Κάνε 20 έλξεις σε ένα μήνα από σήμερα !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μαρίνος Ανδρέου

 

Οι έλξεις σε μονόζυγο αποτελούν μια από τις ασκήσεις που σχεδόν όλοι μας έχουμε περισσότερες προσδοκίες από αυτό που καταφέρνουμε . Θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε έστω και μια, ή πάνω από 10 ή μερικοί από μας να κάνουμε πάνω από 20-30. Ειδικά τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει της μόδας ας μας επιτραπεί η έκφραση..

 

Σαν άσκηση είναι εξαιρετικά απαιτητική, καθώς το βάρος του σώματος μας είναι εντελώς κάθετο κάτι που σημαίνει πως πρέπει να τραβήξουμε σε κάθε επανάληψη, το 100% του σωματικού μας βάρους. 

Οι μύες της πλάτης είναι φυσικά οι πρωταγωνιστές κατά την εκτέλεση κάθε τραβήγματος, καθώς και οι ώμοι (δελτοειδείς και τραπεζοειδείς), οι δικέφαλοι και τρικέφαλοι στα χέρια, το στήθος και οι κοιλιακοί. 

 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση μας και την δύναμη μας έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερες έλξεις; 

 

Μέθοδος Σκάλας 

 

Αφού φροντίσεις να έχεις κάνει ένα καλό ζέσταμα, φέρε το σώμα σου κάτω από το μονόζυγο. Κάνε μια έλξη. Ξεκουράσου για 1 λεπτό. Μετά κάνε 2 έλξεις και ξεκουράσου ξανά ένα λεπτό. Κάνε 3 έλξεις και ξεκουράσου ένα λεπτό. Συνέχισε με αυτό τον τρόπο μέχρις ότου φτάσεις στον μέγιστο αριθμό συνεχόμενων έλξεων που μπορείς να εκτελέσεις. Ξεκουράσου 1 λεπτό και άρχισε να πηγαίνεις προς τα κάτω. 

Αν για παράδειγμα έχεις φτάσει στις 7 έλξεις και δεν μπορείς να κάνεις άλλη μια, τότε ξεκουράσου 1 λεπτό και μετά κάνε 6. Ξεκουράσου ξανά 1 λεπτό και κάνε 5 έλξεις. Επανάλαβε μέχρις ότου φτάσεις ξανά στην 1 έλξη. Μόνο που αυτή την φορά ακόμα και η 1 έλξη θα σου φαίνεται πολύ δύσκολή. 

Αν είσαι καλός στα μαθηματικά θα δεις ότι με αυτό τον τρόπο και για το παράδειγμα μας (μέχρι 7 συνεχόμενες) θα εκτελέσεις συνολικά 49 έλξεις σε λιγότερο από 20 λεπτά. 

Επανέλαβε την συγκεκριμένη μέθοδο 2- 3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να το κάνεις πριν ή και μετά την κανονική σου προπόνηση. Θα δεις ότι ο μέγιστος αριθμός συνεχόμενων έλξεων που θα μπορείς να κάνεις θα αυξάνεται κατά 2-3 από εβδομάδα σε εβδομάδα. Μην ξεχνάς φυσικά πως το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές ασκήσεις για την πλάτη όπως οριζόντια κωπηλατική με μπάρα και κάθετα τραβήγματα πλάτης. 

Ένα θέμα που όλοι έχουν σε σχέση με την εκτέλεση έλξεων είναι ότι οι καρποί μας κουράζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι το υπόλοιπο σώμα μας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ειδικά γάντια με τα οποία στην ουσία δένεσαι στο μονόζυγο για να λύσεις αυτό το πρόβλημα. 

Αν θέλεις να δυναμώσεις την δύναμη των καρπών σου σε σχέση με το κράτημα στο μονόζυγο ακολούθησε την γνωστή μέθοδο της πετσέτας. Τύλιξε μια πετσέτα γύρω από την σωλήνα του μονόζυγου έτσι ώστε το πάχος της να διπλασιαστεί τουλάχιστον. Κρεμάσου από το μονόζυγο και προσπάθησε να κρατηθείς όσο περισσότερο χρόνο μπορείς. Επανέλαβε 3-4 φορές. 

Πριν ξεκινήσεις με τις πιο πάνω μεθόδους σημείωσε πόσες συνεχόμενες έλξεις μπορείς να κάνεις σήμερα. Ξεκίνα με τις πιο πάνω μεθόδους και επανέλαβε το τεστ σου ένα μήνα μετά. 

Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα !!

Τελειώνουμε θυμίζοντας τον βασικότερο από τους κανόνες (Specificity Law). Αν θέλεις να βελτιωθείς στις έλξεις, τότε πρέπει να κάνεις έλξεις!

 

http://inshape.com.cy/

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς ο κανόνας του 40% μπορεί να αλλάξει την προπόνησή σας
  • «Χτίσε» τους μύες της πλάτης με μια άσκηση!
  • Πώς θα μείνουμε για πάντα νέοι; Η άσκηση που «νικά» τον χρόνο
  • Το πρόγραμμα προπόνησης του Arnie για να χτίσεις κολοσσιαίους μύες
  • Πώς να διατηρήσετε γυμνασμένο σώμα όλο το καλοκαίρι
  • Πώς (και γιατί) να προπονείσαι στις μεγάλες ζέστες
loading...