που να μπορείς να κάνεις με αυτά 10 έως 12 επαναλήψεις.

3. Κάνεις μόνον βάρη ή μόνον αερόβια
Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Όταν οι γυναίκες πηγαίνουν στο γυμναστήριο κατευθύνονται στα μηχανήματα τύπου διάδρομος ή ελλειπτικό. Όταν οι άντρες πηγαίνουν γυμναστήριο οδηγούνται κατευθείαν στα βάρη. Επομένως, γυναίκες την προσοχή σας: δεν μπορείτε να έχετε ένα σμιλεμένο και αδύνατο σώμα κάνοντας απλά cardio. Και άνδρες: δεν μπορείτε να αποκτήσετε όγκο απλώς σηκώνοντας βάρη. Πρέπει να κάνετε cardio για να λιώσετε σωματικό λίπος και να αναδειχθούν και οι κοιλιακοί σας.

4. Δεν μοιράζεσαι
Σε αρκετά πράγματα το γυμναστήριο δεν διαφέρεις από την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ο εξοπλισμός είναι για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγκαζάρεις το αγαπημένο σου μηχάνημα, δεν είναι δικό σου. Υπάρχει κόσμος που περιμένει. Επίσης εάν χρησιμοποίησες οποιοδήποτε εξοπλισμό τον επιστρέφεις και τον αφήνεις εκεί που τον βρήκες.

5. Δεν εκτελείς σωστά τις ασκήσεις
Η ποιότητα της εκτέλεσης της άσκησης είναι καθοριστική για το αποτελέσμα που θέλεις. Η κακή εκτέλεση των ασκήσεων θα σε οδηγήσει πιθανώς σε τραυματισμό. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να εκτελείς τις ασκήσεις από μόνος σου. Ρώτα τον γυμναστή να σου δείξει πώς ακριβώς εκτελούνται κάποιες ασκήσεις. Έπειτα μείνε σε αυτές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Να θυμάσαι πως χρειάζεσαι οπωσδήποτε 4 έως 6 εβδομάδες προκειμένου να προσαρμοστεί το σώμα σου στα νέα δεδομένα και να εκπαιδευτεί κάνοντας σωστά μια άσκηση.

6. Δεν έχεις κάνεις check up

Πριν ακολουθήσεις κάποιο έντονο πρόγραμμα γυμναστικής και ειδικά εάν είσαι άνω των 40 ετών ή έχεις πολλά χρόνια να ασκηθείς, προτού κάνεις εγγραφή στο γυμναστήριο, είναι καλό να επισκεφτείς τον γιατρό για ένα check up.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ