To Canicross είναι η καλύτερη προπόνηση για σένα και τον σκύλο σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πώς εσύ και ο σκύλος σου θα απολαύσετε στο έπακρο τα οφέλη της κοινής σας προπόνησης.

Το canicross, νεολογισμός που προέρχεται από τις λέξεις canine και cross-country, αναφέρεται στη σούπερ διασκεδαστική γυμναστική που μπορείς να κάνεις παρέα με τον σκύλο σου, για να γυμναστείς εσύ και την ίδια στιγμή να τον κρατήσεις στην απαραίτητη για την υγεία του φόρμα.

Σε τι διαφέρει από το να τρέχεις με τον σκύλο σου

Στο canicross, ο σκύλος δεν είναι περασμένος σε λουράκι αλλά από ένα εκπαιδευτικό "σαμαράκι", υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, η άκρη του οποίου καταλήγει σε μία ειδική ζώνη στη μέση σου (θα βρεις αυτόν τον βασικό εξοπλισμό σε όλα τα ενημερωμένα pet shops). Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που τα πόδια σου σηκώνονται από το έδαφος, ο σκύλος σε σπρώχνει προς τα μπροστά, κάνοντάς σε σχεδόν να "αιωρείσαι".

Πώς να ξεκινήσεις

Αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση που σου επιτρέπει το να τρέχεις και έχεις έναν σκύλο που επίσης είναι ικανός στο τρέξιμο, μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα το canicross. Παρότι κάποιοι σκύλοι κάνουν καλύτερη παρέα στο canicross από άλλους, τίποτα δεν έχει να κάνει με το μέγεθός τους ή τη ράτσα τους.

Οι σκύλοι-δρομείς και οι σκύλοι-περιπατητές

Ενώ, βέβαια, μπορείς να τρέξεις μια χαρά είτε με ένα λαμπραντόρ, είτε με ένα θιβετιανό μαστίφ, ένα βέλγικο μαλινουά, ακόμα και με ένα κοντούλικο τεριέ, κάποιοι σκύλοι, "τεχνικά", δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά στο τρέξιμο. Π.χ. αν ο δικός σου έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και περπατάει με ρυθμό χελώνας, καλύτερα να τον βγάζεις για βόλτα παρά για προπόνηση.

Τι πρέπει να κάνεις πριν από την 1η προπόνηση

Πριν κάνεις τον σκύλο σου τον καλύτερό σου fitness buddy, θα πρέπει ο κτηνίατρός του να σου επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και ότι θα του κάνει καλό.

Τα κουτάβια απαγορεύεται να κάνουν canicross μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι σύνδεσμοί τους, κάτι που, στις περισσότερες ράτσες, παίρνει κατά μέσο όρο δεκαοκτώ μήνες από τη γέννησή τους.

Πώς να ξεκινήσεις

Στην αρχή, απλώς πρόσθεσε λίγα λεπτά τρεξίματος στις καθημερινές σας βόλτες για να χτίσεις με αργό ρυθμό την αντοχή του σκύλου σου. Εκεί, δηλαδή, που περπατάτε και έχετε βρει τον ρυθμό σας, ξεκίνα ένα χαλαρό τζόκινγκ. Αν δεις ότι σας παίρνει, τρέξτε λίγο μαζί και μετά επιστρέψτε στο προηγούμενο τέμπο σας.

Στη συνέχεια, θα τον διδάξεις τα "συνθήματα" που θα του δίνουν το μήνυμα ότι πρέπει να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τον βηματισμό του, να σταματήσει, να στρίψει δεξιά ή αριστερά.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις

Για να ευχαριστηθείτε και εσύ και ο σκύλος σου το canicross, θα πρέπει εκείνος να διαθέτει βασικές δεξιότητες υπακοής και εσύ να είσαι άσσος στη χρήση του λουριού.

Αν η προσοχή του σκύλου σου διασπάται κάθε φορά που περνάει από κοντά του ένας περαστικός ή κάποιος άλλος σκύλος, γάτα κλπ, μάλλον το canicross δεν είναι καλή ιδέα.

Πάντως, αν τα καταφέρετε, να ξέρεις ότι εκτός από τα οφέλη που θα δείτε στη σωματική σας υγεία, θα δεθείτε και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο, συναισθηματικά.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ