Το padel αξίζει μία ευκαιρία

  • Κατηγορία Sports
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Το padel είναι το νέο και κάπως περίεργο άθλημα που αρέσει σε όλους και παίζεται με ρακέτες σε "ημιυπαίθρια" γήπεδα.

Το padel, ένα υβρίδιο τένις και σκουός, αποτελεί ένα από τα αθλήματα που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε περίεργα, παράξενα ή ασυνήθιστα. Επινοήθηκε το 1969, στο Ακαπούλκο, από τον Μεξικανό Enrique Corcuera και στη συνέχεια διαδόθηκε στην Ευρώπη για να γνωρίσει το τελευταίο διάστημα μία δημοτικότητα άνευ προηγουμένου. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι κανόνες και τα χαρακτηριστικά του, μιας και πολύ μας ψήνει να το βάλουμε στο πρόγραμμα όλοι εμείς που προτιμάμε τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου για την άθλησή μας.

Το γήπεδο του padel
Το πρώτο πράγμα που διαφοροποιεί το padel από τα άλλα παιχνίδια είναι το ότι τα όρια της εντός και εκτός περιοχής στο γήπεδό του δεν καθορίζονται από τη γραμμοχάραξη, όπως π.χ. στο τένις, αλλά από "τοίχους" φτιαγμένους από σιδερένια δοκάρια, γυαλί (για να παρακολουθούν το παιχνίδι άνετα οι θεατές) και συρματόπλεγμα.

Οι διαστάσεις του γηπέδου του padel είναι 20 x 10 μέτρα, με τους πλαϊνούς του "τοίχους" να φτάνουν σε ύψος τα 3 μέτρα και τους μπροστά και πίσω τα 4, ενώ το χαμηλό φιλέ στο κέντρου του γηπέδου είναι έτσι στερεωμένο που να μην μπορεί να προβλεφθεί το rebound από το μπαλάκι.

Οι κανόνες του padel
Ως υποείδος του τένις μοιράζεται μαζί του τον τρόπο μέτρησης του σκορ. Μία διαφορά του, όμως, είναι πως όταν το μπαλάκι αγγίζει έναν από τους τοίχους, τότε δεν θεωρείται ότι έχουμε out και το παιχνίδι συνεχίζεται λες και δεν τρέχει τίποτα αρκεί το μπαλάκι να αναπηδήσει μόνο μία φορά στο έδαφος. Αν αναπηδήσει και δεύτερη, τότε ο αντίπαλος κερδίζει έναν βαθμό.

Οι ρακέτες του padel
Καμία σχέση με τις ρακέτες του τένις. Είναι πιο κοντές, πιο συμμαζεμένες και πιο ελαφριές.

Άλλο padel κι άλλο paddle
Παρά την κοινή προφορά, το padel δεν θα πρέπει να συγχέεται με το paddle, ένα ομαδικό παιχνίδι που κατά πάσα πιθανότητα επινοήθηκε από Βρετανούς ναυτικούς στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε να κάνει με το κουπί.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ