Squats: Οι μύθοι και τα αληθινά οφέλη μιας κλασικής άσκησης

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα squats, δηλαδή τα σετ με επανάληψη της άσκησης που απαιτεί να κάνει το σώμα βαθύ κάθισμα με βάρη ή χωρίς, είναι μια από τις πιο κλασικές ασκήσεις, που όμως συχνά δέχεται κριτική.

Και αυτό γιατί πολλοί συνδέουν τα squats με την αυξημένη πιθανότητα τραυματισμών ειδικά στα γόνατα.

Ωστόσο κάτι τέτοιο μάλλον αποτελεί μύθο. Φυσικά και μπορεί κανείς να προκαλέσει τραυματισμό στο σώμα του κάνοντας squats ή μια από τις δεκάδες παραλλαγές αυτής της άσκησης, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην εκτελεί σωστά την άσκηση και αυτό ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις ασκήσεις και όχι μόνο για τα squats.

Κάντε squats, όχι απαραίτητα πολλές Αν δεν το παρακάνετε στις επαναλήψεις, αλλά αντίθετα κρατήσετε το κάθε squat για παραπάνω 4-5 ανάσες (αυτό ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας της άσκησης) και προσέχετε να εκτελείτε την άσκηση με σωστή στάση του σώματος και σωστό βάρος τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού.

Μάλιστα τα squats έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη να σας προσφέρουν όπως τα ακόλουθα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη άσκηση:

1. Κινητικότητα στον αστράγαλο

H περιορισμένη ευκαμψία των αστραγάλων είναι ένα κοινό πρόβλημα που συνδέεται με μια σειρά από άλλα προβλήματα , συμπεριλαμβανομένων των υπερπρηνισμού,τη κακή στάση του σώματος , και το σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας (γνωστότερο ως “γόνατο του δρομέα”). Η απώλεια της κινητικότητας του αστραγάλου προκαλείται τόσο από δυσκαμψία στους μυς της κνήμης όσο και στον αχίλλειο τένοντα καθώς και σε δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Μια σωστή στάση squat, με τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα, απαιτεί καλή ευκαμψία στον αστράγαλο. Το να κάνετε και να διατηρήσετε ένα βαθύ κάθισμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η κινητικότητα του αστραγάλου και να αποκατασταθεί το πλήρες εύρος της κίνησης.

2. Μειώνει τους πόνους στην πλάτη του πόνου στην πλάτη

Πολλοί άνθρωποι έχουν μια υπερβολική καμπυλότητα χαμηλά στην πλάτη, ως αποτέλεσμα της λεκάνης που τραβιέται προς τα κάτω στο μπροστινό μέρος από σφιχτούς μύες του ισχίου. Κατά τη διάρκεια ενός πλήρους βαθέως καθίσματος η λεκάνη περιστρέφεται προς τα πίσω, επιτρέποντας τη σπονδυλική στήλη να επιμηκυνσθεί. Αυτό τεντώνει τους σφιχτούς μύες στην περιοχή της μέσης. Η θέση του σώματος σε ένα βαθύ κάθισμα παράγει επίσης ένα φαινόμενο έλξης που αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη, με τη δημιουργία χώρου μεταξύ των επιμέρους τμημάτων της πλάτης.

3. Ενισχύει τα ισχία

Στα άτομα των οποίων οι μύες του ισχίου είναι αδύναμοι, θα δείτε συχνά τα πόδια τους να κινούνται προς τα μέσα και εσωτερικά να περιστρέφονται όταν εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις όπως άλματα ή το να κατεβαίνουν σκάλες. Αυτή η εσωτερική συστροφή βάζει το γόνατο σε μια δύσκολη γωνία και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ένα βαθύ κάθισμα κινεί τους γοφούς προς την αντίθετη θέση και προς εξωτερική συστροφή. Το βαθύ κάθισμα ενισχύει τις μυϊκές ομάδες που είναι υπεύθυνες για την εκτέλεση των εν λόγω κινήσεων και τους επιτρέπει να ελέγχουν καλύτερα τη θέση ολόκληρου του ποδιού.

4. Δυναμώνει τους γλουτούς

Η μείζων γλουτιαίος μυς είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύες του σώματος. Ο μυς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής των γλουτών και είναι βασικό κομμάτι για πολλές δραστηριότητες που κάνουμε σε καθημερινή βάση όπως το περπάτημα, η ανύψωση αντικειμένων και το τρέξιμο. Ο μείζων γλουτιαίος μυς είναι επίσης ένας σημαντικό σταθεροποιητικός παράγοντας των μυών του κορμού και των ποδιών. Μελέτες EMG (electromyogram) έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια ενός βαθέως καθίσματος οι γλουτιαίοι μύες εμπλέκονται μόνο μετά το κάθισμα πέραν του μισού της διαδρομής. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο όφελος δεν μπορεί να επιτευχθεί εαν δεν γίνει όλο το εύρος της κίνησης που περιλαμβάνει ένα βαθύ κάθισμα. Η πλήρης εκτέλεση ενός βαθέως καθίσματος είναι κατά πολύ ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε τους γλουτούς.

5. Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος

Το σωρευτικό αποτέλεσμα της άσκησης στους τομείς που αναφέρονται παραπάνω είναι η συνολική βελτίωση τόσο της στατικής όσο και της δυναμικής στάσης του σώματος. Όταν αποκαθίσταται η κινητικότητα των αρθρώσεων και η ισχύς του κάτω μέρους του σώματος ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα θα είναι σε θέση να αναλάβει καλύτερη ευθυγράμμιση, η οποία έχει τεράστια επίδραση στον τρόπο που φαινόμαστε, αισθανόμαστε και κινούμαστε. Το βαθύ κάθισμα είναι ένας τρόπος για να αναστρέψουμε ορισμένες από τις κακές συνήθειες του οργανισμού μας που έχουμε αποκτήσει από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ