Πώς και γιατί το αλάτι βελτιώνει τη γεύση ενός κακού καφέ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σε περίπτωση που δεν είστε ικανοποιημένοι από τη γεύση του καφέ σας και θέλετε να τον κάνετε πιο γευστικό, μια είναι η καλύτερη λύση. Απλά προσθέστε αλάτι!

Οι πιο ψαγμένοι λάτρεις του καφέ ήδη το έχουν ανακαλύψει. Όπως τονίζει άλλωστε και ο ειδικός στον καφέ Τζέιμς Χόφμαν: «Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειαστεί να βάλετε αλάτι στον καφέ σας. Αλλά αν χρειάζεται, γιατί όχι;».

Αλληλεπίδραση γεύσεων
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το αλάτι θεωρείται μία από τις πέντε βασικές γεύσεις μαζί με το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το umami (την λεγόμενη «5η γεύση», που είναι ελάχιστα γνωστή). Αυτές οι πέντε γεύσεις μπορούν να αλληλοεπιδράσουν, που σημαίνει ότι η αλμύρα μπορεί να ενισχύσει τη γλυκύτητα και επίσης να μετριάσει την πικρία, σύμφωνα με τον Χόφμαν. Εάν πίνετε καφέ που παρασκευάζεται σωστά και είναι καλής ποιότητας, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι στο φλιτζάνι σας.

«Μία από τις απολαύσεις του καφέ είναι ότι όταν είναι καλός, έχει τη σωστή πικράδα, όπως η μπύρα ή η σοκολάτα», λέει ο Χόφμαν. «Ένα είδος πικρίας είναι πολύ ευχάριστο αρκεί να εξισορροπείται σωστά από τη γλυκύτητα και την οξύτητα. Γενικά, ο καφές είναι ένα περίπλοκο και ευχάριστο πράγμα».

Αν ο καφές σας είναι υπερβολικά πικρός είτε δεν έχει εκχυλιστεί σωστά είτε είναι κακής ποιότητας. Σε αυτή την περίπτωση το αλάτι μπορεί να είναι η λύση για να κάνετε τον καφέ σας πιο εύγευστο. «Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το αλάτι σαν μια προσθήκη, όπως το γάλα, η κρέμα και η ζάχαρη», λέει ο Χόφμαν. «Μπορεί να κάνει το ρόφημα πιο εύγευστο, να κρύψει την αληθινή του γεύση, κατά κάποιο τρόπο».

Η διαδικασία
Όλοι έχουμε διαφορετικά όρια όσον αφορά το αλάτι, σύμφωνα με τον Χόφμαν, οπότε η προσθήκη αλατιού στον καφέ είναι προσωπική υπόθεση, όπως ακριβώς και η προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας. Σε ένα σχετικό του βίντεο στο YouTube, ο Χόφμαν δοκιμάζει τη θεωρία του αλατιού στον καφέ του χρησιμοποιώντας έναν υπερβολικά εκχυλισμένο καφέ. Όταν δοκιμάζει τον καφέ χωρίς αλάτι, ο Χόφμαν τον βρίσκει κακόγευστο. Στη συνέχεια, ο ειδικός στον καφέ βάζει ελάχιστο αλάτι και αυτόματα λέει πως ο καφές είναι καλύτερος αλλά πολύ αλμυρός για τα γούστα του.

Στη συνέχεια, ο Χόφμαν ακολουθεί την ίδια διαδικασία με έναν εξαιρετικά φθηνό, στιγμιαίο καφέ, ελπίζοντας να προσθέσει αλάτι για να τον κάνει «καλό» χωρίς να γίνει πολύ αλμυρός. Αφού πίνει απρόθυμα μια γουλιά σκέτο καφέ, ο Χόφμαν βάζει ελάχιστο αλάτι. Και είναι το ρόφημα καλύτερο, αλλά όχι τέλειο. Έτσι αποφασίζει να το προσθέσει περισσότερο αλάτι. «Αυτό που έγινε είναι μαγικό», λέει για την προσθήκη αλατιού. Ο Χόφμαν λέει στη συνέχεια ότι το αλάτι βελτίωσε την πικρία και την αίσθηση του καφέ στο στόμα, αν και η γεύση συνεχίζει να μην είναι εντυπωσιακή.

Για να προσθέσετε αλάτι στον καφέ σας, ο Χόφμαν συνιστά να φτιάξετε ένα διάλυμα με 20% αλάτι και 80% νερό. Προσθέστε αλάτι στον καφέ σας μέσα από αυτό το μείγμα και προσαρμόστε τη δοσολογία που σας κάνει…

Δείτε το βίντεο:

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ