Ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνει κάποιος που ξεκινάει να γυμνάζεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ήρθε επιτέλους ο καιρός να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι!! Τέλεια καλή αρχή!!

Τώρα μένει να γίνει ο τέλειος προγραμματισμός για μέρες ,ώρες αλλά και τι πρόγραμμα θα ακολουθήσεις.

Εδώ είναι που ξεκινάνε τα βασικά λάθη. Πολλά άτομα ανατρέχουν σε προγράμματα που βλέπουν από από προπονητές/ γυμναστές η και από άτομα που συστήνονται ως γυμναστές όπως και από επαγγελματίες αθλητές . Αν είναι σωστό η λάθος το πρόγραμμα δεν θα το αναλύσουμε γιατί δεν μας ενδιαφέρει κιόλας όμως θα αναλύσουμε γιατί δεν πρέπει να ακολουθούμε τυποποιημένα προγράμματα.

Πρώτον πριν από κάθε πρόγραμμα ο ασκούμενος θα πρέπει να περάσει από αξιολόγηση για να βρει τυχόν ανισορροπίες που υπάρχουν στο σώμα του. Άρα αν παρακάμψει την αξιολόγηση ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει έχει σημαντική πιθανότητα να το κάνει χειρότερο και εκεί που στοχεύει σε κάποια επιθυμητά αποτελέσματα μέσω της άσκησης θα καταλήξει σε αποκατάσταση τραυματισμού που δεν θα ξέρει από τι προήλθε. Συμπέρασμα , πρώτα θα διορθώσουμε ένα πρόβλημα που έχουμε και στην συνέχεια θα συνεχίσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε .

Δεύτερον το 99% των ασκούμενων δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνουν το κάθε πρόγραμμα το οποίο είναι και φυσιολογικό γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Άυτό είναι δουλειά του γυμναστή τους! Άρα όσο ιδανικό και να μοιάζει κάποιο προπονητικό πλάνο που βρήκαμε οι πιθανότητες είναι αυξημένες να μην είναι για εμάς .

Τρίτον ένα έτοιμο πρόγραμμα είναι αδύνατο να καταφέρει να αποδώσει σε όλους τους ανθρώπους διότι άλλες ανάγκες έχει κάποιος που κάνει χειρωνακτική εργασία και άλλες κάποιος με δουλειά γραφείου. Επίσης άλλες αποδόσεις έχει κάποιος που κάνει «αθλητική» ζωή και διατροφή από κάποιον που δεν δίνει τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτούς τους τομείς .

Τέταρτον στοιχείο που και να μην ενδιαφέρουν κάποιον τα παραπάνω που αναλύθηκαν αυτό θα τον παίζει καθοριστικό ρόλο . Αν πάνω σε ένα πρόγραμμα συναντήσεις κάποιο πρόβλημα η κάποιον προβληματισμό πως θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις; Αν δεν υπάρχει ένα φυσικό άτομο να του δώσεις και να σου δώσει ανατροφοδότηση θα καταλήξεις η να κάνεις κάτι λάθος η να κάνεις μια τρύπα στο νερό.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικά του χαρακτηριστικά ,διαφορετικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον κατάλληλο επαγγελματία για να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται και στα θέλω μας αλλά και στην υγεία μας!!

Καλές προπονήσεις

Σωτήρης Χρονόπουλος , Καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής
www.fmh.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ