12 λόγοι να κάνεις προπόνηση με λάστιχα

  • Κατηγορία Άσκηση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι δυνατότητες άσκησης με λάστιχα είναι απεριόριστες! Προκαλείς τον εαυτό σου και στοχεύεις τις μυικές ομάδες που εσύ θέλεις.

Για πολλούς η προπόνηση με λάστιχα είναι μια νέα προσέγγιση στη γυμναστική. Αν και η προπόνηση με λάστιχα χρησιμοποιείται πολλά χρόνια ως βοήθημα για όσους βρίσκονταν σε στάδιο αποκατάστασης τραυματισμού, με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκαν και χρησιμοποιούνται στα γυμναστήρια από ασκούμενους και personal trainers.

Τα λάστιχα αποτελούν μέθοδο προπόνησης με αντίσταση, επιτρέπουν μεγάλο εύρος κίνησης στις ασκήσεις και παρέχουν προοδευτική αντίσταση. Αν και το 90% των άρθρων για την προπόνηση δύναμης επικεντρώνεται στη χρήση ελεύθερων βαρών και μηχανημάτων ωστόσο, η προπόνηση με λάστιχα έχει σημαντικά οφέλη στην εκγύμναση επειδή σου δίνει τη δυνάτοτητα αλλαγής. Και στην προπόνηση αν δεν αλλάζεις δεν γίνεσαι καλύτερος.

Η προπόνηση με λάστιχα δεν έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει απλώς τις ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, αλλά να παρέχει εναλλακτικές επιλογές άσκησης που δεν συνδυάζονται με τα ελεύθερα βάρη, τα οποία είναι σημαντικά για ένα σώμα που φαίνεται, νιώθει και κινείται υπέροχα.

Αν μέχρι τώρα δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις προπόνηση με λάστιχα σου δίνουμε 12 λόγους για την κάνεις, ακόμα και στις διακοπές σου!

1 Με τα λάστιχα μπορείς να προπονηθείς οπουδήποτε

Τα λάστιχα αντίστασης (με χερούλια, χωρίς, ενωμένα κ.λπ) και οι ιμάντες είναι πολύ ελαφριά επομένως μπορείς να τα πάρεις μαζί σου στις διακοπές. Έτσι όταν συνδυάζεται η φορητότητα με απεριόριστη ικανότητα αντίστασης και η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της αντίστασης οπουδήποτε κάνει το κίνημα “Training Anywhere" πιο ισχυρό από ποτέ!

2 Τα λάστιχα δεν κοστίζουν, αξίζουν

Εκτός από την προπόνηση με ασκήσεις του σωματικού σου βάρους που είναι ΔΩΡΕΑΝ, η προπόνηση με λάστιχα είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αντίστασης επειδή έχει απεριόριστες επιλογές άσκησης και την ικανότητα να επηρεάσεις τη φυσική σου κατάσταση και την απόδοσή σου με ελάχιστο κόστος.

3 Σου προσφέρουν αντίσταση που δεν προσφέρουν τα βάρη

Τα λάστιχα δημιουργούν αυτό που αναφέρεται ως "αντίσταση ανόδου" η οποία είναι σημαντικά διαφορετική από τη σταθερή αντίσταση των ελεύθερων βαρών. Παρέχουν σταδιακή αντίσταση, η οποία συνεχώς αυξάνεται καθώς το εύρος της κίνησης αυξάνεται, αυξάνοντας την απόδοση μέσω του πλήρους εύρους κίνησης.

Δεύτερον, μια σταδιακή αντίσταση προκαλεί μεγαλύτερο βαθμό σταθεροποίησης τελικού εύρους, που συμβαίνει όταν απαιτείται σταθερότητα για την πρόληψη τραυματισμών.

Τέλος, μια σταδιακή αντίσταση επιτρέπει την αλλάγή των κινήσεων και την επιτάγχυνση, ακριβώς όπως το σώμα αυξάνει την ισχύ. Έτσι το σώμα αυξάνει τη δύναμή του που είναι το μυστικό για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας, κάτι που όλοι χρησιμοποιούμε κάθε μέρα στη ζωή όχι μόνο τον αθλητισμό.

4 Τα λάστιχα είναι φιλικά με τις αρθρώσεις

Η επαναλαμβανόμενη φόρτιση των αρθρώσεων και η έλλειψη σταθεροποίησης των αρθρώσεων είναι αυτό που τελικά τις φθείρει. Τα λάστιχα φορτίζουν και πιέζουν λιγότερο τις αρθρώσεις επειδή δεν εξαρτώνται πλήρως από τη βαρύτητα όπως τα ελεύθερα βάρη. Επομένως, με τα λάστιχα μπορείς να προπονηθείς χρησιμοποιώντας οριζόντιες και περιστροφικές δυνάμεις που δημιουργούν πολύ λιγότερη συμπίεση στις αρθώσεις. Η προπόνηση με λάστιχα γυμνάζει διαφορετικούς μυς κάθε φορά.

5 Τα λάστιχα γυμνάζουν τα πάντα

Τα λάστιχα είναι ένα φορητό προπονητικό εργαλείο που μπορεί να γυμνάσει:

Την ευκαμψία
Την ελαστικότητα
Τη μυική αντοχή
Τη μυική τόνωση και ενδυνάμωση
Τη μυική ανάπτυξη
Τους κοιλιακούς
Την ευκινησία
Την ισορροπία
Τον συντονισμό
Την ταχύτητα

Το ελαφρύ βάρος τους και η μεταβλητή αντίστασή τους επιτρέπει την εφαρμογή τους με πολλούς τρόπους, καλύπτοντας μια ευρεία ποικιλία εκπαιδευτικών στόχων.

6 Τα λάστιχα εκπαιδεύουν το σώμα να λειτουργεί ως πλήρης μονάδα

Τα λάστιχα δεν είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο να αναπαράγει μόνο τις ελεύθερες κινήσεις βάρους αλλά μπορεί να αναπαράγει οποιαδήποτε λειτουργική κίνηση κατά την εφαρμογή μιας άσκησης. Ως αποτέλεσμα, τα λάστιχα ενισχύουν τις κινήσεις και τους μυς, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το συντονισμό κίνησης.

7 Τα λάστιχα προσφέρουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις

Μην σε ξεγελάει η ελαστικότητά τους. Οι πιο απαιτητικές ασκήσεις σε προγράμματα γυμναστικής γίνονται με λάστιχα ενδυνάμωσης. Σου παρέχουν μια ατέλειωτη ποικιλία επιλογών άσκησης. Μαζί με αυτήν την ποικιλία, παρέχουν επίσης ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας που σου προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσεις τις δικές σου ασκήσεις.

8 Τα λάστιχα προκαλούν τους κοιλιακούς σου

Τα λάστιχα είναι σχεδιασμένα να προπονούν το σώμα αλυσιδωτά και όχι μεμονωμένα. Ως αποτέλεσμα το 90% όλων των ασκήσεων απαιτούν ταυτόχρονη δραστηριότητα του κάτω και του άνω σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πυρήνας εμπλέκεται σε κάθε άσκηση.

9 Τα λάστιχα σου προσφέρουν διαφορετικές προπόνησεις

Η δυνατότητα να προσθέσεις αντίσταση σε σύνθετες λειτουργικές κινήσεις, όπως τρέξιμο, άλματα ή περπάτημα σου παρέχει την ευκαιρία να προπονήσεις καρδιοαναπνευστικό και δύναμη ταυτόχρονα ενισχύοντας όλα όσα δημιουργούν οι σύνθετες κινήσεις όπως ο συντονισμός, η ισορροπία, η ευελιξία και ο ρυθμός. Επιπλέον τα λάστιχα διαφέρουν ως προς την αντίσταση (light, medium, heavy) και το πάχος και είναι ιδανικά για ασκήσεις γράμμωσης, διατάσεων και αποθεραπείας.

10 Τα λάστιχα έχουν αποτέλεσμα

Το γεγονός ότι τα λάστιχα δεν βασίζονται στους νόμους της βαρύτητας για να παρέχουν αντίσταση, τα καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικά σε θέσεις όπου ένας αλτήρας ή μια μπάρα δεν «δουλεύουν» καθόλου. Η πρόοδος με τα λάστιχα είναι τόσο απλή όσο η μεταβολή του επιπέδου έντασης στα λάστιχα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω ή προς τα εμπρός ή άλλάξεις το μέγεθος των λάστιχων. Μαζί με αυτό μπορείς πάντα να αλλάξεις την ταχύτητα της άσκησης ή να ενσωματώσεις μια αντίστοιχη δευτερεύουσα κίνηση που να συμπληρώνει την πρωταρχική. Παράδειγμα είναι η προσθήκη ενός βήματος με μια οριζόντια έλξη.

11 Δεν μπορείς να “κλέψεις” στην προπόνηση με λάστιχα

Τα λάστιχα παρέχουν διαρκή τάση στον μυ τον οποίον γυμνάζεις, αποτρέποντας παράλληλα το «κλέψιμο» κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

12 Με τα λάστιχα δεν έχεις καμία δικαιολογία

Το νο 1 μυστικό για να πετύχεις τους στόχους σου είναι η συνέπεια στην προπόνησή σου και να αφήνεις τις δικαιολογίες να σε κρατούν μακριά από αυτήν.

Τα λάστιχα σου παρέχουν σπουδαίες προπονήσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε από το οποιονδήποτε ενώ προπονούν οποιαδήποτε κίνηση σε οποιαδήποτε ένταση. Καμία δικαιολογία λοιπόν!

Πώς να συντηρείς τα λάστιχα

Τα λάστιχα είναι κατασκευασμένα από latex, ένα υλικό που μπορεί να κοπεί και να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να το προφυλάσσεις από υψηλές θερμοκρασίες, χημικά, αρώματα, ιδρώτα και υγρασία γιατί όλα αυτά θα επιταχύνουν τη φθορά του. Η κατάλληλη αποθήκευση και προστασία τους θα επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους. Πρέπει να απλώνονται ανοιχτά και να σκονίζονται με πούδρα τακτικά. Αυτό θα προστατεύσει τα λάστιχα από το να κολλήσουν μεταξύ τους σε ψηλές θερμοκρασίες και θα βοηθήσει στο δίπλωμα και ξεδίπλωμα του.

Πηγή: wefit

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ