Πρόσληψη Πρωτεΐνης Ανά Γεύμα: Πόση Μπορείτε Να Αφομοιώσετε;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η συχνή σίτιση διδάσκει όχι περισσότερο από 30-50 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα. Πολλοί υποθέτουν ότι το σώμα δεν μπορεί να χειριστεί περισσότερο από αυτό. Μάθετε την αλήθεια για την αφομοίωση των πρωτεϊνών.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που πολλοί λάτρεις της γυμναστικής αναφέρουν είναι «Πόση πρωτεΐνη μπορεί να αφομοιώσει το σώμα σε ένα γεύμα;"

Για κάποιο περίεργο λόγο αυτό το υποτιθέμενο, αυθαίρετο ποσό πρωτεΐνης φαίνεται να σημειώνεται κάπου μεταξύ 30-50γρ. για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη σωματική τους μάζα.

Αν η υπόθεση αυτή δεν είναι ήδη αρκετά επιπόλαιη, επιτρέψτε μας να σας διαφωτίσουμε σχετικά με το γιατί το σώμα σας μπορεί να χειριστεί λίγο περισσότερη πρωτεΐνη σε ένα γεύμα από ότι φαίνεται να υποστηρίζουν.


Τα πρώτα στάδια της αφομοίωσης της πρωτεΐνης

Προτού ανακατευτούμε σε ποσότητες πρωτεΐνης και απτά στοιχεία τα οποία να μπορείτε να εφαρμόσετε, αξίζει τον κόπο να έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση του πώς πραγματικά μεταβολίζεται η πρωτεΐνη από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρώτον, όπως πιθανόν να γνωρίζετε ήδη, η διαδικασία της κατάποσης ξεκινά από το στόμα το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη φυσική διάσπαση των τροφών. Αφού οι κοπτήρες και γομφίοι σας κάνουν τη βρώμικη δουλειά, τα σπασμένα κομμάτια των τροφίμων/θρεπτικών συστατικών (σε αυτή την περίπτωση, πρωτεΐνες) παίρνουν το δρόμο τους προς το στομάχι όπου ξεκινά η διαδικασία της αφομοίωσης.

Το στομάχι είναι μια πλούσια πηγή γαστρικών υγρών, το οποία αποτελούνται από υδροχλωρικό οξύ, χλωριούχο νάτριο και χλωριούχο κάλιο. Αυτά τα οξέα κινούν τη χημική διάσπαση (μετουσίωση) των πρωτεϊνών και ενεργοποιούν τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για να προωθηθεί η διαδικασία της αφομοίωσης. Ένα από τα βασικά ένζυμα στην αφομοίωση των πρωτεϊνών είναι η πεψίνη, η οποία είναι γιατί μερικοί φυσικοπαθολόγοι υποστηρίζουν ότι όσοι τρώνε ένα μεγάλο ποσό πρωτεΐνης θα πρέπει να συμπληρώνουν τη διατροφή τους με αυτό το ένζυμο, αλλά η αποτελεσματικότητα του αυτού χρειάζεται να διερευνηθεί.


Αργές φάσεις της αφομοίωσης πρωτεϊνών

Αφού η πρωτεΐνη έχει μετουσιωθεί επαρκώς, τα πολυπεπτίδια παίρνουν το δρόμο τους προς τον δωδεκαδάκτυλο, ο οποίος είναι το πρόσθιο τμήμα του λεπτού εντέρου. Ο δωδεκαδάκτυλος είναι η περιοχή της πλειοψηφίας της αφομοίωσης πρωτεϊνών και της απορρόφησης αμινοξέων. Η πληθώρα των πεπτικών ενζύμων που υπάρχουν στο λεπτό έντερο χρησιμεύει να την περαιτέρω διάσπαση των πολυπεπτιδίων σε απομονωμένα αμινοξέα και σε μικρά ποσά δυ-/τρι-πεπτιδίων.

Προς το τέλος της αφομοίωσης της πρωτεΐνης, τα απομονωμένα αμινοξέα προορίζονται είτε για την είσοδο των εντερικών κυττάρων ή διέρχονται από την κυκλοφορία προς το συκώτι. Μόλις φτάσουν στο συκώτι, τα αμινοξέα υπόκεινται τελικά στις κατάλληλες μεταβολικές οδούς σύμφωνα με τις ενεργητικές απαιτήσεις του σώματος (π.χ. να χρησιμοποιηθούν για την πρωτεϊνική σύνθεση, να χρησιμοποιηθούν ως υπόστρωμα για τη γλυκονεογένεση, κλπ.)


Πόση πρωτεΐνη λοιπόν μπορεί πραγματικά να αφομοιώσει το ανθρώπινο σώμα;

Καλύπτοντας τα βασικά της αφομοίωσης πρωτεϊνών, ας ρίξουμε μια ρεαλιστική ματιά στις θεωρίες και έρευνες πίσω από το πόση πρωτεΐνη μπορεί να αφομοιωθεί σε μια δεδομένη στιγμή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ερώτημα αυτό είναι σχετικά με το πόσο μπορεί να αφομοιωθεί, το οποίο δεν είναι το ίδιο με το πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη πρωτεϊνική μυϊκή σύνθεση (MPS). Η αφομοίωση και η πρωτεϊνική μυϊκή σύνθεση δεν είναι εναλλάξιμοι όροι όπως μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν.

Η ιδέα ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ένα μάλλον τυχαίο "πρωτεϊνικό καπάκι» στη σήμανση των 30-50γρ. απλά δεν έχει νόημα από μια εξελικτική ή βιοχημική άποψη. Ουσιαστικά, η υπόθεση ότι το σώμα σας δεν απορροφά/αφομοιώνει πάνω από 30-50γρ. πρωτεΐνης με τη μία είναι γεγονός που υποδηλώνει ότι απλά εκκρίνετε οποιοδήποτε ποσό πρωτεΐνης πάνω από αυτή την ποσότητα στα κόπρανα σας.
Έτσι, στην ουσία, αντί το σώμα σας να αφομοιώνει το "πλεόνασμα" της πρωτεΐνης, παρακάμπτει μαγικά την ιδιαίτερα διατηρημένη/περίπλοκη διαδικασία της αφομοίωσης που καλύψαμε σε αυτό το άρθρο και στέλνει την επιπλέον πρωτεΐνη στο παχύ σας έντερο.

Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή έως μηδαμινή βιβλιογραφία που επιβεβαιώνει ότι το σώμα δεν απορροφά περισσότερο από 30-50γρ. πρωτεΐνης σε μια δεδομένη στιγμή. Στην πραγματικότητα, η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι το σώμα μπορεί να αφομοιώσει πράγματι ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Η αφομοίωση παίρνει απλά περισσότερο χρόνο από μια μικρότερη δόση.

Βασικά, αντί να αναπροσανατολίζεται η επιπλέον πρωτεΐνη στο παχύ σας έντερο, το ποσοστό της αφομοίωσης αντισταθμίζει τη μείωση της προμήθειας των θρεπτικών ουσιών που αποστέλλονται στο ανώτερο λεπτό έντερο (δηλαδή το στομάχι καθυστερεί τις γαστρικές διαδικασίες).

Για τους απόλυτα εξτρεμιστές που θα ήθελαν να προτείνουν μάλλον παράλογες συνθήκες, όπως το να τρώτε 200γρ. πρωτεΐνης με τη μία, θα είναι το σώμα σε θέση να την αφομοιώσει όλη; Λοιπόν, πραγματικά, ναι, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί όλη για "καλή χρήση», ας το πούμε έτσι.

Η πρωτεΐνη μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε λίπος, αλλά οι οδοί προς τη διαδικασία αυτή είναι αναποτελεσματικές βιοχημικά έτσι η σημασία αυτής της μετατροπής είναι ασήμαντη. Το πιο πιθανό, η πλειοψηφία της πρωτεΐνης που δεν χρησιμοποιείται για την πρωτεϊνική μυϊκή σύνθεση ή για άλλες αναβολικές διεργασίες πιθανώς υπόκειται σε ηπατική γλυκονεογένεση και στη συνέχεια αποθηκεύεται υπό τη μορφή του γλυκογόνου.

Έτσι λοιπόν, μπορείτε να φάτε αρκετή πρωτεΐνης σε μια δεδομένη στιγμή, απλά μην γίνετε πάρα πολύ ακραίοι, αν θέλετε να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά τα αμινοξέα.


Πηγή: Muscleandstrength.com

http://www.fit-blaster.com/

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Τα top superfoods ενέργειας για το πρωινό σας γεύμα
  • Πως να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψη και τον χρονισμό της καφεΐνης για την απώλεια λίπους
  • Ο bodybuilder που ισχυρίζεται ότι με ένα γεύμα την μέρα εξασφαλίζεις υγεία και ζωτικότητα
  • Γεύμα μετά την προπόνηση: Η «χρυσή» ώρα και οι κατάλληλες τροφές
  • Πρόσληψη πρωτεΐνης ανά γεύμα: Πόση μπορείτε να αφομοιώσετε;
  • Tι πρέπει να περιέχει ένα σωστό μεταπροπονητικό γεύμα;
loading...