Σωματότυποι και Bodybuilding

  • Κατηγορία Motivation
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Ποιος σωματότυπος είστε;

Ο Εκτόμορφος, ο Μεσόμορφος και ο Ενδόμορφος

Προφανώς, δεν είναι όλοι οι τύποι σώματος οι ίδιοι. Μερικοί άνθρωποι είναι ψηλοί, αδύνατοι και ψηλόλιγνοι, άλλοι είναι κοντοί και κοντόχοντροι. Η έννοια των σωματότυπων, συζητήθηκε για πρώτη φορά και αναπτύχθηκε από τον Dr. William H. Sheldon, ένας Αμερικανός ψυχολόγος, στη δεκαετία του 1940. Η θεωρεία του Dr. Sheldon περιέγραψε τρεις βασικούς τύπους σώματος: τον Εκτόμορφο, τον Μεσόμορφο και τον Ενδόμορφο. Ο Dr. Sheldon περιέγραψε κάθε ένα από αυτούς τους σωματότυπους, ως έχοντας τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα. Δεν περιέγραψε μόνο τα θεωρητικά φυσικά γνωρίσματα του καθενός από αυτούς τους σωματότυπους, αλλά και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε σωματότυπου δεν θα συζητηθούν σε αυτό το άρθρο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι τρεις σωματότυποι, που θα συζητηθούν παρακάτω, είναι οι πιο ακραίοι όσον αφορά τους σωματότυπους. Τα περισσότερα άτομα, αν όχι όλα, θα έχουν χαρακτηριστικά από ένα συνδυασμό δύο ή ακόμη και τριών από τους περιγραφόμενους θεωρητικούς σωματότυπους. Ο Dr. Sheldon το αναγνώρισε αυτό και πίστευε ακράδαντα ότι τα περισσότερα άτομα ήταν πράγματι ένα μίγμα και των τριών σωματότυπων. Επιπλέον, το γεγονός ότι είστε ένας συγκεκριμένος σωματότυπος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση σας έως κάποιο βαθμό. Μπορεί απλά να είναι λίγο πιο εύκολο ή πιο δύσκολο ανάλογα με το σωματότυπο σας και ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την προπόνηση σας για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα σας.

Σωματότυποι και Bodybuilding

Μπορεί να το διαβάζετε αυτό και να αναρωτιέστε «Ε και τι έγινε; Γιατί παίζει ρόλο τι είδους σώμα έχω;». Κι όμως παίζει μεγάλο ρόλο. Η γνώση του σωματότυπου σας καθορίζει τη ρουτίνα προπόνησης σας σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει επίσης να σας υποδείξει σε ποιους μύες θα πρέπει να επικεντρωθείτε για οικοδόμηση. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ο σωματότυπος σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας, το βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και τη συνολική διατροφή σας, η οποία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς, αν όχι ο σημαντικότερος παράγοντας ούτως ώστε να μπορείτε να δείτε αποτελέσματα. Πιο κάτω είναι μια περιγραφή του καθενός από τους τρεις σωματότυπους με τα πιο κοινά χαρακτηριστικά που περιγράφονται σε κάθε τύπο:

Εκτόμορφος

Οι εκτόμορφοι είναι γενικά άτομα λεπτά και κοκαλιάρικα με δυσκολία στο να προσθέσουν βάρος, είτε πρόκειται για λίπος είτε για μύες. Είναι οι γνωστοί «hard-gainers». Μερικά διακριτικά χαρακτηριστικά των εκτόμορφων περιλαμβάνουν: αδύνατους και στενούς ώμους, μικρές αρθρώσεις, μικρούς μύες, γρήγορο μεταβολισμό, μακρύτερα άκρα (το οποίο υπερτονίζει τη μικρότερη μυϊκή μάζα), δυσκολία στην μυϊκή οικοδόμηση και/ή αύξηση λίπους. Μερικά διάσημα άτομα με αυτό το είδος σωματότυπου είναι ο Brad Pitt και ο Ryan Reynolds (δύο παραδείγματα αδύνατων εκτόμορφων που κατάφεραν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα).

Μεσόμορφος

Οι μεσόμορφοι είναι οι τυχεροί και οι φυσικά προικισμένοι. Έχουν μια αθλητική κατασκευή και είναι εύκολο γι αυτούς να προσθέσουν μυϊκή μάζα διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα σωματικού λίπους χαμηλά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεσόμορφων περιλαμβάνουν: αθλητικό κορμό (δηλ. μικρή μέση με πλατιούς ώμους), αξιοπρεπή μυϊκή μάζα, εύκολη μυϊκή οικοδόμηση, μέτριο μεταβολισμό, και μπορούν να προσθέσουν σωματικό λίπος (πιο εύκολα από ότι οι εκτόμορφοι αλλά όχι τόσο εύκολα όσο οι ενδόμορφοι). Μερικοί διάσημοι με αυτό το είδος σωματότυπου είναι ο Sylvester Stalllone και ο αγαπημένος bodybuilder Arnold.

Ενδόμορφος

Οι ενδόμορφοι βρίσκονται στο άλλο άκρο, σε σύγκριση με τους εκτόμορφους. Οι ενδόμορφοι έχουν κάποιο σωματικό λίπος, αλλά ταυτόχρονα έχουν και κάποια μυϊκή μάζα. Είναι ευκολότερο γι αυτούς να προσθέσουν μυϊκή μάζα, αλλά δυστυχώς προσθέτουν επίσης σωματικό λίπος το ίδιο εύκολα. Μερικά χαρακτηριστικά των ενδόμορφων είναι: μικρή μυϊκή μάζα, κάποιο σωματικό λίπος, αργός μεταβολισμός, μπορεί η σωματική τους διάπλαση να έχει «σχήμα αχλαδιού», πλατιούς γοφούς και ώμους, δυσκολία στην απώλεια βάρους, δυνατό κάτω μέρος του σώματος/γοφοί, μπορεί να είναι στιβαροί, είναι σε θέση να βάλουν μυϊκή μάζα σχετικά εύκολα, αλλά και σωματικό λίπος. Μερικοί διάσημοι με αυτό το είδος σωματότυπου είναι ο Russel Crowe και ο Jack Black.

Ποιος σωματότυπος είστε;

Οι παραπάνω πληροφορίες θα πρέπει να είναι αρκετές για σας ώστε να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι είδους σωματότυπο έχετε: εκτόμορφο, μεσόμορφο ή ενδόμορφο. Τώρα που έχετε εξοπλιστεί με αυτή τη γνώση, θα πρέπει να είναι ευκολότερο να διαμορφώσετε τη διατροφή και την προπόνηση σας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσετε τα κέρδη σας και να φτάσετε το στόχο σας γρηγορότερα. Όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει σημασία πιο σωματότυπο έχετε. Εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να φτάσετε τον στόχο σας. Είτε ο στόχος σας είναι να γίνεται «τεράστιοι», με πολλή μυϊκή μάζα, είτε να χάσετε σωματικό λίπος και να γραμμώσετε. Ο σωματότυπος σας δεν θα πρέπει να περιορίζει ή να καθορίζει τους στόχους σας. Ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι να δουλέψετε πιο σκληρά για να πετύχετε τους στόχους σας από ότι κάποιον άλλο με διαφορετικό σωματότυπο. Δουλέψτε σκληρά και χρησιμοποιήστε τις γνώσεις αυτές για την βελτιστοποίηση της προπόνησης και της διατροφής σας, προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα και πιο έξυπνα.

Πηγή: Mrsupplement.com.au via www.fit-blaster.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ