Διατροφή για να διώξετε την ημικρανία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Αποκλείστε τροφές που θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για οκτώ μήνες. Πρέπει να διαβάζετε όλες τις ετικέτες τροφίμων και ποτών, ώστε να ξέρετε τι να αποφεύγετε. Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ δεν εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά είναι κληρονομική και συχνότερη στις γυναίκες...
 
Οι κρίσεις ημικρανίας είναι αρκετά συχνές και εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται παγκοσμίως από αυτές. Τι είναι, όμως, η ημικρανία και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή στην πρόκληση ή στην αποφυγή της; Η ημικρανία είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί περιοδικές κρίσεις πονοκεφάλων και συνοδεύεται από ναυτία ή και εμετό, και ευαισθησία στον ήχο, τις οσμές και στο φως. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη προσοχή, αφού προκαλεί έντονο πόνο και αδυναμία.
 
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ημικρανίας, η ημικρανία με αύρα και η ημικρανία χωρίς αύρα, η οποία παρατηρείται σε ποσοστό 85-90% των ατόμων που πάσχουν από αυτήν. Η αύρα είναι μια ομάδα συμπτωμάτων κυρίως οπτικών, που εμφανίζονται πριν από τον πονοκέφαλο. Βάσει μελετών, φαίνεται ότι η ημικρανία δεν εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά είναι κληρονομική και συχνότερη στις γυναίκες.
 
 
Τι προκαλεί την ημικρανία
 
Είναι μια κληρονομική διαταραχή της χημείας του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της ημικρανίας προκαλούνται από μια διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τη χημική ουσία του εγκεφάλου σεροτονίνη. Καμία θεωρία, όμως, που εξηγεί τη διαταραχή του εγκεφάλου δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίας; Αλλαγές στην όρεξη (αύξηση ή μείωση), λαχτάρα για μερικά φαγητά, πρήξιμο στα χέρια ή και πόδια, δυσκοιλιότητα, αλλαγές στη διάθεση (κατάθλιψη ή αίσθημα άγχους), κόπωση, ευερεθιστότητα, διαταραχή στην πνευματική συγκέντρωση (δυσκολία στην ορθογραφία ή στην επίλυση απλών μαθηματικών). Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 12-24 ώρες.
 
 
Οι διατροφικές συνήθειες
 
Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στις διατροφικές σας συνήθειες; Οι αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν είναι ο αποκλεισμός των τροφίμων που θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για περίπου οκτώ μήνες. Ακόμη, πρέπει να διαβάζετε όλες τις ετικέτες τροφίμων και ποτών, ώστε να ξέρετε τι να αποφεύγετε. Η πρόσληψη τροφίμων αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επίσης και να παραμένετε νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα(παρουσίαση υπογλυκαιμίας).
 
 
Επιτρεπόμενα τρόφιμα και ποτά
 
*Γαλακτοκομικά προϊόντα: Φρέσκο γάλα χωρίς πρόσθετα, βούτυρο, γάλα εβαπορέ, τυρί κότατζ, φρέσκια μοτσαρέλα, επεξεργασμένο τυρί, τυρί κρέμα.
 
*Δημητριακά (περιορισμένη ποσότητα): Λευκό ψωμί, γαλλικό ψωμί, πίτα, ψωμί από σίκαλη, σιταρένιο ψωμί, ρυζάλευρο, βρώμη, γκοφρέτες ρυζιού, όλα τα δημητριακά χωρίς πρόσθετα, ζυμαρικά, καλαμπόκι, αρακάς, πατάτα, ρυζόγαλο, καρότα, παγωτό.
 
*Φρούτα: Αχλάδια, βατόμουρα, καρπούζι, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μέλι.
 
*Λαχανικά: Μαρούλι, αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, σπανάκι, φασολάκι, σέλινο, σπαράγγια, σκόρδο.
 
*Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Φρέσκο χοιρινό (όχι μπέικον και ζαμπόν), βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός, τόνος, μαλάκια, καβούρι, αστακός, ψάρια.
 
*Άλλα: Μπαχαρικά, σάλτσες θαλασσινών και ζυμαρικών (χωρίς πρόσθετα), μαγειρική σόδα, ντοματοχυμός (χωρίς πρόσθετα).
 
*Ποτά: Νερό, αναψυκτικά (μια μερίδα όχι διαίτης), χυμός φράουλας, αχλαδιού και μήλου.
 
 
Τα απαγορευμένα
 
*Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, παλαιωμένα τυριά (μπλε, φέτα, καμαμπέρ, γκούτα), σοκολατούχο γάλα.
 
*Δημητριακά (περιορισμένη ποσότητα): Όλα όσα περιέχουν βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), εκχύλισμα μαγιάς ή άλλα πρόσθετα, κρουτόν, ντόνατς, μείγματα γέμισης.
 
*Φρούτα: Όλα τα αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, σταφύλια, γκουάβα, λεμόνια, ακτινίδιο, ανανάς, δαμάσκηνο, σταφίδες, μανταρίνια, σύκα, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, πορτοκάλια.
 
*Λαχανικά: Παντζάρι, φακές, μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, ξινολάχανο.
 
*Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Οποιοδήποτε κρέας περιέχει μαλακτικά ένζυμα, νιτρικά άλατα, εκχυλίσματα μαγιάς, σάλτσα σόγιας, χοιρινό αποξηραμένο ή σε κονσέρβα, συκώτι, σαλάμι, λουκάνικα, χαβιάρι, αντζούγιες, σαρδέλες, σαλιγκάρια, τόνο με ζωμό λαχανικών, καπνιστά, παστά ή επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.
 
*Πρόσθετα τροφίμων: Ασπαρτάμη, ζελατίνη, βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), μαλτοδεξτρίνη, εκχύλισμα μαγιάς, γλουταμινικό μονονάτριο, υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (ΗVP).
 
*Ποτά: Καφές με γεύσεις, ποτά διαίτης (περιέχουν ασπαρτάμη), σοκολάτα ή κακάο, ισοτονικά ποτά, κρασί, μπίρα, λικέρ.
 
 
Η συχνή άσκηση βοηθάει…
 
ΤΡΟΦΙΜΑ χωρίς πρόσθετα μπορείτε να βρείτε αγοράζοντας όσο το δυνατόν πιο φρέσκα τρόφιμα και συγκρίνοντας τα συστατικά που αναγράφονται στις διατροφικές ετικέτες πάντα με τη λίστα των τροφικών ερεθιστικών παραγόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Η συχνή άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη σεροτονίνη. Το περπάτημα είναι ιδιαίτερο αποτελεσματικό όσον αφορά τους πάσχοντες. Μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας αρχικά μικρές βόλτες και αργότερα να αυξήσετε τον χρόνο σε σαράντα λεπτά.
 
 
Πηγή: www.sigmalive.com

 

{fcomments}

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα γεύματα με φυτική πρωτεΐνη που πρέπει να φας στη νηστεία
  • Σαρακοστή και νηστεία: Τι τρώτε και τι όχι!
  • Καθαρά Δευτέρα: τι να φάμε, τι να προσέξουμε
  • Οι 6 υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου φέτος την άνοιξη
  • Αμύγδαλα vs Καρύδια: Θερμίδες και διατροφική αξία!
  • Τα 5 αγχολυτικά «φάρμακα» της φύσης
loading...