Εσύ ξέρεις γιατί κάποιοι φορούν αυτή τη μάσκα όταν προπονούνται;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ίσως έχεις δει κάποιον να φοράει μια τέτοια μάσκα στο γυμναστήριο ή όταν τρέχει στο δρόμο, αφού το συγκεκριμένο fitness gadget έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.

Τι όμως προσφέρει αυτή η μάσκα και γιατί κάποιοι διαφωνούν με τη χρήση της;

Όπως διαβάζουμε στο gr.askmen,com, λέγεται Elevation Training Mask και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών της, αυτή η μάσκα προσομοιάζει σε επίπεδο αναπνοών τις συνθήκες που θα βρει ένας αθλητής προπονούμενος σε μεγάλο υψόμετρο. Πρακτικά, η μάσκα δημιουργεί «πνευμονική αντίσταση», μειώνοντας τη ροή του εισπνεόμενου αέρα οδηγώντας τους πνεύμονές σου να εργαστούν σκληρότερα -είτε κάνεις στατικό ποδήλατο, είτε εκτελείς ένα πρόγραμμα HIIT, ακόμη και όταν παίζεις ημικαθίσματα με μπάρα.

Τα οφέλη που προσφέρει

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η χρήση της μάσκας αναγκάζει τον αθλούμενο να εκτελεί πληρέστερες και βαθύτερες αναπνοές, οδηγώντας το αποτέλεσμα της προπόνησης στη μέγιστη αποδοτικότητα αντοχής (μείωση μέγιστης καρδιακής συχνότητας, αύξηση συγκέντρωσης αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων καθώς και των αερόβιων ενζύμων των μυών). Παράλληλα μειώνει στο μισό ένα χρονοβόρο και κοπιαστικό πρόγραμμα.

Κάποιοι όμως διαφωνούν

Από την άλλοι υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως ακόμη και αν η ιδέα της μείωσης του εισερχόμενου οξυγόνου ακούγεται διασκεδαστική, εντούτοις, για κάποιον αθλούμενο που δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αντοχής, η νοητή «μεταφορά» του σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου, ενέχει πολλούς κινδύνους, τόσο για το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, ταχυπαλμία και δύσπνοια έχουν βιώσει πολλοί, που ήθελαν να δοκιμάσουν μια Elevation Training Mask την ώρα που γυμνάζονταν.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ