Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κίνδυνοι από το φαγητό πριν τον ύπνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η επιστήμη έρχεται γι’ ακόμη μια φορά να τεκμηριώσει μιαν απλή συμβουλή, επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβει ο ύπνος αμέσως μετά από ένα βαρυστόμαχο δείπνο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να εκδηλωθούν πιο εύκολα σε άτομα που πέφτουν για ύπνο πριν χωνέψουν το φαγητό. Αυτό φάνηκε μέσα από μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε μετά από τη συνεισφορά 1.000 εθελοντών, από τους οποίους οι 500 ήταν υγιείς, οι 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος). Οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνθήκες ύπνου τους και για το αν έτρωγαν και τι, πριν από τη νυκτερινή κατάκλιση. Σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τον ύπνο αμέσως ή σχεδόν αμέσως μετά το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν 70 λεπτά έως δυο ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος. Από τις δύο ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.

Επίσης σύμφωνα με μελέτη από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει δημοσιευθεί, επιβεβαιώνει πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο ύπνος τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα φαίνεται αντιθέτως να συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο (κατά 2/3) εγκεφαλικού επεισοδίου Αν και η μελέτη δεν εστίασε στους λόγους που η καθυστέρηση του ύπνου μετά το φαγητό συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αναφέρετε πως παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν τον ύπνο συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, πάθηση που έχει συσχετιστεί με την υπνική άπνοια, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη, η κατανάλωση φαγητού συνοδεύεται από μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου, της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και αυτές οι προσωρινές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε ΠΟΤΕ πριν τον ύπνο;

Κόκκινο κρέας: Όχι πριν τον ύπνο Αν και γενικότερα το κρέας δεν συστήνεται πριν τον ύπνο καθώς χρειάζονται χρόνο για την πέψη, ειδικά το κόκκινο κρέας και ακόμη ειδικότερα το επεξεργασμένο, πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι τα λίπη και οι πρωτεΐνες του κρατούν τον οργανισμό μας «απασχολημένο» προκειμένου να τα διασπάσει κι αυτό ενδεχομένως να μας προκαλέσεις δυσφορία, κράμπες και κακό ύπνο. Ακόμη, το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, γι’ αυτό είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε τις βραδινές ώρες.

Τυρί: Προσοχή στην επιλογή Αν και πρόκειται για άλλη μια λιπαρή τροφή που πρέπει να αποφύγετε πριν τον ύπνο, εν προκειμένω είστε τυχεροί. Ενώ πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε τα μαλακά τυριά, όπως τη φέτα και τη μοτσαρέλα, μπορείτε να «ξεφύγετε» μια στο τόσο με τις πιο σκληρές ποικιλίες, όπως την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί. Έχετε υπόψη σας ότι τα πιο σκληρά τυριά έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση.

Καφές: θα διώξει το ύπνο Το να ξεκινάει η μέρα σας με καφέ είναι κατανοητό. Το να τελειώνει, όμως, με τον ίδιο τρόπο είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Ο καφές πριν τον ύπνο, εκτός του ότι μπορεί να σας καθυστερήσει ώρες ολόκληρες από το να αποκοιμηθείτε λόγω της καφεΐνης του, είναι και όξινος, προκαλώντας ακόμη περισσότερα στομαχικά οξέα και κατ’ επέκταση δυσφορία. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε λίγο καφέ, παρ’ όλο που είναι αργά, πιείτε μερικές γουλιές ντεκαφεϊνέ, που θα σας επηρεάσει λιγότερο και στις δυο περιπτώσεις.

Αλκοόλ: Η παγίδα Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να πιουν λίγο κρασί ή κάποιο άλλο ποτό πριν τον ύπνο, προκειμένου να τους χαλαρώσει και να κοιμηθούν γρήγορα και ποιοτικά. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το αλκοόλ χαλαρώνει τις βαλβίδες που ενώνουν το στομάχι με τον οισοφάγο κι όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός μας αδυνατεί να κρατήσει το φαγητό εκεί που πρέπει, με την παλινδρόμηση να καιροφυλακτεί. Συν τοις άλλοις, μην ξεχνάτε και τις θερμίδες. Το ότι πρόκειται για κάτι που πίνουμε κι όχι για κάτι που τρώμε, δεν σημαίνει ότι μας απαλλάσσει από την πρόσληψη θερμίδων, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται γύρω στις 100 για 1 ποτήρι.

Σοκολάτα: Δεν θα κλείσει γλυκά η ημέρα… Μπορεί να μοιάζει σαν την κατάλληλη γεύση που θα σας βάλει γλυκά-γλυκά για ύπνο, αλλά δυστυχώς η σοκολάτα δεν πρέπει να σας νικήσει σε αυτή τη… μάχη. Κάποιες σοκολάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά –τα οποία δρουν στις βαλβίδες που ενώνουν το στομάχι με τον οισοφάγο ανάλογα με το αλκοόλ- ενώ περιέχουν και καφεΐνη, όπως και ένα λιγότερο γνωστό διεγερτικό, τη θεοβρωμίνη, δίνοντάς σας κι άλλο λόγο για να την αποφύγετε.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.