Τι θα συμβεί στο σώμα σου με 1.000 επαναλήψεις στο σχοινάκι για 1 μήνα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ένα fitness challenge για ζόρικους τύπους.

Το να κάνεις σχοινάκι είναι ένα fitness challenge που μπορείς να ξεκινήσεις εκ του μηδενός, ακόμα και αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα προπόνησης. Αν, πάλι, δουλεύεις ήδη σκληρά με τους μύες και το πρόγραμμα της διατροφής σου, τότε μπορεί να αποτελέσει μία πολλή καλή μορφή αεροβικής άσκησης, που θα σε βοηθήσει να κάψεις πολλές θερμίδες αλλά και το λίπος που έχεις αποθηκευμένο στο σώμα σου, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λογικό, λοιπόν, να κερδίζει όλο και περισσότερο την προσοχή των αθλούμενων.

Το challenge του 1.000.000 προβολών στο YouTube
Ο Brandon Epstein, ένας δημοφιλής fitness trainer και YouTuber, αποφάσισε να αρχίσει να κάνει 1.000 επαναλήψεις στο σχοινάκι κάθε μέρα επί έναν μήνα, με αρχικό στόχο το να γραμμώσει τους κοιλιακούς του. Μάλιστα, μοιράστηκε την προσπάθειά του -που αποδείχθηκε εκτός από fitness και mental challenge- με ένα βίντεο που ανήρτησε στο YouTube και μετράει ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές, προκαλώντας το ενδιαφέρον του ιαπωνικού Esquire, που φιλοξένησε την ιστορία του.

Μία άσκηση που προπονεί όλο σου το σώμα
Ο Epstein είναι επαγγελματίας γυμναστής, οπότε στο βίντεο δεν μπορούμε να δούμε αλλαγές στο σώμα του τύπου "πριν" και "μετά". Παρόλα αυτά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι κάνοντας σχοινάκι γυμνάζεις τόσο το κάτω όσο και το πάνω μέρος του σώματός σου, αλλά και τον κορμό σου. Ο ίδιος, παρατήρησε ότι μετά το challenge μπορούσε να προπονήσει τον κορμό του με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο.

Τι σχοινάκι να διαλέξεις και τι πρέπει να προσέξεις
Η δουλειά μπορεί να γίνει και με ένα απλό σχοινάκι γυμναστικής. Έτσι, όμως, μπορεί να επιβαρύνεις ή και να πληγώσεις τα χέρια σου. Γι’ αυτό και σου συστήνουμε να επιλέξεις ένα σχοινάκι με καλές λαβές (κατά προτίμηση από ανοξείδωτο ατσάλι), που να μπορείς να ρυθμίσεις το μήκος του ανάλογα με το ύψος σου. Θα αποδειχθεί πιο φιλικό για τους καρπούς σου, θα εμποδίζει το σχοινάκι από το να μπλέκεται και θα σου προσφέρει έναν αρμονικό και υψηλής ταχύτητας "κύκλο περιστροφών".

Επίσης, πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του challenge να φροντίζεις να κρατάς ξεκούραστους τους μύες και τους συνδέσμους στα γόνατα και τους αστραγάλους σου.

Τι χρόνο να υπολογίσεις για κάθε προπόνηση
Ο δημοφιλής YouTuber, την πρώτη ημέρα της προπόνησής του, χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 9 λεπτά για να ολοκληρώσει τις 1.000 επαναλήψεις. Τις επόμενες, έκανε από 6 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα (το προσωπικό του ρεκόρ που το "χτύπησε" τόσο την 20η και όσο και την τελευταία μέρα του challenge) έως 8 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα.

Αν κάποιος έχει επίγνωση του σώματός του και δεν το καταπονεί υπερβολικά, με αυτό το challenge θα γυμνάζεται, κατά μέσο όρο, από 6 έως 8 λεπτά την ημέρα.

Είναι πλήρες ως πρόγραμμα γυμναστικής;
Σε περίπτωση που θέλεις να αποκτήσεις γραμμωμένο σώμα, αυτός ο χρόνος άσκησης δεν είναι αρκετός. Γι' αυτό και θα πρέπει να κάνεις και κάποια άλλη συμπληρωματική μορφή προπόνησης, όπως και να ακολουθείς μία ειδική διατροφή. Πάντως, το ότι δεν απαιτεί πολύ χρόνο, αλλά και το ότι μπορεί να γίνει παντού με μόνο εξοπλισμό ένα σχοινάκι, το κάνει ελκυστικό.

Μία προπόνηση στη συνέπεια
Το συγκεκριμένο fitness challenge είναι ταυτόχρονα και mental challenge, καθώς απαιτεί από εσένα πνευματική υπομονή για την εκτέλεση του ίδιου αριθμού επαναλήψεων κάθε ημέρα, χωρίς ρεπό. Έτσι, αν δεν ξωκύλεις και καταφέρεις να το ολοκληρώσεις, θα έχεις αποκτήσει και μία συνέπεια γενικότερα στις προπονήσεις σου, έχοντας "γυμνάσει" τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που σου επιτρέπουν να κάνεις συνήθεια ένα "βαρετό" πρόγραμμα γυμναστικής.

Ο Epstein, μέσα σε αυτές τις 30 ημέρες είδε τη στάση του απέναντι στο challenge να αλλάζει από το "Ωχ, έχω να κάνω πάλι προπόνηση σήμερα" στο "Εντάξει, πάμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για σήμερα και να ξοδέψουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας όπως θέλουμε". Κι αυτό είναι σπουδαίο.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ