ΠΟΥ: Απαραίτητο να συνεχίσουμε να αθλούμαστε εν μέσω πανδημίας

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Φαίνεται πως η πανδημία και τα lockdowns επηρεάζουν την συχνότητα άσκησης των ανθρώπων καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων ευνόησε την καθιστική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ «χτυπά καμπανάκι» για την ανάγκη σωματικής άσκησης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί δικαιολογία για να σταματήσουμε να ασκούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι 150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε βδομάδα για τους ενήλικες είναι απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

«Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής» εκτίμησε ο υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας στον ΠΟΥ, Ρούντιγκερ Κρεχ.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, φαίνεται πως το lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, το κλείσιμο γυμναστηρίων και χώρων άθλησης έχουν ενισχύσει την καθιστική ζωή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και πριν την πανδημία οι άνθρωποι δεν αθλούνταν αρκετά.

Πιο συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, περιορίζει τη νοητική κατάπτωση και βελτιώνει τη μνήμη» σημείωσε ο Ρούντιγκερ Κρεχ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης κάθε βδομάδα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι από την άλλη, συνιστάται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως μέτριας άσκησης τη βδομάδα. Σημειώνεται ότι και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να έχουν μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα για 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ